Pasaulio futbolo čempionatas Rusijoje – dėmė pačiai FIFA? | Diena.lt

PASAULIO FUTBOLO ČEMPIONATAS RUSIJOJE – DĖMĖ PAČIAI FIFA?

  • 2

Šiais metais pasaulio futbolo čempionatas sulaukė daug kritikos dėl žmonių teisių pažeidimų Rusijoje, statybų išlaidų bei ekspansinės politikos. Ne mažiau kritikos sulaukė ir deleguojanti teisę rengti čempionatą FIFA.

Korupcijos suteršta FIFA reputacija

Tai itin susiję su korupcija, kuri per 17 metų organizacijai vadovavusio šveicaro Seppo Blatterio laikus apipainiojo visą FIFA. 2015 metais JAV Federalinis tyrimų biuras į viešumą iškėlė su FIFA susijusias korupcijos bylas ir net 14 asmenų buvo apkaltinti sukčiavimu, pinigų plovimu bei reketu. Į teisėsaugos rankas pateko buvęs Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacijos prezidentas, du FIFA vykdomojo komiteto nariai bei 7 oficialūs organizacijos asmenys.

Tyrimas tuo neapsiribojo – buvo pradėtas tirti 2014 metų pasaulio čempionato skyrimo teisės suteikimas Brazilijai, o kolegos iš Šveicarijos – ar Rusija ir Kataras sąžiningai gavo teisę rengti pasaulio pirmenybes. Visai tai vyko likus tik trejiems metams iki šių metų pasaulio futbolo čempionato.

Taip pat pranešta, kad pats S. Blatteris tuometinio UEFA vadovo Michaelio Platini banko sąskaitą papildė net 2 mln. dolerių. Svarstoma, kad už tam tikras paslaugas, rašoma pranešime spaudai.

Išaiškėjus šiems įvykiams, FIFA išmetė savo prezidentą ir su organizacija jam net 6 metus, iki 2022 metų, buvo uždrausta turėti kažką bendro. Poste neišsilaikė ir 1986 metais su Prancūzijos rinktine pasaulio futbolo čempionate trečia vietą užėmęs funkcionierius. Šį pakeitė Aleksanderis Čeferinas, o S. Blatterį – Gianni Infantino, kuriam jau irgi teko aiškintis etikos atstovams dėl neteisingo FIFA lėšų panaudojimo ir pernelyg draugiškų santykių su 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionatų organizatorėmis.

Dabartinio FIFA vadovo skraidymai į čempionatus rengiančią Rusiją bei Katarą už šių šalių lėšas daugeliui taip pat sukėlė įtarimų, ar šios futbolo organizacijos ryšiai su šiomis šalimis yra tokie nuoširdūs ypatingai kai jos sulaukė nemažai kritikos dėl žmogaus teisių pažeidinėjimo.

G. Infantino, Reuters/Scanpix nuotr.

Nugalėjo pinigai?

FIFĄ, ko gero, sužavėjo pinigai. Skaičiuojama, kad Rusija čempionatui išleido apie 11 mlrd. eurų, tačiau tai smulkmena palyginus su tuo, ką kalbėjo Kataro atstovai – į stadionų statybas ši šalis pažadėjo investuoti 3,4 mlrd. eurų, o į infrastruktūrą – apie 42 mlrd. eurų.

Pastarasis skaičius jau nebeatrodo toks didelis, žinant, kad nuo 2010 metų pabaigos kai buvo paskelbta teisė rengti čempionatą Katarui, šioje Artimųjų Rytų valstybėje gyventojų padaugėjo milijonu – iki 2,7 mln.

Visgi, rengti čempionatą Katare buvo vertinamas kaip ne visiškai logiškas, nes vasarą, kai vyksta čempionatas, temperatūra čia pakyla virš 40 laipsnių pagal Celcijų. Todėl organizatoriai pasiūlė uždarus stadionus su kondicionavimo sistemomis, o taip pat – rengti čempionatą žiemos laikotarpiu.

„FIFA įvaizdžiui, ko gero, pakenkti labiau ir neįmanoma, nes teisės surengti čempionatą suteikimas Rusijai ir Katarui yra ganėtinai skandalingi. Šalia to dar ir korupcija pačioje FIFA, vadovų pasikeitimai. Manyčiau, kad FIFA organizacijai jos įvaizdis yra visiškai nebesvarbus“, – komentavo futbolo viktorinų bei laidų vedėjas, komikas Paulius Ambrazevičius.

Pasak jo, nors pati organizacija bei turnyrus rengsiančios šalys sulaukia daug kritikos bei yra apipintos konspiracinėmis teorijomis, turnyrai vis tiek vyks bei sulauks tiek pat pozityvių emocijų kaip ir visi prieš tai vykę renginiai.

„Žmonės nenustos žiūrėti futbolo ir į čempionatus važiuos. FIFA, turėdama puikų produktą, labai gerai juo naudojasi“, – sakė P. Ambrazevičius.

Niekas neabejoja, kad Rusijoje greitai prasidėsiantis pasaulio futbolo čempionatas nepaliks abejingų, ypatingai kadangi jame susigrums stipriausi pasaulio sportininkai. Lažybų bendrovė „Betsafe“ favorite laiko Braziliją, jos šansai nugalėti vertinami 25 proc. Jai nedaug nusileidžia Vokietija (23,53 proc.), toliau išsirikiuoja prancūzai bei ispanai (po 16,67 proc. tikimybė triumfuoti čempionate).

Favoritėmis laikomis ir Argentinos bei Belgijos rinktinės. Jų galimybės laimėti turnyrą siekia atitinkamai 11 ir 9 proc. Tuo tarpu Anglijos šansai pakartoti 1966 metų triumfą siekia vos 5,5 proc., nors jie yra geresni nei Rusijos – 2,4 proc. Todėl nors Rusija aikštelėje pernelyg nenustebins, tačiau tai bus gera proga įrodyti, kad teisė rengti čempionatą FIFA jai suteikė ne be reikalo bei taip pagerinti ir savo, ir pačios organizacijos įvaizdį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

bambeklis

visiskas lietpropo pravalas...kazkos paralelinis pasaulis

FIFA RUSSIA 2018

Tegyvuoja futbolas !!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS