Pralaimėk tyčia – dosniai atsilyginsiu | Diena.lt

PRALAIMĖK TYČIA – DOSNIAI ATSILYGINSIU

Sporto pasaulį krečiantis teniso skandalas dėl galbūt sutartų, pirktų ar parduotų mačų beveik kasdien apšviečia vis naujus užkaborius, o argumentų gynybai priverstos ieškoti netgi ryškiausios šios sporto šakos žvaigždės.

Debesys virš L.Hewitto

Sausio 18-ąją naujienų agentūra BBC paskelbė gavusi dokumentus, patvirtinančius, kad per pastarąjį dešimtmetį šešiolika žaidėjų iš pirmojo Teniso profesionalų asociacijos (ATP) 50-uko, tarp jų – ir "Didžiojo kirčio" serijos turnyrų dalyviai, galbūt manipuliavo dvikovų rezultatais ir iš to pasipelnė.

Iš viso BBC juodajame sąraše – 70 tenisininkų, turinčių ATP reitingo taškų. Teigiama, kad sutartas dvikovas organizuoja sukčių sindikatai iš Rusijos ir Italijos.

Kai ATP vadovas Chrisas Kermode'as paneigė bet kokius kaltinimus, kad tenisininkai dalyvauja nesąžininguose susitarimuose, portalas "ShowLegend" paviešino penkiolika įtariamųjų, tarp kurių yra ir profesionalo karjerą baigiantis australas Lleytonas Hewittas – 2001-ųjų atviro JAV čempionato ir 2002-ųjų Vimbldono turnyro nugalėtojas.

"Komandoje" su žymiuoju australu – Rusijos, Serbijos, Slovakijos, Kroatijos, Kazachstano, Argentinos, Čekijos, Ispanijos, JAV. Uzbekistano sportininkai.

"Juokinga, nėra ką komentuoti. Absurdas, farsas, nors nemalonu, kad mano pavardė atsidūrė tame sąraše. Kita vertus, jeigu kažkas nori kažką iškapstyti – linkiu sėkmės", – atsikirto L.Hewittas.

Gundė ir N.Džokovičių

ATP ir Moterų teniso asociacijos (WTA) įkurto antikorupcijos departamento "Tennis Integrity Unit" (TIU) ekspertai tvirtino, kad pasiūlymų už tam tikrą atlygį sužaisti sutartą mačą dažniausiai gauna žemesnio lygio tenisininkai.

Su tuo nesutiko žinomi žaidėjai.

"Į mane niekas nesikreipė, bet pažįstu kelis vaikinus, kuriuos įkalbinėjo", – teigė ispanas Feliciano Lopezas.

"Manau, 80–90 proc. tenisininkų galėtų papasakoti apie užuominas lengvai užsidirbti pinigų. Man irgi siūlė, atsisakiau ir vėliau nebekvaršino galvos", – sakė F.Lopezo tautietis Guillermo Garcia-Lopezas.

Tai, kad sukčiai mėgino į savo tinklą įpainioti ir šiuo metu pirmąją pasaulio raketę Novaką Džokovičių, pripažino pats sportininkas – esą 2007-aisiais jam už tyčinį pralaimėjimą Sankt Peterburge siūlė 100 tūkst. svarų sterlingų. Serbas pasiuntė tarpininkus velniop ir dėl visa ko atsisakė paties turnyro.

"Nepažįstamasis priėjo prie manęs netoli drabužinės ir be užuolankų pareiškė sumokėsiąs už pralaimėtus du setus. Jo įvardyta suma buvo solidi. Rengiausi užvožti jam, bet veikėjas mikliai atsitraukė ir dingo", – prisiminė britas Arvindas Parmaras.

Esmė – ne pinigai

Buvusio "Tennis Integrity Unit" darbuotojo Richardo Ingso nuomone, tenisas ypač palankus susitarti dėl rezultatų.

"Tereikia susitarti vos dviem žmonėms. Galimybės sukčiauti – beribės. Oficialiuose žemesnio lygio turnyruose vyksta daugybė nereikšmingų dvikovų, o už jas lažybų kontorose statomos fantastinės sumos", – teigė R.Ingsas.

Jo versiją iš dalies atvirame laiške viename socialinių tinklų patvirtino anoniminis Čilės tenisininkas.

"Aš – žaidėjas profesionalas, turiu ATP reitingo taškų, dalyvauju "Challenger" ir "Futures" serijų turnyruose. Kai iškovojau pirmąsias pergales, į mane kreipėsi žmogus ir pasiūlė 1 500 JAV dolerių, jeigu "Futures" turnyro pirmajame rate pralaimėsiu žaidėjui, kuris vargu ar būtų mane įveikęs. Nesutikau. Laimėjau tą dvikovą, patekau į antrą ratą ir oficialiai uždirbau 200 JAV dolerių. Suma po mokesčių sumažėjo, o mano tėvai gyveno nuo algos iki algos.

Kitą kartą tas pats asmuo pasiūlė 2 000 JAV dolerių. Sutikau. Pralaimėjau, tačiau uždirbau keleriopai daugiau nei oficialiai – 117 dolerių, neatskaičius mokesčių.

Kartą Argentinoje žaidžiau su varžovu, kuris buvo turnyro favoritas. Netikėtai lengvai sutriuškinęs jį suvokiau, kad ne aš vienas esu lažybininkų partneris", – rašė čilietis.

"Lemiamas veiksnys – ne pinigai. Manote, problemų nebeliktų, jeigu kiekvienas žaidėjas per turnyrą uždirbtų po milijoną? Sutinku, kad prizų fondus reikia didinti, tačiau esmė – sportininko požiūris į nerašytą  garbingo žaidimo kodeksą, jo etinės ir moralinės nuostatos", – svarstė trečioji pasaulio raketė šveicaras Rogeris Federeris.

Ar padėtų amnestija?

Išeities variantą pasiūlė buvęs lažybų kompanijos "Betfair" specialistas Scottas Fergusonas.

"Susidariau įspūdį, kad ATP ir TIU dirba tokiu pat stiliumi, kaip dviračių, lengvosios atletikos, futbolo federacijų strategai ir drausmės komisijų vadovai: pirmiausia viską neigia, o vėliau tvirtina, esą kaltinimai – be įrodymų, muilo burbulas. Tai girdėdami sukčiai dar labiau įžūlėja.

Siūlyčiau paskelbti trijų mėnesių amnestiją – tegu patys tenisininkai viską sąžiningai ir išsamiai papasakoja. O pasibaigus nebaudžiamų išpažinčių laikotarpiui – sankcijas taip sugriežtinti, kad vien nuo minties apie lengvus pinigus smogtų infarktas", – teigė S.Fergusonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS