Po pertraukų – vėl į varžybų sūkurį | Diena.lt

PO PERTRAUKŲ – VĖL Į VARŽYBŲ SŪKURĮ

Jau dešimt Lietuvos lengvaatlečių yra įvykdę ateinančią vasarą Italijoje vyksiančio Europos čempionato kvalifikacinius normatyvus, jų siekia ir į varžybų sūkurį po ilgų pertraukų sugrįžę olimpiečiai.

Dėkojo trenerei

Dešimtoji, pasiekusi tikslą, – šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė, iškovojusi Panevėžyje surengto Lietuvos lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionato aukso medalį.

Airinės rezultatas – 1,92 m. Ji šalies uždarų patalpų čempionate triumfavo jau vienuoliktą kartą.

„Galėjau pasirodyti geriau, bet ir tai – žingsnis į priekį, sportine forma nesiskundžiu“, – sakė A. Palšytė, pastaruoju metu dirbanti su trenere Audra Gavelyte.

„Kol nebuvo šuolio treniruočių, viskas vyko sklandžiai. Vėliau reikėjo surasti daugiau bendro sąlyčio taškų. Dabar Audra – stiprus palaikymo šaltinis, lydi mane į visas varžybas. Kai tiek metų kamavo traumos ir kitos negandos, labiausiai trūko pozityvumo, supratimo. Trenerės indėlis tikrai didelis, esu jai dėkinga – į olimpinį sezoną žengiame gana tvirtai“, – kalbėjo A. Palšytė.

Europos čempionato kvalifikacinius normatyvus taip pat yra įvykdžiusios Urtė Baikštytė (šuoliai į aukštį), Modesta Justė Morauskaitė (400 m bėgimas), Greta Karinauskaitė (3 000 m kliūtinis bėgimas), Ieva Gumbs (buv. Zarankaitė, disko metimas) ir Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), bilietus į Italiją turi disko metikai broliai Mykolas ir Martynas Aleknos, Andrius Gudžius ir ieties metikas Edis Matusevičius.

Sėkmė: A. Palšytė (dešinėje) – dešimta Lietuvos lengvaatletė, įvykdžiusi Europos čempionato kvalifikacinį normatyvą (kairėje – trenerė A. Gavelytė). / A. Pliadžio nuotr.

Saldi pergalė

Po dvejų metų pertraukos (gydėsi menisko traumą, sirgo Laimo liga) į Lietuvos uždarų patalpų čempionatą sugrįžusi olimpietė Brigita Virbalytė-Dimšienė iškovojo jau devintą titulą, laimėjusi 5 000 m sportinio ėjimo varžybas – 22 min. 08,42 sek.

„Pergalė – labai saldi, nes nei aš pati, nei mūsų bendruomenė negalėjo prognozuoti, ar man pavyks sugrįžti į didįjį sportą. Net ir dabar esu labai atsargi, tad nesu tokia greita, kokia buvau. Tačiau varžybos parodė, kad stabilumo nepraradau – ratas po rato ėjau sekundės tikslumu. Planavau kuklesnį rezultatą, tad džiaugiuosi, kad pranokau save, – dalijosi mintimis ėjikė. – Vis dėlto negaliu kalbėti apie visavertį sugrįžimą, nes skausmai neišnyko, jie gana stiprūs ir suprantu, kad nuo jų visiškai neišsivaduosiu. Bandau nuteikti save psichologiškai, mėgautis tuo, kas man liko sporte, imti iš kiekvienos dienos viską, ką galiu.“

B. Virbalytė-Dimšienė tikisi dalyvauti Europos čempionate, be to, planuoja bendrą projektą su ilgamečiu bendražygiu Mariumi Žiūku.

„Pasaulio sportinio ėjimo komandų čempionate Antalijoje, kuris numatytas balandžio 21-ąją, pabandysime startuoti maratono ėjimo mišrioje estafetėje. Konkurencija bus itin didelė, nes pasaulio ir olimpiniai čempionai atsisako individualios rungties ir bando iškovoti kelialapius į Paryžiaus žaidynes būtent estafečių varžybose“, – sakė daugkartinė Lietuvos čempionė.

Tebereikia injekcijų

Dėl traumų pusantrų metų nestartavęs olimpietis Adrijus Glebauskas laimėjo šuolių į aukštį varžybas – 2,13 m.

„2022-ųjų birželį Lietuvos studentų čempionate iššokau 2,27 m, bet kitą dieną pajutau, kad kažkas atsitiko čiurnai. Maniau, praeis, nes yra buvę panašių atvejų. Visgi kitą treniruotę jau visiškai negalėjau atsispirti. Kineziterapeutai ir gydytojai ilgokai nerado priežasties, aplankiau tiek specialistų, kad knygą galėčiau parašyti, – pasakojo A. Glebauskas. – Šiuo metu dar reikalingos injekcijos, bet skausmai aprimo tiek, kad galiu šokinėti į aukštį, atlikti jėgos treniruotes ar bėgioti.“

Pasak A. Glebausko, dabar svarbiausia – procesas: „Prieš mėnesį išvis neplanavau jokių startų, tačiau situacija pasikeitė. Reikia pajausti varžybų ritmą. Europos čempionato kvalifikacinis normatyvas nėra kosminis (2,26 m – red. past.), o iki olimpinių žaidynių – dar daugiau laiko. Laikotarpis be varžybų daug ko išmokė, žinių ir patirties bagažas – didesnis, tikiuosi, toliau viskas klostysis palankiai.“

Potencialas: šuolininkas su kartimi K. Gustas pagerino iškart kelis šios rungties šalies rekordus. / A. Pliadžio nuotr.

Blykstelėjo ir šešiolikmetis

Panevėžyje net dviejų rungčių šalies lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionu devintą kartą tapo Simas Bertašius, laimėjęs 1 500 m (3 min. 47,76 sek.) ir 3 000 m bėgimus (8 min. 13,88 sek.).

Septintą aukso medalį iškovojo trišuolininkė Dovilė Kilty (13,90 m), po penktą – šuolininkė su kartimi Rugilė Miklyčiūtė (4,00 m) ir rutulio stūmikė I. Gumbs (16,12 m).

Šuolių su kartimi Lietuvos šešiolikmečių, septyniolikmečių ir jaunių, uždarų patalpų šešiolikmečių, septyniolikmečių ir aštuoniolikmečių rekordus pagerino šešiolikmetis Kasparas Gustas (4,80 m).

Komandų įskaitos pirmos miestų grupės laimėtojai – kauniečiai (42 589 taškai), antros grupės – šiauliečiai (26 441 tšk.), rajonų grupės – raseiniškiai (9 205 tšk.).

Sporto ugdymo centrų pirmos miestų grupės lyderė – Kauno sporto mokykla „Startas“ (33 417 tšk.).


Čempionai

60 m bėgimas – L. Sabaitytė (Vilnius, 7,42 sek.) ir A. Dambrauskas (Kėdainiai / Vilnius, 6,66 sek.).

200 m – L. Sabaitytė (23,98 sek.) ir G. Truskauskas (Vilnius, 21,55 sek.).

400 m – G. Kirkytė (Kupiškis / Šiauliai, 57,86 sek.) ir L. Sutkus (Telšiai / Vilnius, 47,99 sek.).

800 m – K. Kochanova (Kaunas, 2 min. 18,59 sek.) ir A. Žemaitaitis (Vilnius, 1 min. 56,67 sek.).

1 500 m – A. Linkutė (Šiauliai, 4 min. 34,91 sek.) ir S. Bertašius (Raseiniai / Vilnius, 3 min. 47,76 sek.).

3 000 m – A. Linkutė (9 min. 52,02 sek.) ir S. Bertašius (8 min. 13,88 sek.).

60 m barjerinis bėgimas – N. Lasickaitė (Vilnius, 8,51 sek.) ir G. Kulpavičius (Kėdainiai / Vilnius, 8,21 sek.).

Šuoliai su kartimi – R. Miklyčiūtė (Kaunas, 4,00 m) ir K. Gustas (Kaunas, 4,80 m).

Trišuolis – D. Kilty (Šiauliai, 13,90 m) ir A. Narijauskas (Kaunas / Raseiniai, 14,24 m).

Šuoliai į aukštį – A. Palšytė (Kaunas / Vilnius, 1,92 m) ir A. Glebauskas (Kaunas / Kėdainiai, 2,13 m).

Šuoliai į tolį – J. Petrokaitė (Raseiniai, 6,52 m) ir M. Vadeikis (Kaunas, 7,35 m).

Rutulio stūmimas – I. Gumbs (Utena, 16,12 m) ir S. Bakanas (Kaunas / Utena, 17,02 m).

5 000 m sportinis ėjimas – B. Virbalytė-Dimšienė (Vilnius, 22 min. 08,42 sek.) ir A. Mastianica (Švenčionys, 20 min. 13,88 sek.).

GALERIJA

  • Po pertraukų – vėl į varžybų sūkurį
  • Po pertraukų – vėl į varžybų sūkurį
A. Pliadžio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS