Ikiolimpinė M. Aleknos paraiška – pasaulio rekordas | Diena.lt

IKIOLIMPINĖ M. ALEKNOS PARAIŠKA – PASAULIO REKORDAS

„Mes nesivaikome aukštų rezultatų, jie – tik dalis, kad ir labai puiki, tos visumos, kurią bendromis jėgomis kuriame, kad būtume geriausi“, – sakė naują disko metimo istorijos puslapį atvertusį Mykolą Alekną JAV treniruojantis Mohamadas Saatara.

Naujas įrašas: 74,35 m

Būsimasis Lietuvos olimpietis M. Alekna, 21 metų Berklio universiteto (JAV) studentas, per lengvosios atletikos varžybas „Oklahoma Throws Series“ numetė diską 74,35 m ir pagerino šios rungties pasaulio rekordą (buvo 74,08 m), kuris nuo 1986-ųjų priklausė vokiečiui Juergenui Schultui.

Taip pat pagerintas buvo ir Lietuvos rekordas (73,88 m), kurį 2000-aisiais Kaune buvo pasiekęs Mykolo tėtis, dukart olimpinis ir pasaulio čempionas Virgilijus Alekna.

Istorinio starto dieną, balandžio 14-ąją, visi M. Aleknos metimai Ramonos (JAV) „Millican Field“ stadione buvo per 70 m (serija – 72,21 m, 70,32 m, 72,89 m, 70,51 m, 74,35 m ir 70,50 m).

Antrą vietą užėmusio jamaikiečio Roje Stona rezultatas – 69,05 m, trečias buvo vokietis Mika Sosna – 68,96 m.

Manto Jusio ir M. Saataros treniruojamo M. Aleknos rekordą dar turėtų oficialiai patvirtinti Tarptautinė lengvosios atletikos federacija („World Athletics“).

Matavo papildomai

Anot M. Aleknos, sąlygos toli mesti diską buvo optimalios – šiltas, sausas oras, palankus vėjas.

Istorinio starto dieną, balandžio 14-ąją, visi M. Aleknos metimai buvo per 70 m.

Iš pradžių sėkmingiausias (penktas) lietuvio bandymas šokiravo ir jo varžovus, ir visus varžybų dalyvius bei žiūrovus: 74,41 m!

Tad teisėjai papildomai išmatavo atstumą nuo sektoriaus iki disko ir paskelbė patikslintą rezultatą – 74,35 m.

Lietuvį su fenomenaliu pasiekimu pasveikino ir buvęs rekordininkas 63-ejų J. Schultas.

Toliau nei 73 m diską yra numetęs ir Gerdas Kanteris (73,38 m). Sportininko karjerą baigęs 44-erių Estijos olimpinis čempionas apie M. Aleknos sėkmę sakė: „Jis vis tiek tai būtų padaręs, tiesiog dabar kortos sukrito idealiai. Smagu, kad sulaukiau, nes J. Schulto rekordas buvo vienas iš vadinamų amžinais.“

Viskas – pagal taisykles

Socialiniuose tinkluose M. Aleknos triumfas sulaukė ir atsargių vertinimų.

Kai kurių JAV lengvosios atletikos specialistų teigimu, metikų (disko, ieties) varžyboms atviroje erdvėje reiktų taikyti tam tikrus vėjo greičio apribojimus (šiuo metu jų nėra). Esą uždarose arenose (stadionuose) palankūs gūsiai – didelė retenybė.

Paties Mykolo ir jo tėčio V. Aleknos nuomone, šįkart vėjas turėjo įtakos rezultatui, bet viskas vyko pagal galiojančias taisykles.

Be to, G. Kanteris viename interviu yra pripažinęs, kad, siekdamas pasiekti pasaulio rekordą, specialiai vykdavo į JAV kone laukuose arba kuo arčiau vandenyno rengiamas oficialias metikų varžybas, kur tikėdavosi būtent vėjo pagalbos.

J. Schultas savo legendinį metimą atliko tuomečiame pusiau atvirame (be dengtų tribūnų) Noibrandenburgo stadione vėjuotu oru.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Antras

Pute vejas i uzpakali ar is uzpakalio ?

Manau

Niekas netrukdo kritikams nuvažiuoti į Oklahomą ir pagerinti Aleknos rekordą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS