Viltingi lūkesčiai – jaunimo rankose | Diena.lt

VILTINGI LŪKESČIAI – JAUNIMO RANKOSE

Ketvirtą kartą vyksiančiose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse Lietuvai atstovaus trylika sportininkų, jie startuos penkių sporto šakų varžybose.

Priminė esminį principą

Gangvone (Pietų Korėja) sausio 19–vasario 1 d. mūsiškiai dalyvaus kalnų slidinėjimo, biatlono, lygumų slidinėjimo, greitojo čiuožimo trumpuoju taku ir akrobatinio slidinėjimo varžybose.

„Šios žaidynės svarbios ne tik mūsų merginoms ir vaikinams, bet ir mums – džiaugiamės, kad daugėja jaunimo, besidominčio ir propaguojančio žiemos sportą. Viltis, kad turėsime naujų aukščiausio lygio žiemos sportininkų, gyva. Olimpinis principas moko, kad svarbiausia – dalyvauti ir nugalėti save. To jiems ir palinkėjau – parodyti viską, ką iki šiol išmoko ir ištobulino, o ateityje tapti tikrais olimpiečiais ar net olimpiniais čempionais“, – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Lietuvos vėliavą sausio 19 d. per žaidynių atidarymo ceremoniją neš biatlonininkas Danielius Buchovskis ir akrobatinio slidinėjimo atstovė Ugnė Paulavičiūtė.

„Šios žaidynės buvo mano tikslas, dirbau ne vienus metus. Naujiena, kad man patikėta nešti vėliavą, buvo labai netikėta, užplūdo stiprios emocijos. Man tai didžiulė garbė“, – sakė D. Buchovskis, pernai dalyvavęs Italijoje įvykusiame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje.

Kambariuose – po tris

Beveik visi Lietuvos sportininkai įsikurs pagrindiniame sportininkų kaimelyje Gangninge, kur apsigyvens 1 700 jaunųjų atletų.

Olimpiečiai gyvens butuose po tris triviečiuose kambariuose. Kaimelyje taip pat veiks valgykla, erdvi ir moderni treniruoklių salė, poliklinika. Kalnų slidinėjimo atstovas Luca Poberai kartu su treneriu įsikurs Džongsone.

„Dėl mažesnio aptarnaujančio personalo akreditacijų skaičiaus pirmą kartą kartu su komanda į olimpinį renginį nevyksta gydytojas. Šis sprendimas nebuvo lengvas, tačiau, pasitarę su sporto federacijomis, nusprendėme neprieštarauti. Į žaidynes vežamės medicininės įrangos, be to, kaimelyje nuolat dirbs budintys gydytojai. Skubios medicininės pagalbos punktai bus ir varžybų vietose, sportininkus bus pasiruošusios priimti vietos ligoninės, jeigu to prireiktų“, – pasakojo Lietuvos misijos vadovė, LTOK olimpinio sporto direktoriaus pavaduotoja Agnė Vanagienė.

Jau sausio 20-ąją startuos biatlonininkai. Lietuvos rinktinėje – Emilija Mincevič, Rusnė Motiejūnaitė, Austėja Pupelytė, Juozas Augustinavičius, D. Buchovskis ir Ignas Rakštelis.

Lauks kontrolieriai

„Atstumai bus nemaži. Nuo Seulo oro uosto iki pagrindinio olimpinio kaimelio – 3 valandų kelionė autobusu. Nuo olimpinio kaimelio iki sporto bazių – bent 1,5 valandos. Visų jaunimui skirtų olimpinių renginių tikslas – ne tik išdalyti medalius, bet ir padėti sportininkams susipažinti su olimpinėmis vertybėmis, pažinti skirtingas kultūras, bendrauti, diegti sąžiningo ir garbingo varžymosi principus. Todėl visada atletus skatiname dalyvauti olimpiniame kaimelyje siūlomose veiklose, bendrauti su kitų valstybių, kitų sporto šakų atstovais“, – sakė A. Vanagienė.

Prieš ketverius metus Lozanoje (Šveicarija) surengtose jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse 80 proc. Lietuvos sportininkų turėjo atlikti dopingo kontrolę.

„Daugumai tai nauja patirtis, tačiau nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“, – akcentavo Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Rūta Banytė.

Ji, išlydėdama jaunuosius olimpiečius, pristatė vienuolika pagrindinių taisyklių, su kuriomis turi būti susipažinę žaidynių dalyviai, apžvelgė, kaip vyksta testavimas ir kokie yra procedūros etapai, supažindino su informacija dėl gresiančios atsakomybės už pažeidimus.

Įspėjo apie grėsmes

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) programos „Believe in Sport“ ambasadorius, olimpinis vicečempionas irkluotojas Saulius Ritteris sportininkus supažindino su prevencine programa, skirta kovai su varžybų rezultatų klastojimu.

„Šias žaidynes atsiminsite visą gyvenimą. Linkiu šia patirtimi mėgautis ir pasiimti kuo daugiau, tačiau atsakingai žiūrėkite į informaciją apie savo savijautą, kuria dalijatės socialiniuose tinkluose, kad tuo nepasinaudotų lažybas planuojantys asmenys. Galiausiai, susidūrę su bet kokios formos manipuliacija, informuokite atsakingus asmenis: misijos vadovus, trenerius ar TOK“, – kalbėjo S. Ritteris.

Istorija – nuo 2012-ųjų

Pirmosios jaunimo žiemos olimpinės žaidynės įvyko 2012-aisiais Insbruke (Austrija).

Lietuvos delegaciją sudarė šeši sportininkai: biatlonininkai, slidininkai ir kalnų slidininkai. Sėkmingiausiai pasirodė sprinto varžybose 20 vietą užėmusi slidininkė Kristina Kazlauskaitė.

2016 m. jaunieji olimpiečiai susitiko Lilehameryje (Norvegija). Mūsų šalies rinktinėje buvo trys biatlonininkai, du kalnų slidininkai, ledo šokėjų pora, po vieną slidininką, snieglentininką ir ledo ritulininką.

Dailiojo čiuožimo mišrių komandų varžybose dalyvavę Guostė Damulevičiūtė ir Deividas Kizala su „Motivation“ ekipa užėmė ketvirtą vietą.

2020-aisiais vyko jaunimo žiemos olimpiada Lozanoje (Šveicarija). Lietuvą reprezentavo penkiolika sportininkų. Jie išmėgino jėgas biatlono, lygumų slidinėjimo, ledo ritulio trijulių (3 prieš 3), kalnų slidinėjimo, snieglenčių varžybose.

Tarptautinei komandai „Brown“ atstovavęs vilnietis Arturas Seniutas su bendražygiais iš Kroatijos, Australijos, Prancūzijos, Honkongo, Naujosios Zelandijos, Vokietijos, Estijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos, Vengrijos, Slovakijos ir Norvegijos iškovojo bronzą.


Lietuvos rinktinė

Luca Poberai (kalnų slidinėjimas), Juozas Augustinavičius, Danielius Buchovskis, Emilija Mincevič, Rusnė Motiejūnaitė, Austėja Pupelytė ir Ignas Rakštelis (visi – biatlonas), Kornelija Sukovaitė, Matas Gražys ir Daujotas Jonikas (visi – lygumų slidinėjimas), Pijus Baniulis ir Ugnė Paulavičiūtė (abu – akrobatinis slidinėjimas), Valentina Levickytė (greitasis čiuožimas trumpuoju taku).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS