Rusijos akmenslydininkas neteko olimpinio medalio | Diena.lt

RUSIJOS AKMENSLYDININKAS NETEKO OLIMPINIO MEDALIO

  • 0

Rusijos akmenslydininkas Aleksandras Krušelnickis neteko olimpinio bronzos medalio, pripažinęs dopingo taisyklių pažeidimą per Pjongčango žiemos olimpines žaidynes, ketvirtadienį paskelbė Sporto arbitražo teismas (CAS).

Abiejuose ištirtuose 25 metų A. Krušelnickio mėginiuose buvo rasta draudžiamos medžiagos – meldoniumo, kaip manoma, gerinančio kraujotaką ir didinančio ištvermę.

Šis sportininkas Pjongčango olimpiadoje laimėjo bronzą mišrių porų rungtyje su savo žmona Anastasija Bryzgalova.

Teismas nurodė, kad A. Krušelnickio rezultatai anuliuojami, o jo sertifikatas atšaukiamas.

„Atletas pripažino antidopingo taisyklės pažeidimą; jis diskvalifikuojamas iš mišrių porų akmenslydžio varžybų“, – rašoma CAS išplatintame pareiškime.

A. Krušelnickis tvirtino esąs nekaltas, tačiau nusprendė nedalyvauti ketvirtadienį vykusiame jo bylos nagrinėjime. Kiek anksčiau Rusijos žiniasklaidai sportininkas sakė, jog būtų „kvaila neigti“, kai jo dviejų mėginių tyrimai dėl dopingo parodė meldoniumo buvimą.

„Pasirašėme pareiškimą, kad jo būta (meldoniumo mėginyje), ir grąžinsime medalį“, – sakė Rusijos akmenslydžio federacijos atstovė spaudai Valentina Parinova prieš CAS paskelbiant savo sprendimą.

CAS nurodė, kad A. Krušelnickis sutiko su preliminaria diskvalifikacija, galiosiančia ir žaidynėms pasibaigus, bet „pasilieka teisę siekti, kad draudimas rungtyniauti bet kokį laikotarpį būtų panaikintas arba sutrumpintas, kadangi „nebuvo tyčios arba aplaidumo“.

Kovoje dėl bronzos A. Krušelnickis ir A. Bryzgalova aplenkė Norvegijos atstovus Kristin Skaslien ir Magnusą Nedregotteną (Magnusą Nedregoteną). Sprendimą dėl medalio įteikimo šiai porai turi priimti Pasaulio akmenslydžio federacija ir Tarptautinis olimpinis komitetas, nurodė CAS.

Gruodžio mėnesį TOK suspendavo Rusiją dėl valstybės remto dopingo sąmokslo, kurio kulminacija įvyko per 2014 metų žiemos olimpiadą Rusijos Sočio mieste.

Tačiau A. Krušelnickis buvo vienas iš 168 patikrinimą išlaikiusių „švarių“ sportininkų, kuriems buvo leista dalyvauti žaidynėse su neutralia „Olimpinio sportininko iš Rusijos“ vėliava.

TOK šią savaitę spręs, ar atšaukti Rusijos suspendavimą. Jei būtų priimtas Rusijai palankus sprendimas, jos atletai sekmadienį vyksiančioje žaidynių uždarymo ceremonijoje jau galėtų žygiuoti su savo šalies vėliava.

TOK vadovas Thomas Bachas (Tomas Bachas) trečiadienį susitiko su buvusiu Rusijos susisiekimo ministru ir prezidento Vladimiro Putino patarėju Igoriu Levitinu.

Komiteto atstovas spaudai Markas Adamsas sakė, kad susitikimas truko keturias minutes ir buvo surengtas, nes T. Bachas norėjo pasveikinti I. Levitiną su 66-uoju gimtadieniu.

Pasak M. Adamso, gali būti, kad T. Bachas ir I. Levitinas „pasikalbėjo ir dar apie kažką“. Tačiau jis atsisakė spėlioti galimas to trumpo pokalbio temas.

Medaliai sugrąžinti TOK

Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių bronziniai medaliai, kuriuos mišrių porų rungtyje su savo žmona Anastasija Bryzgalova iškovojo dopingo vartojimu apkaltintas Aleksandras Krušelnickis, buvo sugrąžinti Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK).

„Bronzos medalis, kurį iškovojo Bryzgalovos ir Krušelnickio pora, perduotas TOK. Patys sportininkai jau išvyko iš Pietų Korėjos. Olimpinėse žaidynėse paimtų antidopingo mėginių rezultatai neginčijami. Tęsiant tyrimą, kuriuo bus siekiama nustatyti visas šios bylos aplinkybes, bus atliekamas kompleksinis darbas, dalyvaujant teisėsaugos institucijoms, Rusijos akmenslydžio federacijai ir sportininkams. Savo ruožtu Rusijos olimpinis komitetas taip pat suteiks reikalingą pagalbą“, sakoma „Olimpinių sportininkų iš Rusijos“ delegacijos pareiškime.

GALERIJA

  • Rusijos akmenslydininkas neteko olimpinio medalio
  • Rusijos akmenslydininkas neteko olimpinio medalio
  • Rusijos akmenslydininkas neteko olimpinio medalio
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS