Elegantiškas atsisveikinimas: šokėjai taps profesionalais | Diena.lt

ELEGANTIŠKAS ATSISVEIKINIMAS: ŠOKĖJAI TAPS PROFESIONALAIS

  • 0

Evaldas ir Ieva Sodeikos skambiu akordu užvėrė mėgėjų sporto duris. Vilniuje surengtame Europos standartinių šokių čempionate Kauno „Kaspino“ klubo pora trečią kartą per karjerą pasipuošė aukso medaliais.

Tėvo žodžiai išsipildė

„Šiame sporte pasiekėme viską, ką galėjome, tad metas dairytis į profesionalų arenas“, – pavargę, bet laimingi kalbėjo Europos čempionai.

Kauniečiai šią vasarą trečią sykį tapo ir pasaulio mėgėjų čempionais.

Ieva Sodeikienė prisiminė, kaip prieš 23-ejus metus toje pačioje arenoje ji, būdama vaikas, su savo dabartiniu partneriu sėdėjo tarp žiūrovų tribūnoje ir stebėjo, kaip pirmą kartą Lietuvoje surengtame Europos čempionate šoka Arūnas Bižokas ir Edita Daniūtė. Ši garsi kauniečių pora šlavė medalius mėgėjų varžybose, o vėliau persikėlė į profesionalų varžybas. Tiesa, po kurio laiko jų keliai išsiskyrė.

„Tuomet klausiau tėčio, ar ir aš kada nors galėsiu čia šitaip gerai šokti. Jis patvirtino, kad viskas įmanoma“, – jautriu prisiminimu, nesulaikydama ašarų, dalijosi Ieva.

Tiesa, A. Bižoko ir E. Daniūtės pasiekimą Sodeikos netgi pagerino – tada, 2000-aisiais, Vilniuje mūsų šalies sportininkai iškovojo bronzą.

Tuomet klausiau tėčio, ar ir aš kada nors galėsiu čia šitaip gerai šokti. Jis patvirtino, kad viskas įmanoma.

Grįžo po traumos

E. Sodeika neslėpė, kad visada sau kėlė aukščiausius sportinius tikslus ir norėjo būti geriausiu savo profesijos atstovu.

„Daug metų atkakliai gerinome savo rezultatus, mokydamiesi ir laimėti, ir pralaimėti. Mus pakeisiančioms jaunesnėms poroms linkiu kelti ambicingus tikslus, turėti komandą, kuri padės jų siekti, ir poroje pasitikėti vienas kitu“, – aiškino čempionas.

Europos čempionato finale E. Sodeika ir I. Sodeikienė surinko 195,651 balo iš 200 galimų, atlikdami penkis standartinių šokių programos šokius – lėtą valsą, tango, Vienos valsą, fokstrotą ir kvikstepą. Kiekvienas šių šokių buvo įvertintas daugiau nei 39 balais; maksimalus vieno šokio rezultatas gali būti 40. Tiesa, už Vienos valsą porai teisėjai šį kartą paskyrė 38,834.

Daugelyje ligtolinių varžybų šokėjai geriausiai dažnai sušokdavo lėtą fokstrotą. Šį kartą jie pranoko savo pačių rekordus, atlikdami greitąjį fokstrotą – kvikstepą, surinkę 39,333 balo.

Antrosios vietos laimėtojai, Vokietijai atstovaujantys Tomas Fainšilas ir Violetta Posmetnaja-Fainšil nugalėtojams nusileido daugiau nei 7 balais, o tai sportiniuose šokiuose laikoma dideliu atotrūkiu. Tiesa, po beveik pusmetį besigydytos traumos ant parketo sugrįžusių Tomo ir Violettos Vilniuje laukė stipriai pasiruošę varžovai. Pasaulio vicečempionai atkakliai varžėsi su Rumunijos šokėjais Raresu Cojoc ir Andreea Matei, pasipuošusiais bronza.

Kitas tris vietas finale išsidalijo Dariuszas Mycka ir Madara Freiberga iš Lenkijos (4-oji vieta), Vadimas Šurinas ir Anastasia Meškova iš Latvijos (5-oji vieta), Dmitrijus Kolobovas ir Signe Busk iš Danijos (6-oji vieta).

Smuko ir bateliai

Šių metų Lietuvos standartinių šokių čempionai Georgijus Kalašnikovas ir Domilė Šemeškevičiūtė (klubas „Kaspinas“), prieš Europos čempionatą neslėpę didelio noro patekti ir didžiųjų varžybų finalą, liko per žingsnį nuo to. Jie galutinėje čempionato įskaitoje užėmė 7-ąją vietą, surinkdami 179 balus pusfinalyje.

Tokio lygio varžybose ši vieta yra aukščiausias jaunos poros pasiekimas: iki šiol Lietuvai jie atstovavo dviejuose pasaulio čempionatuose, kur 2021 m. buvo keturiolikti, o 2022 m. – aštunti.

„Svarbu, kad šiandien esame patenkinti, kaip šokome, – varžyboms keltus techninius tikslus realizavome. Stengsimės ir dirbsime toliau“, – žadėjo G. Kalašnikovas ir D. Šemeškevičiūtė.

Europos standartinių šokių čempionate dalyvavo 44 poros iš 25 senojo žemyno valstybių. Anot specialistų, lyginant su ankstesnių metų čempionatais, dalyvių sudėtis buvo labai atsinaujinusi – daugeliui šalių atstovavo itin jaunos poros, kurios dar visai neseniai varžėsi jaunimo amžiaus grupėje.

Nenuostabu, kad pirmojo turo metu jautėsi nemažas porų jaudulys – buvo ir šokio metu pamestų batelių, ir susidūrimų ant parketo. Vis dėlto tolesniuose turuose poros demonstravo vis aukštesnį tiek techninį, tiek choreografinį lygį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS