Rusija tvirtina išsiuntusi WADA „įrodymų“, paneigiančių kalbas apie dopingą | Diena.lt

RUSIJA TVIRTINA IŠSIUNTUSI WADA „ĮRODYMŲ“, PANEIGIANČIŲ KALBAS APIE DOPINGĄ

  • 0

Rusijos federaliniai tyrėjai penktadienį pranešė išsiuntę Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA) „įrodymų“, paneigiančių jos informatoriaus, buvusio Maskvos antidopingo laboratorijos vadovo Grigorijaus Rodčenkovo žodžius apie 2014 metų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse valstybiniu mastu vykdytą dopingo programą. 

„Tyrėjai surinko objektyvių įrodymų, paneigiančių G. Rodčenkovo nesąžiningus parodymus apie atletų dopingo mėginių pristatymą į Sočio antidopingo laboratoriją“, – nurodė Rusijos tyrimų komitetas. 

Komiteto tinklalapyje paskelbtame pareiškime rašoma, kad tyrėjai išsiuntė WADA dokumentus, susijusius su dopingo mėginių registracija, kurie esą paneigia informatoriaus G. Rodčenkovo žodžius.   

Kremliui tiesiogiai atskaitingas komitetas šio skandalo tyrimą pradėjo 2016 metais. 

Autoritetingas mokslininkas, buvęs Rusijos antidopingo laboratorijos vadovas G. Rodčenkovas pateikė svarbių įrodymų apie valdžios kontroliuotą dopingo programą, įplieskusių didžiulio masto skandalą, dėl kurio rusų atletams buvo uždrausta varžytis tarptautinėse varžybose.    

Tarptautinis olimpinis komitetas pernai gruodį suspendavo Rusiją. Visgi 168 rusų sportininkams, ant kurių nekrito dopingo šešėlis, buvo leista dalyvauti vasarį vykusiose Pjongčongo žiemos olimpinėse žaidynėse kaip neutraliems olimpiniams atletams iš Rusijos.

Tarptautiniai tyrėjai nustatė, kad ši dopingo programa buvo vykdoma kelerius metus, o kulminaciją pasiekė per 2014-ųjų žiemos olimpines žaidynes Sočyje, kur Rusija užėmė pirmą vietą pagal iškovotų medalių skaičių.

G. Rodčenkovas, be kita ko, pranešė, kad Sočio olimpiadoje buvo sukeičiami dopingą vartojusių sportininkų mėginiai.

2015 metų pabaigoje G. Rodčenkovas pabėgo į Jungtines Valstijas ir slapstosi, tvirtindamas, kad už dopingo schemos atskleidimą gal būti nužudytas.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS