Bokso talentas stengiasi mokytis be skolų | Diena.lt

BOKSO TALENTAS STENGIASI MOKYTIS BE SKOLŲ

Neprireikė nė metų, kad Kauno "Saulės" gimnazijos moksleivis Liudvikas Lagunavičius iškovotų teisę dalyvauti pasaulio jaunimo bokso čempionate. Tai nustebino net visko mačiusius Lietuvos odinės pirštinės specialistus.

Siurprizų škvalas

"Liudvikas pradėjo treniruotis pernai rugpjūtį, o jau spalį Marijampolėje surengtame "Jaunųjų vilčių" turnyre aiškia persvara, per pirmus raundus laimėjo savo svorio kategorijos dvikovas ir tapo čempionu. Tai buvo stulbinantis siurprizas", –  sakė L. Lagunavičiaus treneris Egidijus Kondrotas.

Patyrusį Lietuvos bokso vilką E.Kondrotą jo auklėtinis netrukus vėl nudžiugino – 2017-ųjų gruodį sėkmingai pasirodė kalėdiniame Šančių bokso turnyre, kuriame buvo pranašesnis net už vyresnius varžovus.

O šiemet vasarį Lietuvos jaunimo bokso čempionate L.Lagunavičius (svorio kategorija per 91 kg) efektingai iškovojo aukso medalį: ketvirtfinalyje varžovas palangiškis kapituliavo jau per pirmą raundą, pusfinalyje kaunietis ir finale vilnietis – per antrą.

Kovo mėnesį Liudvikas išmėgino jėgas XIII tarptautiniame olimpinio čempiono Dano Pozniako turnyre. Pusfinalio akistata su lenku Oskaru Kopera buvo permaininga, jėgos ir galimybės –  apylygės, tačiau pergalę rezultatu 3:1 šventė Lenkijos boksininkas, vėliau, balandį, Europos jaunimo čempionate Italijoje iškovojęs bronzos medalį.

Viltingas debiutas

Italijos ringe boksavosi ir L.Lagunavičius. Kauno gimnazistas pirmiausia 5:0 (30:24, 30:25, 30:25, 30:25, 29:24) nugalėjo Armėnijos jaunimo čempioną Sargisą Pogosianą.

Ketvirtfinalyje – akistata su 2016-ųjų Europos jaunių čempionu ir 2017 m. Europos jaunimo vicečempionu kroatu Josipu Biletičiumi. Lietuvis nusileido tituluotam varžovui 0:5 (26:30, 25:30, 25:30, 25:30, 24:30), tačiau, užėmęs septintą vietą, pelnė kelialapį į pasaulio čempionatą, kuris rugpjūtį vyks Vengrijoje.

Liudvikas pateikė didžiausią staigmeną. Jo debiutas tokio lygio varžybose – puikus.

"Liudvikas pateikė didžiausią staigmeną. Jo debiutas tokio lygio varžybose – puikus. Juo labiau kad jo svorio kategorija –  išskirtinė, bet vaikinas įrodė esąs drąsus, kieto charakterio. Tikimės, kad šis talentingas jaunuolis gerai pasirodys ir pasaulio čempionate", – teigė Lietuvos jaunimo bokso rinktinės vyriausiasis treneris Julius Kibas.

"Norėčiau laimėti pirmą dvikovą, apskritai garbingai atstovauti Lietuvai", – apie savo lūkesčius pasaulio čempionate "Kauno dienai" kalbėjo L.Lagunavičius.

Prisiminė A.Šociką

"Man Liudviko karjera ringe – neįtikėtina, daug žadanti", –  tvirtino bokso klubo "Algirdas" įkūrėjas ir vadovas, tarptautinės kategorijos teisėjas E.Kondrotas.

Kol neturi savo bazės, "Algirdas" glaudžiasi Kauno kovos menų klube "Fighter House", kuriam vadovauja Donatas Uktveris.

"Pas šio klubo trenerį Matą Stebuliauską sportuoja Liudviko tėtis Rolandas, jis ir atvedė į mano pratybas savo sūnų. Pasikalbėjome su Liudviku ir iškart supratome vienas kitą. Man patiko, kad jis pasirinko boksą ne vienai dienai – raumenukus pamankštinti, laisvalaikį prastumti, o tvirtai apsisprendęs rimtiems išbandymams", – pasakojo E.Kondrotas, vis pagalvojantis ir apie netikėtus sutapimus.

Anot E.Kondroto, galbūt neatsitiktinai į klubą, pavadintą jo buvusio trenerio Algirdo Šociko vardu, atėjo perspektyvus jaunuolis – taip pat sunkiasvoris, kaip ir legendinis Ringo džentelmenas?

"A.Šocikas bokso pirštines užsimovė būdamas aštuoniolikos, o Liudvikas – septyniolikos ir abu Dievo apdovanoti – jų smūgiai itin galingi. Kaip mes, boksininkai, sakome – gerai muša", –  pabrėžė E.Kondrotas.

Žavisi M.Tysonu

Krepšinį mėgstantis (ūgis – maždaug 193 cm) L.Lagunavičius apie A.Šociko sugebėjimus ringe žino tik iš pasakojimų, o amerikiečio Mike'o Tysono ar brito Anthony Joshua kovas matė vaizdo įrašuose ar per televizijos transliacijas.

"Man patinka M.Tysono stilius – didele jėga atakuoti ir sutrikdyti varžovą, atkakliai siekti pergalės", – kalbėjo jaunasis boksininkas.

Man patinka M.Tysono stilius – didele jėga atakuoti ir sutrikdyti varžovą, atkakliai siekti pergalės

"Technikos ir taktikos nepamiršk!" – įsiterpė į pokalbį E.Kondrotas, pripažinęs, kad kol kas tebejaučia nerimą lydėdamas į ringą savo auklėtinį.

"Liudvikas – imlus vaikinas, tačiau vis tiek rizikuojame: juk jis ringe – dar naujokas, kaunasi su anksčiau bokso abėcėlę pradėjusiais mokytis varžovais. Reikia tobulinti stovėseną, kojų judesius, kovos techniką. Mane ramina tai, kad jis dirba iš širdies ir akivaizdžiai tobulėja", – teigė treneris.

Kovoja ir su tinguliu

Treniruočių stovyklos ir varžybos atima daugybę mokslo dienų, o "Saulės" gimnazijoje, kur sustiprinta matematika, Lietuvos jaunimo bokso čempionas vis dažniau – it svečias.

"Mano matematikos rezultatai galėtų būti geresni, tačiau, jeigu susidaro mokslo skolų, tai ne dėl sporto – aš pats kaltas, kad patingėjau", – nesikrato atsakomybės L.Lagunavičius.

"Įtampa jau atslūgo, nes geranoriški "Saulės" gimnazijos vadovai ir pedagogai neprieštaravo, kad Liudvikas pamokas lankytų ir užduotis atliktų pagal specialų tvarkaraštį, – sakė E.Kondrotas. – Juk mums prieš pasaulio čempionatą – karštymetis: dabar - intensyvios bendro fizinio rengimo pratybos, birželį – treniruočių pobūdžio kovos, liepą greičiausiai Vokietijoje – kontrolinės varžybos."

GALERIJA

  • Lietuvos bokso vilkas E.Kondrotas ir L.Lagunavičius vienas kitą suprato jau per pirmą susitikimą.
  • D.Pozniako turnyre Liudvikas <span style=color:red;>(dešinėje)</span> kaip reikiant aplamdė, nors ir neįveikė labiau patyrusį lenką O.Koperą.
  • Bokso talentas stengiasi mokytis be skolų
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vikce

jeigu sportas trukdo mokslui - mesk moksla! :))

Kapokle

Daug zadantis talentas bet nolifina

SUSIJUSIOS NAUJIENOS