Pirmojo Lietuvos olimpinio čempiono turnyre kovos 100 boksininkų | Diena.lt

PIRMOJO LIETUVOS OLIMPINIO ČEMPIONO TURNYRE KOVOS 100 BOKSININKŲ

  • 0

Kovo 20-23 dienomis Vilniuje vyks pirmojo Lietuvos olimpinio čempiono Dano Pozniako vardo bokso turnyras. Jau 14-us metus iš eilės vyksiantis jaunimo turnyras yra vienas didžiausių Europoje ir įtrauktas į Europos bokso konfederacijos (EUBC) oficialų varžybų kalendorių.

Boksininkai dešimtyje svorio kategorijų išsidalins 10 medalių komplektų. Pasibaigus registracijai, paaiškėjo, kad turnyre dalyvaus 100 boksininkų iš 15 valstybių.

Didžiausią komandą turės šeimininkai. Turnyre kovos 20 lietuvių. Iš svečių, didžiausias delegacijas - po 10 boksininkų - į Vilnių atsiveža Vengrijos ir Ukrainos rinktinės, Baltarusijai atstovaus aštuoni sportininkai. Be minėtų šalių, D. Pozniako turnyre taip pat dalyvaus Armėnijos, Bulgarijos, Estijos, Čekijos, Latvijos, Moldovos, Prancūzijos, Rumunijos, Rusijos, Švedijos ir Velso atstovai.

„Dano Pozniako turnyras tapo vienu didžiausiu jaunimo bokso turnyru visoje Europoje. Jame kasmet kovoja pasaulyje bokso madas diktuojančios Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos, Armėnijos ir kitų šalių rinktinės. Dauguma jų atsiveža stipriausius šalies jaunuosius boksininkus, todėl Vilniuje tikrai išvysime būsimų bokso žvaigždžių dvikovas. Būtent D. Pozniako turnyre pirmąsias pergales tarptautinėse varžybose iškovojo ir garsiausi mūsų šalies boksininkai - profesionalų ringe dabar sėkmingai kovojantys Egidijus Kavaliauskas ir Eimantas Stanionis bei olimpinių žaidynių prizininkas Evaldas Petrauskas“, - sakė Lietuvos bokso federacijos prezidentas Darius Šaluga.

D. Pozniako turnyro finalai 2016-2017 metais vyko sostinės „Siemens“ ir „Compensa“ arenose bei sutraukdavo tūkstančius bokso gerbėjų, tačiau dėl sporto valdinininkų kenkimo, turnyras buvo priverstas grįžti į daug mažesnę, buvusio Lietuvos edukologijos universiteto (dabar Vilniaus kolegijos) Didžiąją sporto salę.

„Dvejus metus iš eilės turnyrui nebuvo skirtas finansavimas iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo. Šiais metais Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos žinion perėjęs fondas dar tik priima paraiškas ir vėl nėra aišku, ar bus skirtos lėšos. Lietuvą visoje Europoje garsinantis turnyras organizuojamas daugiausia privačių rėmėjų lėšomis. Organizatoriai paprasčiausiai neišgali nuomotis didesnių arenų ir tik su nostalgija galim prisiminti D. Pozniako turnyro finalus „Siemens“ arenoje, kur susirinko net 4 tūkst. žiūrovų. Tikimės Vilniaus miesto savivaldybės pagalbos, nes po Lietuvos edukologijos universiteto restruktūrizacijos, dabar Vilniaus kolegijai priklausančios sporto salės nuoma pabrango net tris kartus“, - teigė D. Šaluga.

Danas Pozniakas (1939-2005) tapo pirmuoju Lietuvos olimpiniu čempionu 1968 metais Meksike. Jis triskart tapo Europos čempionu (1965, 1967 ir 1969 m.), kartą - Europos vicečempionu (1963 m.), keturis kartus buvusios SSSR čempionu. 1995 metais D. Pozniakas buvo pripažintas geriausiu Lietuvos boksininku per pastaruosius 50 metų ir trečiu geriausiu 20-ojo amžiaus Lietuvos sportininku. Per savo karjerą D. Pozniakas turėjo 217 kovų, iš kurių laimėjo 203. Karjerą D. Pozniakas baigė 1970 metais. Vėliau buvo Tarptautinės (AIBA) kategorijos teisėjas. Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę, jis buvo pirmasis Lietuvos bokso federacijos prezidentas. 1994 metais Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga apdovanotas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino I laipsnio medaliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS