Žinia iš Kinijos: E. Sodeika ir I. Sodeikienė trečią kartą tapo pasaulio čempionais | Diena.lt

ŽINIA IŠ KINIJOS: E. SODEIKA IR I. SODEIKIENĖ TREČIĄ KARTĄ TAPO PASAULIO ČEMPIONAIS

  • 1

Rytinės Kinijos Usio mieste vykusiame šių metų standartinių šokių pasaulio čempionate nei tolima kelionė, nei karštas oras nesutrukdė Lietuvos šokėjams pasiekti dar vienos svarios pergalės savo karjeroje. Evaldas Sodeika ir Ieva Sodeikienė, atstovaujantys Kauno „Kaspino“ klubui, trečią kartą tapo pasaulio čempionais.

Iš karto po laimėjimo pakalbinti geriausi planetos šokėjai E. ir I.Sodeikos neslėpė itin gerų emocijų.

„Didelis džiaugsmas vėl būti viršūnėje! Didelis džiaugsmas šokti, būti sportininkais, dalyvauti pasaulio sportinių šokių federacijos varžybose!“ – cituojami šokėjai atsiųstame pranešime.

Laukta pergalė

E. Sodeika pripažino, kad šiemet jautė ir šiek tiek sportinio pykčio po pernykščio pasaulio čempionato sidabro.

Tačiau Kinijoje viskas jau nuo pirmųjų turų klostėsi kuo puikiausiai, o finale, kuomet sportininkų vertinimas buvo atviras po kiekvieno iš penkių šokių, gana greitai tapo aišku, jog geriausiais vertintojai pripažins Lietuvos sportininkus, nes pirmieji rezultatai indikavo didžiulį pranašumą.

Tik auksinių naujienų iš Kinijos tikėjęsis Lietuvos sportinių šokių federacijos prezidentas Gintaras Skorupskas teigė, kad kitaip ir negalėjo būti: „Evaldo ir Ievos pergalės laukėme – į Kiniją jie išvyko puikios formos. Akivaizdu, kad tokį įspūdį apie mūsų sportininkų pasirodymą susidarė ir pasaulio čempionato teisėjai – dvejojančių, kam turėtų atitekti pirmoji vieta, šį kartą nebuvo. Teisėjai buvo labai vieningi.“

Teisėjai buvo labai vieningi.

Tarptautinę vertintojų komandą šiemet sudarė teisėjai iš Austrijos, Čekijos, Italijos, Japonijos, Kinijos, Lenkijos, Malaizijos, Portugalijos, Rumunijos, Slovakijos, Vokietijos bei Lietuvos. Iš mūsų šalies teisėjauti šiemet vyko Virginijus Visockas.

E. Sodeika ir I. Sodeikienė už lėtą valsą, tango, Vienos valsą, fokstrotą ir kvikstepą surinko 195,71 balo iš 200 galimų bei nuo antrosios vietos atitrūko sportiniuose šokiuose dideliu – beveik 6 balų – skirtumu. Tad nors pergalės skonis pastaruosius ketverius metus Sodeikoms yra gerai pažįstamas (iki šiol jie buvo tapę du kartus pasaulio, du kartus Europos čempionais bei planetos ir kontinentinės taurių laimėtojais), visgi šiemet laimėjimas itin saldus. Pasaulio vicečempionai tapo Vokietijos šokėjai Tomas ir Violeta Fainšil (189,96 balo), o bronzos medalius iškovojo Rareš Kožok ir Andrėja Matei iš Rumunijos (186,92 balo).

Po visą dieną trukusių ir fiziškai sunkių varžybų kitoje laiko zonoje abu šokėjai sakė jautę Lietuvoje likusių sirgalių palaikymą, kuris suteikė psichologinės ištvermės: „Iš visos širdies dėkojame už jūsų palaikymą, ačiū už jūsų tikėjimą mumis! Tariame „Ačiū!“ ir siunčiame karščiausius bučinius!“

Jauniems šokėjams atiteko vieta pusfinalyje

Puikiai pasaulio čempionate pasirodė ir antroji mūsų šalies pora. Marko Bodinis ir Kristina Charitonovaitė, atstovaujantys Šiaulių „Šypsenos“ ir Vilniaus „Ratuto“ klubams, pateko į turnyro pusfinalį ir užėmė 8-ąją vietą tarp 62 duetų. Iki finalo jiems pritrūko tik dviejų pozicijų, nes į finalą paprastai yra kviečiamos šešios poros.

„Mes taip pat labai džiaugiamės savo pasirodymu. Sugebėjome sušokti pagal lūkesčius ir planus. O ateityje sieksime kilti aukštyn“, – sakė K. Charitonovaitė.

LSŠF prezidentas G. Skorupskas pozityviai įvertino jaunojo dueto rezultatą. „Nepaisant to, kad Marko ir Kristina į suaugusiųjų pasaulio čempionatą važiavo pirmą kartą ir išvykdami pripažino, kad juos slegia įtampa dėl tokio atsakingo starto, su psichologiniais niuansais jauni šokėjai susidorojo puikiai. Kitaip turbūt nebūtų pavykę taip stipriai priartėti prie finalo“, – kalbėjo federacijos prezidentas.

Šalies vicečempionus M. Bodinį ir K. Charitonovaitę į Kiniją lydėjusi viena jų trenerių Neringa Untulienė auklėtinių pasiekimą taip pat įvertino itin teigiamai: „Jaunimo ir jaunimo iki 21 m. amžiaus grupėse jie jau yra tapę pasaulio čempionais, o suaugusiųjų čempionate dalyvavo pirmą kartą ir buvo jauniausia pora, patekusi į pusfinalį – geriausiųjų dvyliktuką. Tad viskas labai gerai.“

N. Untulienės nuomone, pasaulio čempionato Kinijoje lygis šiemet buvo labai aukštas. „Visos poros susirinko stipriai pasiruošusios. Jau nuo ketvirtfinalio buvo juntama didžiulė įtampa ir vyko kovos dėl kiekvienos vietos ir dėl kiekvieno taško. Taip pat nustebino organizatorių pastangos. Po pandemijos pirmą kartą tokio masto varžybas vėl rengė Kinija – šokėjus pasitiko didžiulė sausakimša arena“, – įspūdžiais dalijosi trenerė.

Lietuvos sportinių šokių mokyklos triumfas

Anot LSŠF prezidento G. Skorupsko, 2023-ieji metai į Lietuvos sportinių šokių istoriją jau įsirašė kaip vieni pačių geriausių, nes pirmą kartą Lietuvos šokėjai tais pačiais metais tapo standartinių šokių pasaulio čempionais ir mėgėjų sportininkų grupėje, ir – profesionalų (gegužės mėnesį Kaune vykęs profesionalų pasaulio čempionatas baigėsi Vaidoto Lacičio ir Veronikos Golodnevos pergale).

Beje, šiame mėgėjų pasaulio čempionate buvo ir daugiau lietuviškų akcentų, įrodančių kad mūsų šalies standartinių šokių mokykla šiuo metu yra pati geriausia planetoje.

Antrosios vietos laimėtojų, pasaulio vicečempionų Tomo ir Violetos Fainšil, atstovaujančių Vokietijai, pagrindinė treniruočių bazė bei namai yra Kaune. O 9-ąją vietą pusfinalyje su partnere Darija Grigore užėmęs Marius Ilčiukas, nors šiuo metu šoka už partnerės gimtąją Rumuniją, tai pat yra iš Lietuvos.

GALERIJA

  • Žinia iš Kinijos: E. Sodeika ir I. Sodeikienė trečią kartą tapo pasaulio čempionais
  • Žinia iš Kinijos: E. Sodeika ir I. Sodeikienė trečią kartą tapo pasaulio čempionais
  • Žinia iš Kinijos: E. Sodeika ir I. Sodeikienė trečią kartą tapo pasaulio čempionais
  • Žinia iš Kinijos: E. Sodeika ir I. Sodeikienė trečią kartą tapo pasaulio čempionais
LSŠF nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tadas

Sveikinimai. Jus nuostabus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS