Turizmas Lietuvos pasieniu – arčiau, nei įmanoma įsivaizduoti | Diena.lt

TURIZMAS LIETUVOS PASIENIU – ARČIAU, NEI ĮMANOMA ĮSIVAIZDUOTI

  • 0

Lietuvoje populiarūs pažintiniai takai, įvairūs maršrutai po lankytinas vietas važiuojant nuo vieno paminklo prie kito bei virtualūs miestų gidai. Yra ir dar viena mažiau populiari vieta, kur galima patirti beveik tris paras trunkantį nuotykį ir pasigrožėti ne kiekvienam pasiekiamomis apylinkėmis – tai "4x4 Perimetras".

Smagus nuotykis

Tai yra ilgiausias automobiliams skirtas maratonas Lietuvoje – jo ilgis apie 2 000 km. Jame varžosi daug sportininkų – motociklininkai ir keturratininkai, automobilininkai važiuoja "Sport", "Extreme" ir "Tourism" klasėse. Pastarosios dalyviams tenka įveikti ilgiausią trasą. Jiems netenka važiuoti specialiais greičio ruožais.

Norint dalyvauti "Tourism" klasėje, užtenka turėti keturiais ratais varomą visureigį bei pasiryžti ilgam nuotykiui. Kartu rasti tą nuotykį norinčią patirti kompaniją.

"Tourism" įskaitos pagrindas – gera navigacija. Čia nereikia varžytis dėl kiekvienos sekundės – būtina nuvykti iš vieno objekto į kitą per tam tikrą nustatytą laiką ir važiuoti organizatorių nurodytu maršrutu – pačiu Lietuvos pasieniu.

Startas – rytoj

Maratonas prasidės šį vakarą Druskininkuose. Čia visiems dalyviams reikės atlikti formalumus – apsilankyti administracinėje (pateikti automobilio, ekipažo narių dokumentus) ir techninėje (specialistai įvertins automobilio techninę būklę, ar jis tinkamas kelionei) komisijose. Reikės išklausyti organizatorių pasakojimą apie laukiančius iššūkius.

Kiekvieną kartą nuotykis čia kitoks ir vis įdomesnis – pamatai daug atokių sodybų, laukinių žvėrių, pasilabini su pasieniečiais.

Ketvirtadienio rytą – startas: iš Druskininkų turizmo įskaitos dalyviai turės įveikti 260 km atstumą ir atsidurti Smalininkuose. Jų laukia kelionė pasienio su Baltarusija, Lenkija ir Rusija ruožais: ties įspūdingu Maros upeliu, Vištyčio ežero pakrantėmis ir kitais keliais. Po to lauks 376 km ruožas iki Mažeikių rajone esančio Ašvos malūno, iš ten – 419 km iki Zarasų. Kiekvienoje sustojimo vietoje bus galima kelias valandas atsipūsti, pavalgyti ir pasidalyti įspūdžiais su kitais maratono dalyviais. Iš Zarasų ekipažai judės iki Sariuose įrengtos stovyklavietės – pasieniu su Baltarusija teks įveikti 250 km. Tada – 229 km ruožas iki Šalčininkų, o iš ten – 187 km iki finišo Druskininkuose. Visam maratonui, įskaitant poilsį, skiriama 60 valandų.

Greitai tirpsta laikas

Turizmo įskaitos dalyviai prisimena, kad maratone 60 valandų ištirpsta labai greitai. Turizmo klasės dalyviai turi įveikti apie 1 700 km distanciją, tačiau asfaltuotų kelių joje labai nedaug – tik nuo Klaipėdos iki Latvijos pasienio. Žvyrkelių, kuriuose drąsu važiuoti leistinu 70 km/val. greičiu, taip pat nebus daug – kelios atkarpos ties ganėtinai urbanizuotu Latvijos pasieniu, kur galima pamatyti daug kaimų ir pavienių sodybų.

Likusiose kelionės dalyse teks važiuoti vingiuotais miškų keliais, kurių civilizacija dar neaplankė. Todėl laiko 187 km kelionėje iš Šalčininkų į Druskininkus gali būti sugaišta panašiai kaip įveikiant 419 km nuo Ašvos malūno iki Zarasų.

"4x4 Perimetro" turizmo įskaitoje dalyvavau dukart. Nėra taip, kad vieną kartą apvažiuoji aplink Lietuvą, padedi varnelę, ir to užtenka. Kiekvieną kartą nuotykis čia kitoks ir vis įdomesnis – pamatai daug atokių sodybų, laukinių žvėrių, pasilabini su pasieniečiais", – prisimena 2012-aisiais (su "Nissan X-Trail") ir 2016 m. (su "Nissan Navara") maratoną įveikęs fotografas iš Klaipėdos Algirdas Venskus.

Jį žavi renginio įvairovė, mat keičiasi ne tik kraštovaizdis, bet ir įveikiamų etapų laikas – paprastai maratone būna bent vienas orientacinis etapas, kuriame startuoti reikia tamsiuoju paros metu. Kaip didžiausią įspūdį palikusį dalyką fotografas išskiria sunkiai pasiekiamose vietose esančius namus.

"Būna, kad važiuoji 30 km mišku, kuriame nė gyvos dvasios, ir pamatai priešais gyvenamąjį namą. Tokių namų matėme daug ir kiekvienas nustebindavo – kaip žmonės į juos atvažiuoja, jeigu mes net su pikapu vos judame?" – stebisi klaipėdietis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS