Tarptautinio olimpinio komiteto pranešimas dėl Zika viruso | Diena.lt

TARPTAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO PRANEŠIMAS DĖL ZIKA VIRUSO

  • 0

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) nacionaliniams olimpiniams komitetams išplatino pranešimą dėl Zika viruso. Pateikiame pranešimo vertimą ir olimpinės rinktinės gydytojos komentarą.

„Kaip žinote, Zika virusas plinta Pietų Amerikos šalyse, tarp jų ir Brazilijoje. Pirmasis viruso atvejis Brazilijoje buvo nustatytas 2015 m. gegužę. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnų teigimu dabar šalyje šia virusine infekcija yra persirgę 1,5 milijono žmonių. Nors dauguma atvejų (apie 80 proc.) užsikrėtusiųjų nejaučia jokių ligos simptomų, o tie, kuriems simptomai pasireiškia, jaučia juos tik 2-7 dienas, Brazilijoje pastebimas neįprastai padidėjęs mikrocefalijos (apsigimimai įtakojantys galvos dydį ir smegenų vystymąsi) atvejų skaičius. Valdžios institucijų atstovai aiškinasi ar yra ryšys tarp viruso ir apsigimimų, – teigiama pranešime.

Atsižvelgdamas į tai, Tarptautinis olimpinis komitetas atidžiai stebi situaciją Brazilijoje ir nuolat komunikuoja su PSO bei Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių organizaciniu komitetu. Žaidynių organizacinis komitetas nuolat palaiko ryšį su Brazilijos sveikatos apsaugos ministerija ir savivaldybės sveikatos departamentu, tai yra institucijos atsakingos už sveikatos apsaugą Brazilijoje ir Rio de Žaneire. Visos šios šalys imasi veiksmų ir atidžiai stebi, kaip keičiasi situacija.

Jau yra paruoštas planas kaip kovoti su galimomis grėsmėmis iki žaidynių ir žaidynių metu – arenos nuolat tikrinamos, naikinamos stovinčio vandens balos, kuriose gali veistis Zika virusą pernešantys uodai. Taip mažinama rizika ir užtikrinama, kad sportininkai ir žiūrovai neturėtų kontakto su uodais. Žaidynių organizacinis komitetas vadovausis Brazilijos institucijų rekomendacijomis dėl susirgimų prevencijos ir pateiks reikiamas rekomendacijas sportininkams bei žaidynių žiūrovams.

Svarbu pažymėti, kad tuo metu, kai vyks žaidynės, Brazilijoje bus žiema. Vėsesniame ir sausesniame klimate uodų yra žymiai mažiau, o tai mažina infekcijos riziką.

Brazilijos institucijos taip pat imasi svarbių veiksmų, kad pažabotų Zika virusą ir neseniai paskelbė, kad daugiau nei 200 tūkst. kareivių ir sveikatos apsaugos sistemos darbuotojų visoje šalyje dalins informacinius leidinius bei patars kaip kovoti su uodais ir apsisaugoti nuo viruso.

Toliau pateikiamos rekomendacijos vykstantiems į teritorijas, kuriose paplitęs Ziką virusas.

Visi keliaujantys į teritorijas, kuriose paplitęs virusas turėtų imtis priemonių, kad apsisaugotų nuo uodų įkandimų dieną ir naktį (ypač anksti ryte ir vakare, kai uodai yra labiausiai aktyvūs). Patartina nešioti ilgas kelnes ir drabužius ilgomis rankovėmis bei naudoti uodus atbaidančias priemones. Keliautojai taip pat turėtų pasitarti su savo sveikatos priežiūros specialistais.

Moterys, planuojančios nėštumą, turėtų pasitarti dėl kelionės su savo gydytojais, įvertinti viruso keliamą riziką ir priemones ir sužinoti, kaip saugotis uodų įkandimų.

Nors PSO šiuo metu nerekomenduoja keisti kelionės planų, kai kurių šalių institucijos pataria besilaukiančioms moterims vengti kelionių į teritorijas, kuriose paplitęs Zika virusas. Jei kelionė yra neišvengiama, būtina imtis priemonių, kurios padės apsisaugoti nuo uodų įkandimų.

TOK glaudžiai bendradarbiauja su PSO ir užtikrins, kad nacionaliniai olimpiniai komitetai nuo šiol ir žaidynių metu gautų naujausią informaciją ir rekomendacijas. Nacionaliniams olimpiniams komitetams patariame konsultuotis su savo sveikatos apsaugos specialistais.

Mes esame tikri, kad olimpinės žaidynės Rio de Žaneire bus saugios ir džiuginančios“ – rašoma pranešime, kurį pasirašė TOK Medicinos ir mokslo komisijos pirmininkas prof. Dr. Uguras Erdeneris bei TOK medicinos ir mokslo direktorius Dr. Richardas Budgettas.

Savo komentarą pateikia ir Lietuvos olimpinės rinktinės gydytoja Alma Kajėnienė: „Kaip minėta TOK pranešime, dauguma virusu apsikrėtusių žmonių nejaučia jokių simptomų, liga persergama gana greitai ir nesunkiai, rizika sportininkams yra susijusi su karščiavimu – jei panašūs į gripą simptomai sportininkui pasireikštų prieš startą, tai, be abejo, neigiamai įtakotų jo rezultatus. Atidžiai sekame informaciją apie virusą, vadovausimės TOK rekomendacijomis ir sportininkus aprūpinsime priemonėmis, saugančiomis nuo uodų įkandimo“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS