Krepšinio šventė grįžta į Vilnių | Diena.lt

KREPŠINIO ŠVENTĖ GRĮŽTA Į VILNIŲ

2016 m. Lietuvos krepšinio lyga (LKL) Vilniaus "Siemens" arenoje surengė pirmąjį Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą.

Aplankęs Kauno ir Klaipėdos arenas, spalvingiausiu Lietuvos krepšinio sezono akcentu tapęs turnyras grįžta į Vilnių. Vasario 16–17 d. sostinės "Siemens" arenoje dėl prestižinio trofėjaus grumsis keturios atrankos varžybose geriausiai pasirodžiusios Lietuvos krepšinio lygos komandos.

Bent dviejų finalų dalyviai žinomi jau dabar. Dėl pirmą kartą rengiamos Karalienės taurės šeštadienį grumsis stipriausios Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) pirmenybių ekipos – Vilniaus "Kibirkštis" ir Kauno "Aistės-LSU". 10 pergalių per 11 rungtynių čempionate iškovojusios vilnietės užtikrintai pirmauja, o Kauno ekipa, turėdama 7 pergales (po 10 rungtynių), žengia antroje vietoje. Beje, būtent "Aistės-LSU" šį sezoną vienintelės sugebėjo įveikti sostinės krepšininkes. Vasario 1 d. kaunietės svečiuose 62:59 palaužė "Kibirkštį" ir nutraukė sostinės komandos pergalių seriją LMKL.

Sekmadienį LKL ateities taurės finale susitiks ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje krepšinio madas diktuojantys jaunieji Vilniaus "Ryto" ir Kauno "Žalgirio" krepšininkai. Pernai vykusioje šių komandų akistatoje 76:68 pajėgesni buvo "Žalgirio" dubleriai, tačiau Eurolygos jaunimo turnyro grupių varžybose vilniečiai užkirto žalgiriečiams kelią į finalinį Eurolygos jaunimo turnyro etapą, o patys Belgrade iškovojo nugalėtojų taurę.

Galima neabejoti, kad krepšinio mėgėjai laukia "Žalgirio" ir "Ryto" akistatos Karaliaus Mindaugo taurės turnyro finale. 2016 m. savo aikštėje vilniečiai 67:57 įveikė svečius iš Kauno ir tapo pirmojo turnyro nugalėtojais. 2017 ir 2018 m. prestižinę taurę iškovojo "Žalgiris". Užpernai finale žalgiriečiai Kaune 84:63 įveikė Panevėžio "Lietkabelį", o pernai Klaipėdoje 81:62 nugalėjo Vilniaus "Lietuvos rytą". Tik stebuklas gali sukliudyti "Žalgiriui" ketvirtą kartą iš eilės patekti į Karaliaus Mindaugo taurės turnyro finalinį etapą. Pirmose ketvirtfinalio rungtynėse kauniečiai net 43 taškų skirtumu sutraiškė "Šiaulius", tad prieš atsakomąjį susitikimą jų pranašumas yra labai solidus. "Rytas" pirmoje akistatoje tik 2 taškais įveikė Utenos "Juventus" komandą ir turės rimtai pasistengti, kad patektų į finalines taurės turnyro rungtynes. Kitose ketvirtfinalio porose Panevėžio "Lietkabelis" įgijo 10 taškų persvarą prieš Pasvalio "Pieno žvaigždes", o Klaipėdos "Neptūno" ir Prienų "Skycop" pirmas susitikimas baigėsi lygiosiomis.

Atsakomosios ketvirtfinalio etapo rungtynės vyks vasario 12–13 d. "Suprantame, kad Vilniuje visi trokšta išvysti lemiamose rungtynėse dėl taurės kovojančius "Žalgirio" ir "Ryto" krepšininkus. Tačiau aš asmeniškai norėčiau, kad finale susitiktų dvi stipriausios ir šios garbės labiausiai vertos turnyro komandos. Kita vertus, tikiuosi, kad geriausių moterų komandų ir talentingiausių jaunųjų krepšininkų rungtynės taip pat sulauks žiūrovų dėmesio. Iš tiesų, mūsų krepšininkės ne taip dažnai turi galimybę žaisti didžiausiose šalies krepšinio arenose, joms tai bus ypatingas įvykis, o žiūrovai gali prisidėti kurdami tikrą krepšinio šventę", – "Vilniaus dienai" sakė LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas.

– Romualdai, kodėl Karaliaus Mindaugo taurės turnyras grįžta į Vilnių?

– Mes siekiame surengti ne tik krepšinio rungtynes, bet ir įspūdingą renginį, o tam reikia ir atitinkamo dydžio arenos. Deja, Lietuvoje didelių arenų, kuriose galėtume tinkamai įgyvendinti savo sumanymus, nėra daug. Pirmi trys mūsų turnyro finalo ketvertai vyko trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose, svarstėme apie galimybę plėstis į kitus regionus, bet galiausiai nuspręsta sugrįžti į patikrintą erdvę – į Vilnių.

– Kokie bus pagrindiniai šio turnyro akcentai?

– Šiais metais mes daug dėmesio skirsime vizualinei renginio pusei. "Siemens" arenoje bus pakabinti nauji LED ekranai, kurių bendras plotas sieks apie 200 kvadratinių metrų, o tai net keturis kartus daugiau nei dabartinio "Siemens" arenos kubo plotas. Tai bus didžiausias ekranas Europos krepšinio arenose, tokius ekranus turi tik kai kurios NBA arenos. Ekrane bus rodoma rungtynių transliacija, taip pat epizodų pakartojimai, tad žiūrovai arenoje galės mėgautis išskirtiniu vaizdu.

Svarstėme apie galimybę plėstis į kitus regionus, bet galiausiai nuspręsta sugrįžti į patikrintą erdvę – į Vilnių.

Tik arenoje susirinkę žiūrovai galės stebėti geriausių LKL klubų šokėjų pasirodymus. Pernai dėl geriausiųjų titulo varžėsi keturių komandų šokėjos, o šiais metais savo atstoves turės jau septyni klubai. Manau, kad papildomu stimulu ateiti į areną taps ir žiūrovams skirtos dovanos bei rungtys. Visų rungtynių metu į tribūnas bus "iššauta" kelių šimtų specialiai turnyrui pagamintų marškinėlių siunta, o finaliniame mače įvyks žiūrovams skirtas konkursas, kurio nugalėtojui atiteks net 100 tūkstančių eurų prizas. Specialiai atrinkti laimingieji turės galimybę išmėginti savo taiklumą atakuodami krepšį nuo vidurio linijos, o pats laimingiausias grįš namo su didžiausiu Lietuvos krepšinio istorijoje asmeniniu prizu.

– Karaliaus Mindaugo taurės turnyre piniginiai prizai laukia ir krepšininkų. Koks šiais metais piniginis fondas ir kaip jis bus paskirstytas?

– Piniginis fondas nesikeičia jau kelerius metus – jis siekia 90 tūkst. eurų. Nugalėtojams kartu su taure atiteks 40 tūkst. eurų, antros vietos savininkams – 25 tūkst., trečios – 15 tūkst., o ketvirtą vietą užėmusios ekipos laukia 10 tūkst. eurų dydžio paguodos prizas. Piniginiai prizai bus įteikti ir individualių rungčių laimėtojams – geriausiam snaiperiui ir naudingiausiam finalinių rungtynių žaidėjui.

– Ar jau žinomi visi krepšininkai, dalyvausiantys "Snaiperio" konkurse? Kokiu būdu jie buvo atrinkti?

– Konkurse iš viso dalyvaus 12 krepšininkų. Visos LKL komandos savo nuožiūra į šį turnyrą delegavo po vieną žaidėją, vienas kvietimas atiteko taikliausiai po dviejų ratų LKL čempionate tritaškius metusiam Utenos "Juventus" žaidėjui Gyčiui Radzevičiui, o vardinį LKL kvietimą gavo pernykštis "Snaiperių" konkurso nugalėtojas Mindaugas Lukauskis. Labai džiaugiuosi, kad Mindaugas sutiko dalyvauti, manau, kad tai turėtų tapti šio renginio tradicija – jei tik būtų įmanoma, reikėtų kviesti ir paskutinio konkurso nugalėtoją. O šiaip, kadangi konkurse dalyvaus tokie pripažinti tolimų metimų asai kaip Martynas Gecevičius, Marius Runkauskas, Gytis Sirutavičius, Saulius Kulvietis ir jaunasis "Ryto" talentas Deividas Sirvydis, neabejoju, kad renginys bus aukščiausio lygio.

– LKL "Snaiperio" konkursas šiemet bus rengiamas jau 25 kartą, tačiau "Oro karaliaus" konkurso turnyro programoje nėra. Kodėl?

– Ilgai svarstėme, bet galiausiai nusprendėme šiais metais nerengti dėjimų konkurso. Visų pirma, klubai, ypač dalyvaujantys finalinio ketverto kovose, labai nenori išleisti į konkursą savo geriausių dėjimų į krepšį specialistų. Kita vertus, realiai vertiname padėtį ir matome, kad šiuo metu paprasčiausiai neturime tokių ryškių atlikėjų, galinčių savo dėjimais sužavėti publiką ir sukurti pridėtinę vertę renginiui. Visi puikiai prisimena Sony Weemsą, Travisą Leslie ar Justiną Dentmoną, jų įspūdingus dėjimus. Deja, pastaraisiais metais tokių efektingai krauti kamuolį iš viršaus krepšininkų mes konkursuose neturėjome, todėl nusprendėme, kad "Oro karaliaus" konkursui reikalinga pertraukėlė.

KARALIAUS MINDAUGO TAURĖS FINALO KETVERTO PROGRAMA

Vasario 16 d. (šeštadienis)

12.30 val. Karalienės taurės finalas

15.10 val. Pirmas KMT pusfinalis (A ir D porų nugalėtojai)

17.30 val. Antras KMT pusfinalis (B ir C porų nugalėtojai)

Vasario 17 d. (sekmadienis)

11 val. LKL ateities taurės finalas

14 val. Rungtynės dėl 3 vietos

16.15 val. "LKL snaiperis 2019"

17.40 val. Finalas (pertraukėlėje – metimas dėl 100 tūkst. eurų).

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS