Sporto sensacija tapusi Švedijos lietuvė: apie pilietybės keitimą negalvoju | Diena.lt

SPORTO SENSACIJA TAPUSI ŠVEDIJOS LIETUVĖ: APIE PILIETYBĖS KEITIMĄ NEGALVOJU

  • 0

Nauja žvaigždė – kone iš niekur. Švedijoje gimusi ir augusi trišuolininkė Aina Grikšaitė gigantiškais žingsniais artėja prie pasaulio elito. Praėjusį rudenį į Lietuvą su „Erasmus“ studentų mainų programa atvykusi lengvaatletė asmeninį rekordą pagerino daugiau nei pusantro metro ir „įsipaišė“ į geriausiai šį sezoną pasirodžiusiu europiečių dešimtuką.

Praėjusį šeštadienį 22 metų sportininkė nušoko 13,82 m – šis rezultatas vos aštuoniais centimetrais prastesnis nei kitų metų Europos čempionato normatyvas.

„Visą gyvenimą gyvenu Švedijoje. Rudenį atvažiavau kaip „Erasmus“ studentė į Lietuvą pusmečiui ir pradėjau treniruotis su Andrejumi. Neturėjau jokių planų, tik daug treniruotis. Gavosi kaip gavosi – labai gerai. Galvojau, kad net nerasiu trenerio, bet radau“, – prisiminė A.Grikšaitė.

Padedant Vilniaus miesto sporto centre dirbančiam Andrejui Tolstikui asmeninius rekordus lietuvaitė gerino kone kiekvienose varžybose. Prieš atvykstant į Lietuvą A.Grikšaitės asmeninis rekordas buvo 12,18 m. Sausį šį rezultatą sportininkė pagerino dukart (varžybose Vilniuje 12,44 m ir 12,48 m), o vasarį Švedijoje šoko dar toliau (12,87 m bei 13,05 m).

Vasaros sezoną Švedijos lietuvė pradėjo taip pat įspūdingai: šios šalies klubų čempionato atrankoje ji nušoko 13,49 m, o skambiausią karjeros pasiekimą parodė LLAF taurės varžybose Kaune – 13,82 m.

„Po pusmečio Lietuvoje grįžau į Švediją ir toliau ten studijuoju. Nors treniruojuosi su ta pačia grupe Švedijoje, kur ir anksčiau, bet pagal Andrejaus programą“, – aiškino trišuolininkė.

Trišuolio varžybose Lietuvoje A.Grikšaitė dalyvavo vos tris kartus, visus iš jų – šiais metais. Prieš tai Lietuvoje kartą ji varžėsi dar vaikystėje – drauge su šuolininkėmis į aukštį. Lietuvė neslepia, kad pasiūlymo priimti Švedijos pilietybę ir atstovauti šios šalies rinktinei sulaukė ne kartą.

„Kai žiemą pradėjau šokti toli, tai labai norėjo. Treneris Švedijoje norėjo, kad pasiimčiau pilietybę. Kažkaip, kai visa šeima lietuviai, niekada man nereikėjo tos Švedijos pilietybės, net negalvojau apie tai“, – tikino A.Grikšaitė.

Dabar į Lietuvą ji užsuka kone kiekvieną mėnesį ir čia praleidžia po savaitę ar net dvi. Vilniuje A.Tolstiko padedama sportininkė rengia treniruočių stovyklas. Beje, prieš atvykdama studijuoti į Lietuvą A.Grikšaitė ateities svajonių su sportu nesiejo – sportavo savo malonumui.

„Nesvajojau apie tokius skaičius, apie jokius čempionatus. Sportuodavau dėl savęs, man patikdavo užsiiminėti tuo ir niekada nesvajojau apie olimpiadą ar dar kažką. Man net sunku įsivaizduoti tokius dalykus, – nusijuokė lengvaatletė. – Ar galvoju apie olimpines žaidynes dabar? Penkias minutes dar kaip nušokusi tiek. Aišku, būtų labai „faina“ patekti į olimpiadą...“

Šiuo metu A.Grikšaitė prioritetą skiria studijoms, tačiau vis dažniau pagalvoja ir apie profesionalės karjerą.

„Mano planas – baigti universitetą. Tikrai to noriu, mokslų neatidėliosiu, nes man svarbu išsilavinimas. Bet dabar pradedu galvoti ir apie elitinį sportą“, – šyptelėjo A.Grikšaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS