Legendinio M.Phelpso sugrįžimo į sportą liudininkais tapo ir lietuviai | Diena.lt

LEGENDINIO M.PHELPSO SUGRĮŽIMO Į SPORTĄ LIUDININKAIS TAPO IR LIETUVIAI

Antrasis (po Mozės) legendinis vandens tramdytojas Michaelas Phelpsas – vėl savo stichijoje: tituluočiausias visų laikų planetos atletas sugrįžo į didįjį sportą, o šio įvykio liudininkais tapo ir Lietuvos plaukikai.

Pralaimėjo bendražygiui

18 kartų olimpinis ir 27 kartus pasaulio plaukimo (50 ir 25 m baseinuose) čempionas M.Phelpsas ketvirtadienį išmėgino jėgas Arizonoje (JAV) prasidėjusiose varžybose "Arena Grand Prix at Mesa".
Tai pirmasis oficialus amerikiečio startas po Londono olimpinių žaidynių, kurioms pasibaigus jis buvo pareiškęs, kad baigia profesionalo karjerą ir niekada nepersigalvos.
Arizonoje varžosi ir keturi mūsų šalies plaukikai: Raminta Dvariškytė, Urtė Kazakevičiūtė, Mindaugas Sadauskas ir Tadas Duškinas.

Pirmąją rungtį – 100 m peteliške – 28-erių M.Phelpsas finale (52,13 sek.) pralaimėjo savo bičiuliui JAV rinktinėje, penkiskart olimpiniam čempionui 29-erių Ryanui Lochte (51,93 sek.), nors atrankos etape buvo pasiekęs geresnį rezultatą (atitinkamai 52,84 sek. ir 52,94 sek.). Nuo 2009-ųjų Michaelui priklauso šios rungties pasaulio rekordas (49,82 sek.).

Kaunietis T.Duškinas per kvalifikacines varžybas nuotolį įveikė per 56,06 sek., užėmė 24-ąją vietą ir kovojo tik C finale – 55,53 sek. ir 4-oji vieta.

Žadėjo negrįžti

"Tikrai viskas baigta, negrįšiu. Jau nebereikės kasdien keltis 6 val. ryto ir nerimauti prieš šokant į drungną vandenį. Pasiekiau viską, ko norėjau. Jaučiu, kad atėjo tinkamiausias metas atversti kitą gyvenimo puslapį. Keista, kad neplaukiosiu, nebent vandenyne savo malonumui. Tikriausiai keliausiu po pasaulį, nes tai, ką iki šiol esu matęs būdamas sportininku – smulkmenos", – beveik prieš dvejus metus, Londono olimpiadoje iškovojęs 4 aukso ir 2 sidabro medalius, kalbėjo M.Phelpsas.

"Nemanau, kad Michaelas persigalvos ir netikėtai sumanys išmėginti jėgas 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpiadoje. Jam jau nebeliko ko įrodinėti varžybose", – tada pridūrė plaukiko treneris Bobas Bowmanas.

"Galbūt jam būtų sunkiau grįžti į 200 m rungtis, bet 100 m galėtų plaukti taip pat gerai, kaip anksčiau. Manau, jis vėl pasiektų viršūnę, pasitreniravęs metelius ar pusantrų. Kita vertus, ar M.Phelpsas dar turėtų motyvacijos? Jis man sakė: "Na, gerai, ar 20 aukso medalių, ar 18 – koks skirtumas?", – interviu "Kauno dienai" yra sakęs žinomas Lietuvos sporto mokslininkas, M.Phelpsą ir kitas JAV plaukimo žvaigždes konsultavęs kaunietis Genadijus Sokolovas.

Per treniruotę susigraudino

Kas paskatino M.Phelpsą persigalvoti?

Versijų – nors vežimu vežk: esą šių laikų ichtiandrui įkyrėjo žaisti golfą, jis priaugo svorio ir nori suliesėti aktyviai sportuodamas, be to, su kažkuo susilažino, kad dalyvaus Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ir laimės dar kelis medalius...

"Į didįjį sportą grįžau tik dėl savęs. Niekas manęs nevertė atnaujinti karjeros. Tiesiog pasiilgau vandens. Jeigu nepasieksiu aukštų rezultatų, kurių tikimasi – tai ne mano problema. Jau esu įrodęs, ką sugebu. Dabar mėgausiuosi plaukimu. To man per pastaruosius metus labai trūko. Kai po pertraukos atėjau į treniruotę ir sutikau senus bičiulius, vos neapsiverkiau", – paaiškino pats M.Phelpsas.

Plaukiko treneris B.Bowmanas kalbėjo konkrečiau: "Neskubėčiau tvirtinti, kad startai Arizonoje – visavertis Michaelo sugrįžimas į profesionalųjį sportą. Tai greičiausiai – žvalgyba, gal net su tam tikrais pramoginiais elementais. Jeigu jis įsitikins, kad nori dar ko nors siekti, tuomet tai aptarsime."

Vakar "Arena Grand Prix at Mesa" varžybose M.Phelpsas rengėsi plaukti 50 m laisvuoju stiliumi, o 12-osios atrankos grupės starto protokole su juo buvo įrašytas ir panevėžietis M.Sadauskas.

I.Thorpe'o istorija nepasikartos?

Plaukimo žinovų nuomone, ažiotažas dėl M.Phelpso sugrįžimo dar labiau sustiprės, jeigu tituluotasis atletas ryšis susigrąžinti vietą JAV rinktinėje, kad dalyvautų 2015-ųjų pasaulio čempionate.
Prognozuojama, kad amerikietis tikriausiai atsisakys ilgų nuotolių (pavyzdžiui, 400 m kompleksinio plaukimo) ir apsiribos 100 m arba perpus trumpesnėmis distancijomis.

"Michaelo amžius plaukimui nėra kritinis. Be to, jo organizmas buvo prisitaikęs labai dideliems krūviams, tad vėl pasiekti įprastą lygį bus nesunku. Juk M.Phelpsas – ypatingas sportininkas", – teigė 1992-ųjų olimpinis vicečempionas Dmitrijus Volkovas.

Ekspertai primena ir penkiskart olimpinio čempiono australo Iano Thorpe'o istoriją. Užkariavęs sportines aukštumas, 2006-aisiais I.Thorpe'as baigė karjerą, tačiau 2011-aisiais persigalvojo ir pamėgino įveikti atrankos į nacionalinę rinktinę barjerus, nes norėjo dalyvauti Londono olimpiadoje. Deja, liko už borto ir galiausiai buvo priverstas gydytis nuo gilią depresiją sukėlusio potraukio alkoholiui.

Gandai ar faktai?

M.Phelpsas nei patvirtino, nei paneigė, kad 90 proc. jo organizmo sudaro vanduo, širdis per minutę perpumpuoja daugiau nei 30 litrų kraujo, o per parą suvartoja daugiau skysčių nei pats sveria (88 kg). 2004 m. plaukikas buvo įkliuvęs policijai, nes neblaivus vairavo automobilį. Tada M.Phelpsas pareiškė, kad gėrė spiritą, nes jo reikia "vidaus degimo procesams".

M.Phelpso ūgis – 193 cm, didžiausias atstumas tarp į šalis ištiestų rankų pirštų – 201 cm. Mokykloje jis iškart apkabindavo mažiausiai penkias klasės drauges. Tai pastebėjęs plaukimo specialistas B.Bowmanas pakvietė Michaelą į savo grupę.

M.Phelpso vienos dienos valgiaraštis: pusryčiams – trys sumuštiniai su kiaušiniais, didelė lėkštė majonezu pagardintų daržovių, trys blynai su šokolado drožlėmis, omletas iš penkių kiaušinių, dubenėlis avižinės košės ir du puodeliai stiprios kavos, pietums – du dideli sumuštiniai su sūriu, kumpiu ir majonezu, porcija makaronų (0,5 kg) ir viena arba dvi skardinės energinio gėrimo, vakarienei – pusė kilogramo karbonariškų spagečių, didelė pica ir kelios stiklinės vandens arba sulčių.

M.Phelpso garbei jo pavarde JAV yra pavadinti du miestai Kentukio ir Viskonsino valstijose bei nedidelis miestelis netoli Niujorko, o gimtojoje Baltimorėje – gatvė (angl. Michael Phelps way).

M.Phelpsas, paklaustas, kodėl prieš Pekino olimpiadą nusiskuto ūsus, atsakė: "Jie trukdo bučiuotis su merginomis ir plaukti greičiau."

GALERIJA

  • Pertrauka: 18 kartų olimpiniam čempionui golfas buvo tik galimybė laikinai užmiršti plaukimą.
  • Legendinio M.Phelpso sugrįžimo į sportą liudininkais tapo ir lietuviai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS