L. Raibikis: mano bokso pirštinės nedulkės ant vinies | Diena.lt

L. RAIBIKIS: MANO BOKSO PIRŠTINĖS NEDULKĖS ANT VINIES

„Būna ašarų, būna, tačiau nemanau, kad tai labai blogai: juk vaikas nuoširdžiai parodo, kad jam ne vis vien, ką jis veikia“, – sakė vienas jauniausių Lietuvos bokso trenerių Laimonas Raibikis.

Įžvalgos pildosi

„Komandinės sporto šakos manęs netraukė, nes jeigu kas nors lemtingai suklysta – kenčia visi, bet juk visada yra konkrečių priežasčių. Boksas – visai kas kita: nepasiruošei kovai, neįvertinai varžovo, nesusitvarkei su emocijomis ar įtampa, pralaimėjai – atsakymų ieškok ne kažkur aplink, o savyje“, – prieš penkerius metus, ruošdamasis savo pirmai dvikovai profesionalų ringe, interviu „Kauno dienai“ kalbėjo tuomet 18-metis L. Raibikis.

Tąkart Kauno sporto mokyklos „Gaja“ ir klubo „Daugirdas Gym“ atstovas, Lietuvos sporto universiteto (LSU) pirmakursis L. Raibikis nugalėjo lenką Martiną Kacprowicz'ių ir netrukus sėkmingai debiutavo Lietuvos suaugusiųjų bokso čempionate – iškovojo bronzos medalį.

„Laimonas – darbštus, kruopštus, punktualus vaikinas, tolesnė sportinė karjera – jo paties rankose“, – 2018-aisiais kalbėjo L. Raibikio pirmasis treneris Marius Narkevičius.

Šiandien akivaizdu: M. Narkevičiaus įžvalgos pildosi su kaupu – pergales šalies ir užsienio ringuose jau skina jaunieji L. Raibikio auklėtiniai.

Kolegos: L. Raibikiui itin praverčia pirmojo trenerio M. Narkevičiaus (dešinėje) patarimai. Justinos Lasauskaitės nuotr.

Reklamos neprireikė

„Kai pernai baigiau LSU treniravimo sistemų studijas, atsirado galimybė įsidarbinti „Gajos“ sporto mokykloje – ten pat, kur ir pats atėjau į boksą“, – teigė L. Raibikis.

Patys vaikai netiesiogiai padiktuoja, ko tikisi iš manęs, iš treniruočių, apskritai iš bokso.

Kad surinktų vaikų grupę, naujam „Gajos“ ir klubo „Daugirdas Gym“ specialistui neprireikė ir papildomos reklamos. L. Raibikis – 2013 m. Lietuvos jaunučių, 2014 ir 2015 m. jaunių, o 2016 ir 2017 m. – jaunimo bokso čempionas, tarptautinių turnyrų mūsų šalyje ir užsienyje laimėtojas ir prizininkas, 2021 m. Lietuvos suaugusiųjų bokso čempionas, 2019, 2020 ir 2022 m. vicečempionas, 2018 m. bronzos medalio laimėtojas.

„Žinių ir patirties tikriausiai niekada nebus pakankamai. Laikas kaskart pažeria naujovių. Be to, ir patys vaikai netiesiogiai padiktuoja, ko tikisi iš manęs, iš pratybų, apskritai iš bokso“, – svarstė Laimonas.

Sėkmė: L. Raibikio auklėtiniai M. Griškonytė (nuotr. viršuje) ir Ž. Dičpetris – Lietuvos jaunučių čempionai. Evaldo Šemioto / LBF nuotr.

Iškalbingi rezultatai

Šiuo metu jo treniruojamoje grupėje – trylika jaunųjų bokso mėgėjų, tarp jų – dvi mergaitės.

„Dauguma vaikų suvokia, kas yra konkurencija, ką reikia daryti, kad išsikovoti savo vietą“, – sakė L. Raibikis.

„Vaikams reikia trenerio, kuris būtų ne vien reiklus, principingas, bet ir lankstus, kai reikia – atlaidus. Juolab kad šiais laikais paauglių pasaulis itin permainingas: šiandien tiesiog veržiasi į varžybas, bet kitą rytą pareiškia, kad noras dingo. Laimonui sekasi su jais rasti aukso viduriuką“, – kalbėjo M. Narkevičius.

Tai patvirtina ir rezultatai. Šiemet Lietuvos jaunučių bokso čempionato medalius iškovojo keturi Laimono treniruojami sportininkai: aukso – Miglė Griškonytė (svorio kategorija iki 67 kg) ir Žygimantas Dičpetris (iki 75 kg), bronzos – Joris Spitrys (iki 52 kg) ir Matas Grėbliauskas (iki 80 kg).

Pastangos: Laimoną džiugina, kad jo auklėtiniai nebando kopijuoti vienas kito, ieško savo kovos stiliaus. Justinos Lasauskaitės nuotr. 

Tokių pat spalvų trofėjus jie pelnė ir Lietuvos didžiųjų miestų jaunučių bokso čempionate.

Bene labiausiai L. Raibikį džiugina, kad jo auklėtiniai nesistengia kopijuoti vienas kito, ieško savo kovos stiliaus.

Laimonas žavisi technišku boksu, vienas jo autoritetų – dukart olimpinis ir pasaulio bei 2008-ųjų Europos čempionas, nuo 2013-ųjų – boksininkas profesionalas, pasaulio čempionas ukrainietis Vasilijus Lomačenka.

„Mano grupėje yra vaikų, kurie boksuojasi neįsitempę, sumaniai manevruoja ringe, nevaržo savo kojų ir rankų veiksmų“, – pabrėžė treneris.

Nori trinktelėti durimis

Lapkritį Kėdainiuose numatytas Lietuvos suaugusiųjų bokso čempionatas. Išmėginti jėgas ketina ir L. Raibikis, pastaraisiais metais besitreniruojantis LSU pas Vidą Bružą.

„Bandžiau atkalbėti Laimoną – juk jau turi visą medalių kolekciją, bet jis pareiškė, kad jaučiasi tvirtai ir nori trinktelėti durimis“, – atskleidė M. Narkevičius.

„Manau, kad tai bus tikriausiai paskutinis mano čempionatas. Susitelksiu trenerio darbui. Bet kokiu atveju bokso pirštinių ant vinies nepakabinsiu, nereikės nuo jų valyti dulkių – sportuosiu savo malonumui“, – reziumavo L. Raibikis.

GALERIJA

  • L. Raibikis: mano bokso pirštinės nedulkės ant vinies
  • L. Raibikis: mano bokso pirštinės nedulkės ant vinies
  • L. Raibikis: mano bokso pirštinės nedulkės ant vinies
  • L. Raibikis: mano bokso pirštinės nedulkės ant vinies
  • L. Raibikis: mano bokso pirštinės nedulkės ant vinies
Justinos Lasauskaitės, Evaldo Šemioto / LBF nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Geras

Su Mariumi Narkeviciumi ejome i ta pacia m—kla.Pilna bandituku buvo bet Marius toks vienas is normalesniu buvo.Pasikeites stipriai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS