Garsus krepšinio treneris mirė sulaukęs 101 metų | Diena.lt

GARSUS KREPŠINIO TRENERIS MIRĖ SULAUKĘS 101 METŲ

  • 0

Prieš Philą Jaksoną ir Patą Riley, prieš Gergą Popovichių ir Larry Browną, net ir prieš Redą Auerbachą, buvo Johnas Kundla. Į NBA Šlovės Muziejų patekęs treneris, nuvedęs „Minneaopolis Lakers“ krepšininkus į penkis NBA čempionų titulus, mirė sekmadienį. Jam buvo 101 metai.

J.Kundlos gyvybė užgeso būste Mineapolyje, kur daugybę metų buvo trenerio namai.

Vadovaujant šiam treneriui „Lakers“ laimėjo 1949 metų pirmenybes BAA – lygoje, kuri pavirto į NBA, o taip pat titulus 1950 m. ir 1952-1954 m. Taip prasidėjo pirmoji NBA klubo dinastija.

J.Kundla buvo vyriausias iš gyvų Šlovės Muziejaus narių visose keturiose profesionalaus sporto šakose Amerikoje. Į Šlovės Muziejų jis pateko 1995 metais. Po metų buvo išrinktas į geriausių lygos trenerių dešimtuką, kai NBA šventė penkiasdešimtmetį.

Jis pradėjo trenerio karjerą būdamas 31-erių, o pasitraukė būdamas 42-ejų, laimėjęs 423 rungtynes ir pralaimėjęs 302. Jis garsėjo, kaip treneris, kuris mielai užleisdavo į dėmesio centrą žaidėjus, retai juos kritikuodavo ir nepriminė kitų ugningų krepšinio strategų.

Kokia buvo jo sėkmės paslaptis?

„Viename mače likus žaisti minutę rezultatas buvo lygus. Aš atlikau žaidėjo keitimą, – pernai kalbėdamas su nba.com prisiminė J.Kundla. – Žaidėjas, kurį įleidau į aikštę, pataikė gražų metimą ir mes laimėjome. Visi sakė: Kokį išmintingą keitimą atlikai.

O nutiko tai, kad kitas žaidėjas priėjo prie manęs ir pasakė: „Aš jau noriu eiti praustis“. O mane pradėjo vertinti, kaip gudruolį.“

J.Kundla pasitraukė 1959 metais ir perėjo dirbti į Minesotos universitetą dar prieš tai, kai „Lakers“ iš Mineapolio persikėlė į Los Andželą.

„Mes žaidėme komandinį krepšinį, – sakė J.Kundla. – Nebandėme aplenkti rezultato. Žaidėme gerai gynyboje. Nebandėme padaryti taip, kad kita komanda atrodytų prastai. Tiesiog mūsų žaidėjai sulipo į gerą grupę drauge.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS