Plaukikas M. Dvylaitis Europos neįgaliųjų čempionate – penktas | Diena.lt

PLAUKIKAS M. DVYLAITIS EUROPOS NEĮGALIŲJŲ ČEMPIONATE – PENKTAS

  • 0

Dubline vyksiančio Europos neįgaliųjų plaukimo čempionato vyrų 100 m plaukimo nugara (S11 klasė) finale ketvirtadienį regėjimo negalią turintis Lietuvos atstovas Mindaugas Dvylaitis užėmė penktąją vietą.

21-erių metų plaukikas finišavo per 1 min. 21,03 sek.

M. Dvylaitis atrankoje buvo šeštas (1 min. 22,53 sek.), o kitas lietuvis 16-metis Paulius Ašmontas liko devintas (1.37,92) ir nepateko į finalą.

M. Dvylaitis ir P. Ašmontas startavo ir 100 m plaukimo krūtine (SB11 klasė) rungtyje. M. Dvylaitis pateko į finalą ir užėmė šeštąją vietą, o P. Ašmontas atrankoje buvo 11-as.

„Po šio vakaro esu šoke. Nesuprantu, kas man yra. Antradienį buvo vienaip, o šiandien viskas atvirkščiai. Tai pradžia lėta ir finišas greitas, tai atvirkščiai. Dabar reikia pailsėti ir padaryti išvadas, nes taip toliau tęstis viskas negali. Prieš važiuodamas į Dubliną sakiau, kad bus labai gerai arba labai blogai. Dabar vertinu savo pasirodymą labai blogai. Bet tikiu, kad padarius drastiškas išvadas, mes dar sugebėsime sugrįžti į parolimpinį kelią“, - po 100 m nugara finalo atviravo M. Dvylaitis.

Tuo tarpu Europos čempionate debiutavęs P. Ašmontas pagerino asmeninį rezultatą 100 m krūtine rungtyje, o 100 m nugara distancijoje buvo šalia geriausio savo laiko. Nors į finalus P. Ašmontui prasibrauti nepavyko, bet klaipėdietis patenkintas ir rezultatais, ir įgyta patirtimi.

„Kalbant apie 100 m plaukimą krūtine, savo pasirodymu esu patenkintas. Pagerinau savo asmeninį rezultatą. Aišku, tikėjausi geriau, bet liūdėti nėra ko, nes laikas iš tikro neblogas“, - sakė P. Ašmontas.

P. Ašmonto trenerė Birutė Statkevičienė įsitikinusi, kad jos auklėtinis būtų finale, jei ne ausies uždegimas, užklupęs plaukiką likus porai dienų iki starto pagrindinėje rungtyje.

„Manau, kad tai kainavo apie penkias sekundes. Jis būtų buvęs finale. Jis labai gerai praplaukė, bet galėjo praplaukti ypatingai gerai. Gal negalavimams įtakos turėjo orų skirtumai Lietuvoje ir Airijoje. Klaipėdoje buvo karšta, o Dublinas mus pasitiko 14 laipsnių šiluma“, - svarstė B. Statkevičienė.

P. Ašmontas porą dienų prieš startą negalėjo sportuoti, paskutinę naktį praleido beveik be miego.

„Faktas, kad pakenkė, bet nesu mėgėjas spėlioti, kas būtų, jeigu būtų. Nežinau, kiek man tai kainavo, keturias, penkias ar tris sekundes. Plaukiau normaliai, bet energijos trūkumas jautėsi. Trūko šviežumo, aktyvumo. Technika gera, vanduo kabinosi neblogai, tik jaučiausi pasyvus“, - pasakojo P. Ašmontas.

Trenerė B. Statkevičienė net svarstė neleisti P. Ašmontui startuoti antroje rungtyje - 100 m nugara, tačiau iki antro starto P. Ašmonto savijauta pagerėjo ir varžybų atsisakyti nereikėjo.

100 m nugara rungties atrankoje P. Ašmontas plaukė greta M. Dvylaičio. Būtent M. Dvylaitis prieš ketverius metus pasiūlė išbandyti sportą P. Ašmontui, nors šis net nemokėjo plaukti. Taip prasidėjo klaipėdiečio sportinis kelias, atvedęs jį į Europos čempionatą.

„Eidamas į startą galvojau, kaip smagu, kad plauksime kartu su Mindaugu. Prieš startą laukimo kambaryje jokių kalbų nebuvo, nes ten visi būna susikaupę, visus kausto varžybų jaudulys, bet po finišo pasikalbėjome, aptarėme rezultatus, pajuokavome. Iš tikro Mindaugas man yra pavyzdys, nes jis mane atvedė į plaukimą ir aš esu už tai jam dėkingas“, - sakė P. Ašmontas.

Jeigu ne plaukimas, P. Ašmonto kelias galėjo pasukti visai į kitą pusę - muziką, nes klaipėdietis net devynerius metus grojo klarnetu ir šiais metais baigė muzikos mokyklą.

„Iš pradžių siejau save su muzika, bet tik iki penktos klasės, kai mano gyvenime atsirado plaukimas. Atsiradus sportui, muzika nuėjo į antrą planą. Pradėjęs plaukti ir rimtai treniruotis, nekantravau kuo greičiau baigti muzikos mokyklą“, - šypsodamasis apie pasirinkimą pasakojo P. Ašmontas.

Laiko poilsiui P. Ašmontas turės vos porą savaičių, nes netrukus prasidės mokslo metai, o plaukiko laukia 10 klasė. Klaipėdietis juokavo, kad atostogas nori praleisti kuo toliau nuo vandens.

„Norisi nuo visko atitrūkti, išvažiuoti kažkur į gamtą. Iš tikro ne tiek daug to laiko liko iki mokslo metų pradžios. Reikės tą trumpą laiką išnaudoti kuo produktyviau“, - pasakojo P. Ašmontas.

„Ploti Pauliui, aišku, galima, nes jis pirmą kartą dalyvavo tokio lygio varžybose. Tai jam bus labai gera ir vertinga patirtis. Vertindama jo pasirodymą pažymiu, parašyčiau septynetą“, - P. Ašmonto pasirodymą Dubline apibendrino plaukiko trenerė B. Statkevičienė.

M. Dvylaitis ir P. Ašmontas savo pasirodymus Dubline jau baigė. Tuo metu Edgaro Matako laukia dar du startai: šeštadienį Lietuvos parolimpietis varžysis 100 m laisvuoju stiliumi rungtyje, o sekmadienį čempionatą baigs kova 100 m peteliške distancijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS