Ministrai ir LTOK nusivylė sprendimu olimpinėse žaidynėse leisti dalyvauti rusams | Diena.lt

MINISTRAI IR LTOK NUSIVYLĖ SPRENDIMU OLIMPINĖSE ŽAIDYNĖSE LEISTI DALYVAUTI RUSAMS

Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK) leidus rusams 2024 metų olimpinėse žaidynėse varžytis su neutralia vėliava, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) bei Lietuvos užsienio bei švietimo, mokslo ir sporto ministrai nusivylė tokia pozicija.

„Tarptautinio olimpinio komiteto priimtas sprendimas labai nuvilia. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija nekeičia – šalių agresorių sportininkai neturėtų dalyvauti ir varžytis jokiose tarptautinėse sporto varžybos,“ – rašoma švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto pareiškime.

Pasak jo, dar kartą bus ketinama burti tarptautinius partnerius, sporto organizacijas, bus kreipiamasi į olimpines žaidynes priimančio miesto vadovus.

„Bandysime daryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai žaidynėse nedalyvautų. Raginame ir Lietuvos sporto šakų federacijas, organizacijas kreiptis į savo tarptautines organizacijas, burti bendraminčius ir siekti, kad agresorių sportininkai nedalyvautų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse,“ – rašoma pareiškime.

LTOK taip pat pareiškė nusivylęs šiuo sprendimu.

„Kartu su Latvijos, Estijos, Skandinavijos nacionaliniais olimpiniais komitetais aktyviai dirbome ir raginome tarptautines sporto organizacijas neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas. Mūsų pozicija nesikeičia – palaikome Ukrainą ir jos sportininkus. Atrankos artėja pabaigos link, tačiau toliau tarsimės su kolegomis, ką dar galime kartu padaryti, kad kuo mažiau šių šalių sportininkų galėtų atsirinkti į olimpines žaidynes“, – rašoma LTOK atsakyme BNS.

„Rusija įtraukia sportininkus ir moteris į savo genocidinę kariuomenę. Tai nėra neutralumas, tai prieštarauja viskam, ką turėtų ginti Olimpinės žaidynės,“ – socialiniame tinkle „X“ paskelbė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Olimpinių žaidynių vadovai penktadienį leido Rusijos ir Baltarusijos sportininkams varžytis su neutralia vėliava, išskyrus komandines varžybas, jei jie aktyviai neremia karo Ukrainoje.

Pasak TOK, kad šiuo metu tik aštuoni sportininkai iš Rusijos ir trys sportininkai iš Baltarusijos atitinka neutralių sportininkų reikalavimus.

Palyginimui, į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes pateko daugiau nei 60 Ukrainos sportininkų.

TOK vykdomoji valdyba „nusprendė, kad individualūs neutralūs sportininkai, kurie įgijo kvalifikaciją pagal esamas tarptautinių federacijų kvalifikacijos sistemas turi teisę dalyvauti 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse“.

Tačiau tik tuo atveju, jei jie atitinka griežtas sąlygas.

Be kita ko, nebus leidžiama dalyvauti sportininkų, turinčių Rusijos arba Baltarusijos pasą, komandoms.

Taip pat nebus įtraukti „sportininkai, kurie aktyviai remia karą“, taip pat „sportininkai, kurie yra sudarę sutartis su Rusijos ar Baltarusijos karinėmis ar nacionalinio saugumo tarnybomis“.

Be to, jokiame sporto renginyje ar susitikime būtų nerodoma šių Rusijos ar Baltarusijos vėliava, spalvos ar bet kokie kiti atpažinimo ženklai, negiedamas himnas.

„Į 2024 metų olimpines žaidynes Paryžiuje nebus kviečiami ar akredituojami jokie Rusijos ar Baltarusijos vyriausybės ar valstybės pareigūnai“, – teigė TOK. 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Gandonai konservai

Gabrieliu i sibira, rusu sportininkus i olimimpiada!!!!

As

lendzbergys tik auauauau au au au ir vizgindamas uodega zvilgcioja i amerikasa...

litovcai bjaurūs žmonės

o ką tie rusi jums trukdo-šikną drąsko ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS