Garsaus trenerio patirtis – jonaviečių išsigelbėjimas? | Diena.lt

GARSAUS TRENERIO PATIRTIS – JONAVIEČIŲ IŠSIGELBĖJIMAS?

"Panaši situacija buvo ir Kijeve, kai atėjau į pralaiminčią komandą ir sugebėjome pakilti iki sidabro medalių", – prisiminė Rimantas Grigas. Žinomam krepšinio specialistui 2019-ieji atnešė permainų, perkėlusių jį į Jonavą.

56-erių trenerio biografijoje gausu kur kas skambesnių įrašų: nuo darbo vyriausiuoju Kauno "Žalgirio" strategu iki pergalių su Kijevo "Budivelnik" ir Minsko "Cmoki" ekipomis bei Baltarusijos moterų rinktine.

Sėkmingas kauniečiui buvo ir darbas Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pirmenybėse užpernai su Pasvalio "Pieno žvaigždžių" ekipa, o dar anksčiau – ir su Kauno "Atleto" kolektyvu. Tačiau skambiausių laimėjimų R.Grigas pasiekė su žalgiriečiais, dukart (2007 ir 2008 m.) triumfavęs LKL čempionate, 2008 m. tapęs BBL čempionu ir dukart laimėjęs tuometę LKF taurę.

Nuo 2019-ųjų jis papildė Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) rungtyniaujančio Jonavos "Sintek-Jonava" klubo trenerių štabą. Nors oficialiai dar neįvardijama, kaunietis perėmė nesėkmių persekiojamos ekipos vairą iš turko Murato Didino. Šio patyrusio stratego vadovaujama Jonavos komanda, prieš sezoną skelbusi ambicingus tikslus iškovoti NKL medalius ir prasibrauti į LKL pirmenybes, tūno turnyro lentelės dugne.

Iki vakarykščio mačo su Gargždų SC komanda jonaviečiai per 22 turus buvo pasiekę vos 6 pergales ir užimdami 14-ąją poziciją lenkė tik kuklią Kauno KTU ekipą. Beje, būtent pralaimėjimas šiam iš studentų suburtam kolektyvui (prieš pat Kalėdas namuose jonaviečiai kapituliavo 99:102) ir perpildė Jonavos klubo vadovų kantrybės taurę.

"Vertiname trenerio M.Didino indėlį įtraukiant Turkijos verslo įmones į Jonavos krepšinio vystymą ir matome bendrų veiklų didelių ateities perspektyvų. Sprendžiant susidariusią situaciją, galutinės "Sintek-Jonava" trenerių štabo narių atsakomybės bus aptariamos su kitą savaitę Lietuvoje viešėsiančiu "Sintek" kompanijos prezidentu Onuru Atakayumi", – kalbėjo Jonavos krepšinio klubo prezidentas Vaidas Vaškevičius.

"Matome, kad reikia įdėti nemažai darbo, kad komanda sugrįžtų į pergalių kelią. Bandysime taisyti daug dalykų – puolimą, gynybą, nusiteikimą rungtynėms ir treniruotėms. Bandysime iš žaidėjų išsireikalauti didesnio profesionalumo. Treniruočių procesas rodo, kad žaidėjai dirba noriai. Man atrodo, kad žingsnis po žingsnio su vaikinais rasime bendrą kalbą", – apie darbą naujoje komandoje kalbėjo R.Grigas.

– Treneri, vadovauti sėkmingai komandai norėtų daugelis specialistų, bet darbas su krizės ištikta ekipa ne itin viliojantis. Kodėl vis dėlto sutikote padėti Jonavos klubui?" – paklausėme R.Grigo.

– Jonavai jaučiu tam tikrų sentimentų. Čia nuo darbo su vaikais aš pradėjau savo trenerio karjerą. Kitas dalykas – čia puiki treniruočių bazė, arena, miestas – strategiškai geroje vietoje galvojant apie krepšininkų auginimą. O NKL yra labai gera platforma ugdant LKL lygio jaunus žaidėjus.

– Ar negąsdino tragiški jonaviečių rezultatai?

– Tuos rezultatus mes juk žadame kažkada pagerinti (šypsosi – aut. past.). Komandą kankina nuolatinės traumos, o lygiavertės pamainos susižeidusiems nėra. Todėl kiekvienas žaidėjas mums yra ypač svarbus. Tikimės, kad išlipsime iš šio liūno ir, turėdami sveikus krepšininkus, situaciją pakeisime iš esmės.

– Ar jūsų sutartis – ilgalaikė?

– Aš, kaip ugniagesys, atėjau užgesinti ugnį, padėti įveikti krizę, o toliau – žiūrėsime.

– Klubas neseniai atleido keletą legionierių, į jų vietą pasikviesdamas kitus. Ar naujokai jau duoda apčiuopiamos naudos?

– Jie turi bėdų dėl sveikatos ir kitų rūpesčių. Realios naudos iš naujokų mes negavome ir nežinau, ar gausime. Matyt, teks dairytis tų krepšininkų, kurie galėtų padėti labiau. Mes nesame LKL klubas, kuris perka naujokus už kažkokius pinigus. Mes to negalime sau leisti. Tad dėl legionierių tenka rizikuoti, ieškoti ne visiems žinomų pavardžių ir tų, kurie žaistų ne už solidžias sutartis, o vertinančių galimybę išsikovoti gerą vardą, tiesiančių pagrindą ateities sutartims.

– Prieš sezoną Jonavos klubas taikėsi į LKL, o dabar –  priešpaskutinis NKL čempionate. Ar tikite, kad komandai dar realu patekti į atkrintamąsias varžybas, o vėliau mėginti pakovoti dėl vietos lemiamuose etapuose?

– Bandysime. Svarbiausia įkvėpti vaikinams tikėjimo, sugrąžinti pasitikėjimą savo jėgomis, nes jie yra prislėgti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS