Rusijos dopingo cechas: krachas neišvengiamas? | Diena.lt

RUSIJOS DOPINGO CECHAS: KRACHAS NEIŠVENGIAMAS?

Tarptautinis sporto arbitražo teimas (CAS) jau užtrenkė duris Rusijos lengvaatlečiams į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Tas pats gresia ir visai šios šalies olimpinei rinktinei. Ar pasikartos tai, kas įvyko 1920-aisiais, 1948-aisiais, 1964-aisiais ar 1976-aisiais?

Priėjo liepto galą

"Rusai tokių sankcijų siekė nuo 1952-ųjų, kai debiutavo olimpinėse žaidynėse", – pareiškė Prancūzijos savaitraštis L'OBS.

Europos ir JAV, netgi kai kurie pačios Rusijos ekspertai (pastarųjų, dėl suprantamų priežasčių, mažuma) pripažįsta, kad Rusiją prie liepto galo privedė valstybiniu lygiu, sistemingai vykdyta sporto dopingavimo programa.

"Tie, kurie mus kaltina ir teisia, nė kiek ne geresni ar sąžiningesni", – dabar grūmoja Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

"Viskas politizuota", – skėsčioja rankomis Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, iš Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) negavęs akreditacijos į Rio de Žaneiro olimpiadą.

Jeigu Rusija bus išmesta iš pagrindinių pasaulio sporto varžybų, atsidurs vienoje šiurpioje kompanijoje su praeityje tokios bausmės jau sulaukusiomis šalimis.

1920-aisiais TOK neleido dalyvauti Antverpeno žaidynėse Vokietijai ir jos sąjungininkams Pirmajame pasauliniame kare. 1948-aisiais Londone nestartavo vėlgi Vokietijos ir kitos Antrojo pasaulinio karo kaltininkės Japonijos sportininkai. 1964-aisiais į Tokijo olimpiadą neatvyko už rasinę diskriminaciją diskvalifikuotos Pietų Afrikos Respublikos (PAR) atstovai, o 1976-aisiais Monrealio žaidynes boikotavo dauguma Afrikos žemyno valstybių, protestuodamos prieš Naująją Zelandiją, palaikiusią ryšius su PAR – anuomete apartheido tvirtove.

Hermafroditų rekordai

Pasaulio žiniasklaida – dienraščiai, savaitraščiai, portalai – ieško atsakymų į klausimus, kodėl susiklostė ekstremali situacija ir kokia išeitis būtų efektyviausia.

L'OBS (Prancūzija): "Visos didžiosios sporto tautos vienaip ar kitaip ėmėsi dopingo technologijų, kad iškovotų daugiau pergalių, medalių, pasiektų rekordų. Buvusi SSRS, o dabar Rusija – šios srities pirmūnės. SSRS nuo 1952 m. Helsinkio olimpiados pasižymėjo farmakologijos proveržiais – juk reikėjo bet kokia kaina aplenkti JAV ir kitus kapitalistus! Tačiau testosterono ir barokamerų ar anabolinių steroidų nepakako – atsirado sovietiniai hermafroditai, moterų varžybose pasiekę neįtikimų rezultatų. Dabartinis skandalas dar kartą išryškino antidopingo sistemos spragas – ta pati ranka ir gina, ir baudžia, todėl, iš Rio de Žaneiro olimpiados eliminavus Rusiją, problema neišnyks."

"Przegląd Sportowy" (Lenkija): "Rusijos lengvaatletę Juliją Stepanovą ir jos vyrą, atvirai papasakojusius apie šalyje veikiantį dopingo konvejerį, prezidentas Vladimiras Putinas pavadino judais. Tai, kad Rusijos vadovas prarado savitvardą, nestebina: juk Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) tyrimas ir Richardo McLareno pranešimas atskleidė, kad tas konvejeris valdomas iš Kremliaus. Sportinių apgavysčių Rusijoje šaknys siekia komunizmo epochą. Prisiminkime "švarią" 1980-ųjų Maskvos olimpiadą ir Tatjanos Kazankinos žygdarbius bei neseniai Saranske sutriuškintą Viktoro Čegino dopingo cechą – sportinio ėjimo centrą. Tradicija – gaji."

Vietoj profesionalų – savi

"The Times" (Didžioji Britanija): "Jeigu Rusija metai po metų mulkino pasaulio sporto bendruomenę ir niekas jos už tai kaip reikiant neprispaudė, ar antidopingo sistema apskritai galima pasitikėti?"

"The Wall Street Journal" (JAV): "Naivu manyti, kad nė viena kita šalis, išskyrus Rusiją, nemėgino apeiti antidopingo taisyklių."

"The Guardian" (Didžioji Britanija): "Įsidėmėkime, ką per pranešimą pasakė ponas R.McLarenas: tai tik fragmentai to, kas vyksta Rusijoje, tačiau ne visas paveikslas. Svarbiausia, kad žinome: kiekvienas signalas apie teigiamą Rusijos sportininko dopingo testą laiptais kildavo į aukščiausius valdžios aukštus ir iš tų kabinetų grįždavo atgal – su palaiminimu arba nuosprendžiu."

VG ("Verdens Gang", Norvegija): "WADA tyrimas ir R.McLarenas tik patvirtino tai, kas jau seniai buvo žinoma ir visam pasauliui badė akis. Tarkime, Rusija bus išmesta iš Rio de Žaneiro olimpiados. Protingas sprendimas, tačiau ar tai – paskutinis taškas? O ką daryti su Rusijai patikėtu 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato finalo turnyru? Visi veikėjai, parengę ir vykdę dopingo politiką, ramiai tūno po aukštų šalies vadovų sparneliais. Ar WADA ras būdų ir galių juos pakedenti?"

"Deutsche Welle" (Vokietija): "Viena šiuolaikinio didžiojo sporto tendencijų – iš Rusijos politikos: profesionalai keičiami savais žmonėmis, kurie dėl pergalių išgers bet kokios sudėties dopingo kokteilį ir meluos tyromis akimis, nė trupučio nerausdami."

"Süddeutsche Zeitung" (Vokietija): "Atletų iškovoti medaliai niekada nebuvo vien metalo gabaliukai su juostelėmis, kaip ir olimpinės žaidynės – ne vien sporto šventė pasaulio jaunimui. Iš tikrųjų olimpiada – tas pats šaltasis karas, tik kitomis priemonėmis. Ekspertai įtaria, kad ir Kinijoje, kur vyko 2008-ųjų vasaros olimpiada ir numatytos 2022-ųjų žiemos žaidynės, klesti sukčių struktūros, veikiančios tais pačiais metodais kaip ir Rusijoje. Bet kokiu atveju, tai, ką su dopingu suorganizavo rusai, kelia grėsmę pačiai olimpinių žaidynių idėjai."

"Bloomberg" (JAV): "Rusijos prezidento V.Putino kalbėjimo apie dopingo skandalą tonas tebesikeičia. Tai nulemia nauji įrodymai, kad pati valstybė toleravo antidopingo taisyklių pažeidimus, netgi vykdė specialią stimuliatorių vartojimo programą. Tuo pat metu mažėja šansų, kad V.Putinas ryšis bendradarbiauti su tarptautinėmis sporto organizacijomis. Kovo mėnesį jis savo sporto ministrui V.Mutko pareiškė, kad nereikia nieko politizuoti, kurti sąmokslo teorijų, tačiau dabar, paviešinus WADA tyrimo rezultatus, V.Putinas tvirtina, jog politika kišasi į sportą ir jis jau tapo geopolitinio spaudimo Rusijai įrankiu. Akivaizdu, kad V.Putinas niekada nepripažins, kad jo šalis mirksta dopinge – tai jam būtų nenaudinga, ypač prieš rinkimus. Rusija visada dievino savo sporto didvyrius, o prezidentą, pozuojantį ant dziudo tatamio ar ledo ritulio aikštėje ir visada pasirengusį kautis su amerikietiškuoju imperializmu – juo labiau."

GALERIJA

  • Rusijos dopingo cechas: krachas neišvengiamas?
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Sovietiko juokas pro ašaras: Cha ha ha

Reiškiame gilią užuojautą Kremliaus bendraminčiams. Būtinai ryšėkite juodus kaspinus vietoj kolorado juostelių. Priėję liepto galą tik nesiskandinkite. Priseis sportuoti be dopingo. Priprasite, nusiraminsite ir gal vėl tapsite garbingi. J. S.

cha ha ha ..... maziau ESKIT GMO -CMO

jankiskus hotdogus pagamintus is vaistu ,anaboliku , testesteronu ..gal but ilgu darbu pasieksit tokiu rezultatu kaip rusai ar kitu saliu sportininkai nereikes kaltint kitu..

cha ha ha ..... maziau ESKIT GMO -CMO

jankiskus hotdogus pagamintus is vaistu ,anaboliku , testesteronu ..gal but ilgu darbu pasieksit tokiu rezultatu kaip rusai ar kitu saliu sportininkai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS