Atrankos pamokas išmokę lietuvių krepšininkai klaidų nekartoja | Diena.lt

ATRANKOS PAMOKAS IŠMOKĘ LIETUVIŲ KREPŠININKAI KLAIDŲ NEKARTOJA

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė rytoj į Estiją išvyks ramia sąžine. Kazio Maksvyčio auklėtiniai užtikrintai startavo 2025 metų Europos čempionato atrankos turnyre ir tikisi išlikti H grupės viršūnėje.

Lietuvos krepšinio sirgaliai dar nepamiršo praeito Europos čempionato atrankos turnyro pamokų. Tuomet Dariaus Maskoliūno diriguojama Lietuvos rinktinė neįvertino varžovų ir gavo skaudžius niuksus nuo Belgijos (65:86 išvykoje) ir Danijos (76:80 namuose) krepšininkų bei tik per plauką įsiropštė į finalinį etapą.

K. Maksvyčio vadovaujami vyrai nusprendė nekartoti savo pirmtakų klaidų. Lietuviai H grupės pirmame mače Vilniuje 83:64 nepasigailėjo Lenkijos krepšininkų.

Nugalėtojus į priekį labiausiai tempė ne keturi Eurolygos klubų atstovai, o puolėjas Osvaldas Olisevičius. Šį sezoną Emilijos Redžo „UnaHotels“ pradėjęs, bet jai nebereikalingu tapęs lietuvis įrodė, dėl ko tuoj pat rado prieglaudą kitoje Italijos aukščiausios lygos ekipoje Trevizo „Nutribullet“.

„Jeigu gaučiau šansą pagrindinėje rinktinėje, kabinčiausi“, – po mačo pareiškė O. Olisevičius, turėdamas galvoje olimpinę Lietuvos rinktinę, kuriai vasarą teks kautis dėl kelialapio į Paryžiaus žaidynes.

Statistika: O. Olisevičius pataikė 4 tritaškius – vos dviem mažiau, nei visa Lenkijos komanda. / ltu.basketball nuotr.

„Ne taip dažnai tenka sėdėti pirmojoje eilėje, todėl šį kartą veiksmą mačiau iš labai arti. Girdėjau, kaip lenkai per minutės pertraukėles net tarėsi, kad jiems svarbu pralaimėti mažiau nei 20-čia taškų. Turbūt jie tikisi, jog namuose pavyks atsirevanšuoti didesniu skirtumu. Aš tuo smarkiai abejoju“, – šypsojosi Vitoldas Masalskis.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas, drauge su keliais bendražygiais, per rungtynes sostinėje buvo pagerbtas artėjančio savo 70-ojo jubiliejaus proga.

Lenkai pasirinko įdomią aikštės gynybą, bet mūsiškiai tritaškiais ją pralaužė.

– Ar tikėjotės, kad lietuviai taip lengvai palauš Lenkijos rinktinę? – pasiteiravome V. Masalskio.

– Prieš rungtynes prognozavau, kad laimėsime 20-čia taškų, bet iš pradžių teko sunerimti. Nesitikėjau, kad lenkai ginsis taip aktyviai. Laimėjome pataikę daugiau tritaškių, išprovokuodami daugiau pražangų. Tačiau pagrindinis dalykas yra gynyba - turime žaidėjų, kurie gali patikimai gintis vienas prieš vieną. Be to, visi mūsų krepšininkai gali keistis dengiamaisiais. Tokia mobili sudėtis yra kertinis pranašumas. Lenkai turėjo tris rimtesnius žaidėjus, kurie mūsų penketo neįveiks. Mūsiškiai gražiai ir staigiai dalijosi kamuoliu, o varžovai nespėdavo persiorientuoti. Lenkams po užtvarų tekdavo žaibiškai apsispręsti: keičiasi jie dengiamaisiais ar ne. Jie to nespėdavo, tad lietuviai turėjo progų patogiems metimams. Varžovai pasirinko įdomią aikštės gynybą, bet mūsiškiai tritaškiais ją pralaužė.

Misija: T. Dimša autografus raitė ant Lietuvos rinktinės ir „Žalgirio“ marškinėlių. / fiba.com nuotr.

– K. Maksvytis, atsiveikinęs su „Žalgiriu“, turėjo porą mėnesių poilsio. Ar jaučiasi, kad į darbus rinktinėje jis grįžo atsigavęs po keletą metų trukusio darbų maratono?

– Treneris pripažino, kad šių rungtynių laukė su jauduliu. Tai – pozityvus dalykas. Tačiau man buvo keista, kai apytuštė Vilniaus arena ketvirtajame kėlinyje ėmė garsiai reikalauti trenerio, kad šis įleistų Ąžuolą Tubelį ir net švilpė mūsų rinktinei, kol ant parketo nepasirodė Ąžuolas. Tokie žiūrovų reikalavimai – nepagarba treneriui. Kazys rėmėsi sau gerai pažįstamais žaidėjais, kuriuos treniravo „Žalgiryje“. Šalia žalgiriečių jam tiko ir Kristupas Žemaitis, Gabrielius Maldūnas, Osvaldas Olisevičius. Matėme, kad kiti krepšininkai per tas kelias dienas nespėjo perprasti visų taktikos niuansų. Pavyzdžiui, Deividą Sirvydį komandos draugai kartais nuvydavo į kitą aikštės vietą, nes jis atsidurdavo ne ten, kur reikalinga pagal taktiką.

– Pirmadienį mūsiškių laukia išbandymas Taline. Ko galime tikėtis iš Estijos rinktinės?

– Estai mums niekada nebuvo parankūs varžovai. Jie žaidžia savitą krepšinį, bet daug kas priklausys nuo sudėties, kurią jiems pavyks surinkti. Manau, kad viskas turėtų būti gerai. Esame grupės favoritai ir tai privalome įrodyti. Žinoma, reikės tinkamai nusiteikti. Ispanai C grupėje irgi buvo laikomi favoritais, bet namuose pralaimėjo latviams (75:79). Jiems nepadėjo net Ricky Rubio sugrįžimas. Didžiausi nuopelnai tenka Latvijos rinktinės vairininkui Luca Banchi – italas toliau įrodinėja, kad latvių sėkmė pasaulio čempionate nebuvo atsitiktinė. Mūsų kaimynai, kaip ir pernai Filipinuose, pergudravo ir ispanus, kurių sudėtyje dabar buvo net devyni Eurolygos žaidėjai.

Staigmena: Latvijos krepšininkai Saragosoje įveikė 2022 m. Europos čempionus ispanus, kurių stratego S. Scariolo (nuotr. dešinėje) įkarštį dažnai tramdė teisėjai. / fiba.com nuotr.


Statistika

Lietuva–Lenkija 83:64 (16:19, 19:11, 27:19, 21:15).

Vilnius, ASG arena, 5 682 žiūrovai.

Lietuva: O. Olisevičius 20 taškų (4/7 tritaškių), R. Giedraitis 13 (3/7 tritaškių), T. Dimša 10 (4 atkovoti kamuoliai), D. Sirvydis ir E. Ulanovas (4 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai) po 8, L. Lekavičius 5 (1/5 tritaškių), G. Maldūnas (8 atkovoti kamuoliai), M. Normantas, K. Žemaitis (1/4 baudų metimų) ir Ą. Tubelis po 4, M. Blaževičius 2 (1/4 dvitaškių), M. Gebenas 1.

Lenkija: M. Sokolowskis 26 taškai (3/6 tritaškių, 7/7 baudų metimų), M. Ponitka 13 (7 atkovoti kamuoliai, 6 rezultatyvūs perdavimai, 5 klaidos), A. Balcerowskis 11 (8 atkovoti kamuoliai), M. Michalakas 10, A. Pluta 4, J. Garbaczas, J. Niziolas, L. Petrasekas (0/4 tritaškių), A. Dziewa, J. Schenkas, P. Zolnierewicz'us ir J. Zyskowskis po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 17/31 (55 proc.) ir 16/26 (62 proc.), tritaškių – 13/33 (39) ir 6/23 (26), baudų metimų – 10/15 (67) ir 14/18 (78). Atkovota kamuolių – 33 ir 32, perimta – 5 ir 2. Rezultatyvūs perdavimai – 19 ir 13. Klaidos – 4 ir 14.


Rezultatai

A grupė: Slovėnija–Ukraina 87:73 (K. Prepeličius 30 taškų / O. Kovliaras 23 tšk.), Portugalija–Izraelis 70:72 (T. Williamsas 18 tšk. / T. Ginatas 17 tšk.).

B grupė: Islandija–Vengrija 70:65 (M. Hermannssonas 17 tšk. / G. Golomanas ir Z. Perlas po 12 tšk.), Italija–Turkija 87:80 (N. Melli 17 tšk. / T. Biberovičius 27 tšk.).

C grupė: Slovakija–Belgija 60:75 (V. Brodziansky 17 tšk. / R. Obasohanas 22 tšk.), Ispanija–Latvija 75:79 (D. Brizuela 16 tšk. / R. Lomažas 18 tšk.).

D grupė: Švedija–Bulgarija 84:70 (M. Pantzaras16 tšk. / C. Milleris-McIntyre'as 21 tšk.), Vokietija–Juodkalnija 85:61 (O. Da Silva 19 tšk. / K. Perry 16 tšk.).

GALERIJA

  • Atrankos pamokas išmokę lietuvių krepšininkai klaidų nekartoja
  • Atrankos pamokas išmokę lietuvių krepšininkai klaidų nekartoja
  • Atrankos pamokas išmokę lietuvių krepšininkai klaidų nekartoja
  • Atrankos pamokas išmokę lietuvių krepšininkai klaidų nekartoja
  • Atrankos pamokas išmokę lietuvių krepšininkai klaidų nekartoja
fiba.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ragai siandien taline

uzmetys kuullamiajes

Ziurekite, treneriai, krepsininkai.

70+ tasku laimes rungtynes vienas kitas, 90+ tasku laimes pusfinalius , o gal netgi finalus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS