Čempionato startas: favoritai, įdomiausi žaidėjai, staigmenos ir prognozė Lietuvai | Diena.lt

ČEMPIONATO STARTAS: FAVORITAI, ĮDOMIAUSI ŽAIDĖJAI, STAIGMENOS IR PROGNOZĖ LIETUVAI

2017 Europos krepšinio čempionatas turi kaip niekad ryškų favoritą. Ispanijos rinktinė visada yra tarp pagrindinių pretendenčių, tačiau šįkart ispanai yra akivaizdūs favoritai apginti titulą. Prie to prisidėjo ir daugybės pajėgių krepšininkų neatvykimas.

Ispanijos rinktinė ant popieriaus atrodo galingiausiai, žinoma, tai titulo Sergio Scariolo auklėtiniams negarantuoja.

Šiame tekste pristatau savo turnyro favoritus, komandas, galinčias nustebinti, ir labiausiai laukiamus individualius pasirodymus.

TOP 4

1. Ispanija

2. Prancūzija

3. Graikija

4. Lietuva

Ispanija

Pirmas dvi vietas skyriau daugiausiai talento turinčioms komandoms. Realu, kad ispanai iki ketvirtfinalio nedemonstruos ypatingo krepšinio, tačiau patyrusi komanda žino, kada reikia didinti apsukas. Brolių Gasolių tandemas man atrodo paprasčiausiai nesustabdomas, nes abu aukštaūgiai turi labai aukštą žaidimo intelektą ir puikiai vienas kitą papildo.

Sergio Rodriguezas ir Ricky Rubio yra labai gerai tinkami partneriai Ispanijos rinktinės monstrams. Abu įžaidėjai daug improvizuoja, gerai mato aikštę ir moka išnaudoti priekinės linijos žaidėjus. Toliau komanda yra aplipdyta NBA lygoje kojas apšilusiais bei Europoje patirties jau sukaupusiais žaidėjais. Šių metų ispanų sudėtis nėra optimali, bet du broliai Gasoliai beveik bet kurią rinktinę paverstų turnyro favorite.

Prancūzija

Galima kalbėti, kad Tony Parkerio pasitraukimas yra didelė netektis Prancūzijai, bet man atrodo jis išeis tik į naudą. Paskutiniais metais jis jau nebebuvo toks aštrus ir nesustabdomas, tačiau vis tiek laikydavo visas žaidimo gijas savo rankose. Jam pasitraukus, pagaliau rankos atsirišo iki šiol rinktinėje neatsiskleidusiam Evanui Fournier. Neabejoju, kad Orlando „Magic“ gretose vidutiniškai po 17 taškų rinkdavęs snaiperis sužais labai gerą čempionatą. Parkerio žaidimas olimpinėse žaidynėse akivaizdžiai gesino ir vieno geriausių Eurolygos krepšininkų Nando De Colo talentą. Pridėjus Thomasą Heurtelį, Edwiną Jacksoną, Leo Westermanną ir Antoine‘ą Diot, prancūzų gynėjų grandis atrodo geriausiai visame turnyre.

Žinoma, Vincentui Collet labai trūks Nicolaso Batumo ir Rudy Goberto, tačiau net ir be šių talentų prancūzai neatrodo skurdžiai. Priekinę liniją sudaro pakankamai NBA duonos atsikandę Joffrey Lauvergne, Borisas Diaw, Kevinas Seraphinas.

Graikija

Ar Giannio Antetokounmpo praradimas yra didelis smūgis graikų ambicijoms? Nebūčiau tuo toks tikras. Dar sunku pasakyti, kiek efektyvus Milvokio „Bucks“ talentas gali būti Europoje. Prieš dvejus metus stebuklų nepamatėme. Gianniui Europos krepšinis yra visiškai kitas pasaulis, čia nebūna tiek daug atviro krepšinio, todėl jam sunku parodyti geriausias savo savybes. Ginantis visos komandos jį neišvengiamai provokuotų mesti iš tolimesnių distancijų, o čia puolėjas nėra toks stiprus.

Graikija turi du puikiai baudos aikštelėje nugarą į krepšį žaidžiančius veteranus: Ioannį Bourousį ir Georgį Printezį bei sumanius ir patyrusius įžaidėjus Nicką Calathesą ir Kostą Slouką. Yra ir keli patikimi snaiperiai Vangelis Mantzaris, Nikos Pappas. Komandos puolimas turėtų suktis aplink šiuos žmones. Bet svarbiau, aš manau, kad Graikijos rinktinė gali būti viena geriausiai besiginančių čempionate. Kostas Papanikolaou, Ioannis Papapetrou, Thannasis Antetokounmpo gali dengti beveik visų pozicijų varžovus. Todėl graikai gynyboje galės drąsiai keistis dengamaisiais ir apsunkinti gyvenimą daugeliui komandų.

Lietuva

Lietuvos rinktinė išties yra labai sunkiai prognozuojama. Kaip jau pamatėme praėjusiame čempionate, lietuviai gali pralaimėti turnyro vidutiniokams, bet gali nukauti ir ryškius favoritus. Nei vienas, nei kitas variantas nebūtų didelė sensacija. Dainius Adomaitis yra naujas žmogus prie rinktinės vairo ir atspėti, kaip jam seksis susitvarkyti su komanda, labai sunku. Vis tik aš manau, jog Lietuvos rinktinės komandinė dvasia niekur nedings ir mūsiškiai pajėgūs patekti tarp keturių geriausių komandų.

Nors rinktinėje nėra labai ryškių asmenybių perimetre, lietuviai turi dvi stiprias figūras tarp aukštaūgių. Kalbu apie Joną Valančiūną ir Mindaugą Kuzminską. Po blankokų olimpinių žaidynių pernai, šiemet Valančiūnas atrodo šviežias ir labai motyvuotas. Jis nėra nesustabdomas traukinys kaip Pau Gasolis, tačiau lietuvį regiu tarp naudingiausių ir daugiausiai kamuolių atkovojančių čempionato žaidėjų. Tik kelios komandos turi žmonių, kurie gali JV pristabdyti be gynybos dvigubinimo, ar trigubinimo.

Kuzminskas šią vasarą atrodo žaidžiantis su dar daugiau pasitikėjimo savimi ir laisvai kaip niekad. Manau, kad didesnis laiko tarpas žaidžiant sunkiojo puolėjo pozicijoje išeis net į naudą. Varžovą vienas prieš vieną jis gali įveikti tiek nugara, tiek veidu į krepšį, bet labai svarbu, kad pagerėtų tritaškių pataikymas, kuris kontrolinių rungtynių cikle nebuvo geras.

Komandos, galinčios nustebinti

Iš tikrųjų čia galima surasti argumentų apie daugelį rinktinių. Kroatija, Slovėnija, Juodkalnija, nukraujavusi Serbija, Italija, bet kuri iš šių šalių gali nukeliauti iki pusfinalio. Tačiau aš pasirinkau išskirti dvi komandas.

Latvija

Visų pirma, tai Latvijos rinktinė, apie kurią kalbėta ir rašyta jau buvo nemažai. Greito puolimo, tritaškių serijų kombinacija, kurią vainikuoja universalus karys Kristapas Porzingis. Neabejoju, kad Latvijos krepšinis bus vienas smagiausių čempionate, o kokį rezultatą tai atneš – klausimas. Bet Ainaras Bagatskis turi reikiamus instrumentus nueiti toli.

Latvių starto penketas Europos čempionate nusileidžia mažai kam. Galbūt ispanams, ar prancūzams, bet už lietuvius neatrodo silpniau. Galbūt sudėtyje trūksta gylio, o ir problemų po krepšiais, neturint daug jėgos baudos aikštelėje, gali kilti. Tačiau nepaisant to, latviai turi labai didelį potencialą.

Vokietija

Apie vokiečius kalbama gerokai mažiau, o jei tiksliau, nekalbama visai. Bet mane ši jauna komanda intriguoja. Jie turi aiškų lyderį Dennisą Schroderį, apie kurį dar rašysiu plačiau. Vokietis gali tapti šio čempionato „Russellu Westbrooku“. Jam prognozuoju dominavimą įžaidėjo pozicijoje, kokio Europa nėra mačiusi nuo Tony Parkerio aukso laikų.

Vokietija turi savų netekčių, bet ir pajėgių žaidėjų aplink Schroderį yra. Johannesas Voigtmannas bei Danielis Theisas du skirtingo stiliaus, aukšto lygio vidurio puolėjai. Voigtmannas tapo vienu praėjusio sezono Eurolygos atradimu ir jis gali pasigalynėti net su Jonu Valančiūnu. O Theisas yra žaidimo „du prieš du“ asas. Aukštaūgis šį elementą puikiai išpildo ne tik puolime, bet ir ginantis nuo varžovų. Su Bostono „Celtics“ kontraktą pasirašęs aukštaūgis gali žaisti ir sunkiuoju kraštu. Todėl Chrisas Flemingas galės žaisti ir aukštu, ir žemu penketu.

Abejonių kelia Vokietijos rinktinės 2-3 pozicijos žaidėjai, tačiau ir čia yra nemažai Eurolygos patirties turinčių krepšininkų.

Įdomiausi žaidėjai

Pateikiu žaidėjus, kurių pasirodymo labiausiai laukiu. Žinoma, šis sąrašas yra subjektyvus ir sudarytas remiantis asmeninėmis simpatijomis.

Dennisas Schroderis

Vokietijos rinktinės variklį jau minėjau. Atlantos „Hawks“ įžaidėjas neturi labai ryškių silpnų vietų, todėl apsiginti nuo jo yra ypatingai sunku. Jis yra staigus, puikiai veržiasi į baudos aikštelę, užbaigia ataką su kontaktu. Prie viso to, Schroderis pasižymi ir pakankamai geru pataikymu iš toli. Nors gynėjas gali pamesti galvą ir žaisti pernelyg savanaudiškai, aš esu įsitikinęs, kad jo vedama Vokietijos rinktinė pasieks gerą rezultatą, o pats Schroderis yra rimtas kandidatas tapti rezultatyviausiu grupių etapo krepšininku.

Dario Šaričius

Po pirmojo sezono NBA lygoje Kroatijos supertalentas atrodo dar labiau patobulėjęs. Visų pirma, Šaričius daug stabiliau pataiko iš toli. Jis nuostabiai valdo kamuolį ir realiai krepšinio aikštelėje gali atlikti bet kurios pozicijos žaidėjo funkcijas. „Kieti vyrukai“ – taip pavadinčiau Šaričiaus tandemą su Bojanu Bogdanovičiumi.

Luka Dončičius

Gana sunkiai kartų kaitą išgyvenanti Slovėnijos rinktinė savo rankose turi žaidėją, galintį tapti dominuojančiu visame pasaulyje. Dončičiaus fiziniai duomenys jį padaro universaliu gynyboje, būdamas vos aštuoniolikos, jis pasižymi labai aukštu žaidimo intelektu bei gali žaisti mažiausiai trijose pozicijose. Natūralu, kad Slovėnijos vunderkindas vis tobulėja, gerina pataikymą iš toli ir prideda kitų elementų. Tiesą pasakius, nematau daug priežasčių, kodėl Dončičiui galėtų nepasisekti NBA lygoje, o Europos čempionate jis jau dabar pasiruošęs tempti komandą, nes tą ne kartą yra daręs elitiniame Europos klube.

Kristapas Porzingis

Latvijos krepšinio sensacija turėjo traumą, bet tikiuosi, tai nesutrukdys Porzingiui gerai pasirodyti Europos pirmenybėse. 220 cm, tritaškiai, metimai veidu į krepšį, prasiveržimai ir net dalyvavimas greitose atakose. Latvis turi „pilną paketą“ ir jei Schroderio galimybes prilyginau Tony Parkeriui, tai Porzingis primena Dirką Nowitzkį.

Broliai Gasoliai

Vieną išskirti būtų neteisinga. Pau ir Marcas kartu žais po ilgokos pertraukos, bet ir be jaunesniojo brolio vyresnėlis skynė titulus ir varė į neviltį oponentus. Neatrodo, kad Pau saulė leistųsi, tuo įsitikinti turėjome progą Vilniuje. Marcas – gynybinė siena ir truputėlis Arvydo Sabonio puolime. Galima nemėgti ispanų, bet šis tandemas yra nuostabus.

Lietuvių grupė

B grupėje lietuviai yra aiškūs favoritai, bet lengva užimti pirmą vietą tikrai nebus. Iš grupės konteksto iškrenta nebent Ukrainos rinktinė, tačiau spėju, kad ir ji neliks be pergalių. Manęs nenustebintų, jei lietuviai neliktų pirmi, bet prognozuoti žemesnę poziciją paskutinių dviejų čempionatų finalininkei atrodo nelogiška. Likusios keturios komandos yra panašaus lygio ir jų tarpusavio mačų baigtis prognozuoti būtų labai sudėtinga. Mano spėjimas:

1. Lietuva

2. Vokietija

3. Gruzija

4. Izraelis

5. Italija

6. Ukraina

Su autsaideriu ir favoritu viskas aišku, todėl plačiau apie likusias pozicijas. Jau rašiau apie vokiečių potencialą ir aš tikiu, kad ši jauna komanda pasirodys sėkmingai. Patyrę gruzinai stokoja gylio ant atsarginių žaidėjų suolo, tačiau su turimu branduoliu ir pergalių alkiu turėtų išsikapstyti tolyn. Tai sakau manydamas, kad Zaza Pačulija bus pasiruošęs žaisti bent jau tris mačus.

Izraeliui namų sienos yra didžiausias koziris ir tribūnų palaikymas turėtų sužaisti savo vaidmenį. Juolab, komandoje yra pakankamai patyrusių ir aukšto lygio klubuose rungtyniaujančių krepšininkų. Žydų problema – silpna priekinė linija. Tačiau tokią pačią problemą turi ir jų konkurentai italai. Italijos rinktinė visada turėjo nuotaikos komandos reputaciją, o jų nuotaika per dažnai pasitaiko netinkama. Visgi šio spėjimo net nevadinčiau prognoze, nes italus laisvai įsivaizduoju ir antroje, ir penktoje grupės vietoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

blefas

,, nesuprasi nieko iš kur jau tokie žinovai jau ir vietas paskyrė kur tau mes tik mes busime tarpe 4 komandų o čia su burtininko lazdele tik mosavimo padėtim bet ne tikro žaidimo aikšteles mėtymais ,toj kliurkas ims ir rinks čemodanus namo namo komandosai einame ,o bus grožis antros religijos lietuvos ,,, krepšinis mastote yra tik vienas lietuvoj, kitu komandu tokiu kr net gražu žiūrėti ,futbolas boksas imtynes rankinis dviračių sportas kanojos 8 vyru kur dingo, juk seniau plevesavo ir skambėjo o dabar lengvos atletikos nėra štangos ir nesimato tik akmenu nešimas kas čia ir kam to reikia penkiakoves nėra žiemos sporto jau pamiršome , ir stename krepšinis matote visa lietuva dirbame,, gana užtenka vargo atgaukime visas sporto šakas naudingai,,,,,,,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS