Smūgis čempionams: profesionalaus tinklinio Vilniuje nereikia? | Diena.lt

SMŪGIS ČEMPIONAMS: PROFESIONALAUS TINKLINIO VILNIUJE NEREIKIA?

Kovo pradžioje Vilniaus miesto savivaldybės administracija pagaliau patvirtino sporto klubų finansavimo sąmatą. Į finansinio pyrago dalybas buvo pakviesti 12 miesto sporto klubų, atstovaujančių krepšiniui, futbolui, rankiniui, lengvajai atletikai, vandensvydžiui, regbiui, ledo rituliui, žolės rieduliui, karatė ir beisbolui.

Per artimiausius trejus metus jiems bus paskirstyta 7,8 mln. eurų parama. Be miesto finansavimo likusios Vilniaus miesto vyrų ir moterų tinklinio, moterų rankinio ir moterų futbolo komandos bus priverstos savo jėgomis kovoti dėl išlikimo.

Nauja tvarka

Nuo 2016 m. Vilniaus miesto savivaldybės finansinę paramą gavo tik 4 sporto klubai: "KK Statyba" (vyrų krepšinio klubas "Rytas"), futbolo klubas "Žalgiris", "Sostinės moterų krepšinio klubas" (moterų krepšinio komanda "Kibirkštis") ir Vilniaus rankinio centras (vyrų komanda "VHC Šviesa"). Iš viso per 2016–2018 m. laikotarpį "Rytui" buvo skirta 3,5 mln. eurų, "Žalgiriui" – 2,6 mln., "Kibirkščiai" – 500 tūkst., "Šviesai" – 165 tūkst.

2018 m. pabaigoje sostinės taryba patvirtino naują sporto klubų finansavimo modelį ir deklaravo norą remti ne tik keturis didžiuosius, bet kuo daugiau ir įvairesnių sporto klubų. Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Sporto skyriaus vedėjas Evaldas Martinka prieš kelis mėnesius "Vilniaus dienai" sakė, kad naujas klubų finansavimo modelis buvo kuriamas taip, jog į savivaldybės paramą galėtų pretenduoti Vilniaus vardą garsinantys pajėgiausi sostinės klubai, dalyvaujantys įvairių sporto šakų aukščiausio lygio Lietuvos čempionatuose ir tarptautiniuose turnyruose.

Visi sporto klubai iki 2019 m. sausio 16 d. galėjo teikti paraiškas. Jas vertino specialiai parinkti ir tik savivaldybei žinomi ekspertai, o galutinį sprendimą dėl lėšų skyrimo priėmė savivaldybės administracijos direktoriaus Povilo Poderskio įsakymu sudaryta lėšų skyrimo komisija. Savivaldybės atstovų teigimu, skiriant finansavimą buvo planuojama atsižvelgti ne tik į sporto klubo iškovotas prizines vietas Lietuvos aukščiausio lygio ir svarbiausiose tarptautinės ir (ar) nacionalinės reikšmės aukščiausio lygio čempionatų varžybose per pastaruosius ketverius metus, bet ir į klubo aktyvumą, sužaidžiamas rungtynes sostinėje, bendradarbiavimą su visuomene, vykdomas jaunimo programas, dalyvavimą įvairiuose socialiniuose projektuose ir kt. Visi sporto klubai pretendavo gauti finansavimą iki 2021 m. Iš viso šiai programai per trejus metus savivaldybės įsipareigojo skirti 7,8 mln. eurų.

Laimingasis tuzinas

Kovo 7 d. Vilniaus savivaldybė paskelbė sporto klubų projektų finansavimo programos 2019 m. skaičius. Paaiškėjo, kad per artimiausius trejus metus net 90,38 proc. visų lėšų paskirta didžiajam miesto sporto klubų ketvertui: 2019–2021 m. "Rytas" gaus 3,6 mln. eurų, FK "Žalgirio" sąskaitą papildys 2,55 mln., "Kibirkšties" – kiek daugiau nei 600 tūkst., o "Šviesos" – 294 tūkst. Lyginant su 2016–2018 m. finansiniais rodikliais, 50 tūkst. eurų mažesnę paramą gaus "Žalgiris", o kitų klubų finansavimas padidėjo.

Likusi savivaldybės finansinio pyrago dalis – 750 tūkst. (arba 9,62 proc. visos sumos) buvo padalyta 8 sporto klubams. Po 150 tūkst. eurų per trejus metus gaus pajėgiausi miesto vandensvydžio, regbio, ledo ritulio ir lengvosios atletikos klubai, po 45 tūkst. skirta žolės riedulio ir kiokušin karatė sporto klubams, po 30 tūkst. – beisbolo ir karatė sporto klubams.

Vis dėlto šioje laimingųjų draugijoje trūksta stipriausių, aukščiausio lygio nacionaliniuose čempionatuose dalyvaujančių ir Vilniaus miestą garsinančių vyrų ir moterų tinklinio, moterų rankinio ir moterų futbolo komandų. Nė trupinėlio negavo 2016 ir 2017 m. Lietuvos čempionate triumfavusi Vilniaus vyrų tinklinio komanda "Flamingo Volley/Vilniaus kolegija", pernai bronzą moterų rankinio pirmenybėse iškovojusi, o prieš kelias savaites ir Lietuvos rankinio federacijos taurę į Vilnių parvežusi "Eglė-SM Tauras" komanda, ar 2015 ir 2017 m. moterų A lygos pirmenybėse trečią vietą užėmusi MFA "Žalgiris" ekipa.

Abejonės ir klausimai

Daugkartinių šalies čempionų Vilniaus "Flamingo Volley/Vilniaus kolegija" tinklininkų vyriausiasis treneris Vasilijus Burakinskis teigė, kad tokia baigtis jam buvo netikėta.

Miesto valdžia mums visais įmanomais būdais rodo, kad profesionalaus tinklinio Vilniuje nereikia.

"Matau rezultatus, matau, kad mes finansavimo negavome, o kodėl taip nutiko – net neįsivaizduoju. Galiu tik spėlioti. Gal mūsų projektas buvo blogas? Ar per brangus? Gal kiti geresnius projektus parengė? Nežinau, nes niekas nieko nepaaiškino, – "Vilniaus dienai" sakė V.Burakinskis. – Paskutiniai keli sezonai mums nebuvo sėkmingi, štai ir šiais metais pasirodymą čempionate baigėme pralaimėjimu ketvirtfinalio etape. Bet prieš tai du sezonus mes Lietuvoje buvome pirmi. Suprantu, kad tai nėra esminis kriterijus, nes, priklausomai nuo ekspertų vertinimų, pagal kelis kitus kriterijus galima iškelti, o galima ir nusmukdyti klubą. Deja, miesto valdžia mums visais įmanomais būdais rodo, kad profesionalaus tinklinio Vilniuje nereikia. O kur dėtis talentingiems tinklininkams? Eiti į paplūdimio tinklinį? Greičiausiai taip ir darysime."

Vilniaus MFA "Žalgiris" prezidentas Svajūnas Stravinskas atskleidė, kad negavus finansavimo pagrindinė klubo komanda bus priversta pasitraukti iš A lygos čempionato.

"Esame vienintelis moterų futbolo klubas, turintis ne tik pagrindinę komandą, nuo 2013 m. dalyvaujančią A lygos čempionate, bet ir dublerių komandą, žaidžiančią Pirmoje lygoje, taip pat mergaičių komandas, dalyvaujančias visų amžiaus grupių varžybose. Be to, mes dar turime ir salės futbolo komandą, kuri yra viena stipriausių Lietuvoje. Todėl buvo labai nemaloni ir netikėta žinia, kad iš visų sostinės futbolo klubų savivaldybės finansinę paramą gavo tik vyrų futbolo klubas "Žalgiris". Mano nuomone, neturėtų būti, kad aukščiausioje lygoje žaidžiantis vyrų futbolo klubas gauna 850 tūkst., o aukščiausioje futbolo lygoje žaidžianti moterų komanda negauna nieko. Esu tikras, kad atitikome visus nuostatų kriterijus, todėl tik dar labiau stebina toks savivaldybės verdiktas. Kreipėmės į sporto skyriaus vadovą E.Martinką prašydami paaiškinti, kodėl likome be finansavimo, bet jokio atsakymo iki šiol negavome. Likę be miesto paramos, šiais metais būsime priversti pasitraukti iš moterų A lygos čempionato. Tokiu būdu čempionate pirmą kartą nebus Vilniaus miesto atstovų. Deja, kitų variantų neturime", – teigė S.Stravinskas.

Keblioje padėtyje atsidūrė ir prieš kelias savaites LRF taurę iškovojusi Vilniaus "Eglė-SM Tauras" moterų komanda. Jos vadovas Juozas Žala pripažino, kad dėl sveikatos problemų nespėjo pateikti projekto, tačiau vėliau sužinojo, kad jis finansinės paramos vis tiek nebūtų sulaukęs.

"Toks požiūris labai stebina. "Eglė" yra seniausias ir tituluočiausias Vilniaus miesto moterų rankinio klubas. Vien Lietuvoje mes 18 kartų iškovojome čempionių titulus, o šių metų kovo pradžioje 18 kartą laimėjome Lietuvos rankinio federacijos taurę. Tiesa, nuo 2010 m. išgyvenome sudėtingą periodą ir tik praėjusiame sezone pagaliau sugrįžome į pajėgiausių šalies moterų rankinio komandų trejetuką, užėmėme trečią vietą. Šį sezoną žengiame antroje vietoje, patekome tarp keturių pajėgiausių Baltijos rankinio lygos čempionato komandų, jau iškovojome taurę. Ir visa tai pasiekėme su minimaliu, vos 20 tūkst. eurų siekiančiu biudžetu, – sakė J.Žala. – Visgi, jei savivaldybės pozicija nesikeis ir artimiausius trejus metus liksime be rimtesnio finansavimo, tas pakilimo laikotarpis gali ir pasibaigti. Jei neturėsime finansinių galimybių suteikti bent minimalų išlaikymą, būsime priversti atsisveikinti su geriausiomis rankininkėmis, o gal net ir apskritai teks sustabdyti klubo veiklą. Mūsų poreikiai nėra dideli, bent 50 tūkst. eurų metinis biudžetas leistų komandai ne tik sėkmingai žaisti Lietuvos čempionate, bet ir startuoti Europos taurės turnyre. Tačiau likus be paramos mūsų situacija bus labai sudėtinga."

Sporto klubų finansavimas 2019 m.

Organizacijos pavadinimas Lėšos proc. lėšos eurais

Viešoji įstaiga KK "Statyba" 46,18 1 200 000

Viešoji įstaiga FK "Žalgiris" 32,71 850 000

Viešoji įstaiga "Sostinės moterų krepšinio klubas" 7,72 200 500

Viešoji įstaiga "Vilniaus rankinio centras" 3,77 98 000

Vilniaus vandensvydžio sporto klubas "Delfinas" 1,92 50 000

Vilniaus sporto klubas "Cosma" 1,92 50 000

Vilniaus regbio akademija 1,92 50 000

Viešoji įstaiga "Ledo pankai" 1,92 50 000

Sporto klubas "Budora" 0,58 15 000

Vilniaus miesto sporto žaidimų klubas "Žuvėdra" 0,58 15 000

Visuomeninė organizacija sporto klubas "Saulės ženklas" 0,38 10 000

Beisbolo klubas "Vilnius" 0,38 10 000

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS