LKL sezonas: rekordai, nusivylimai, lūkesčiai | Diena.lt

LKL SEZONAS: REKORDAI, NUSIVYLIMAI, LŪKESČIAI

  • 0

Jubiliejinis – 25-asis – Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliarusis sezonas baigėsi simboliškai: pajėgiausia šalies komanda Kauno "Žalgiris" rekordine 57 taškų persvara nugalėjo silpniausią ekipą – Prienų-Birštono "Vytautą".

"Šiaulių" šuolis – didžiausias

Žalgiriečiai iki atkrintamųjų varžybų pralaimėjo vos ketverias rungtynes – vienomis daugiau nei pernai, tačiau dvejomis mažiau nei per 2013–2014 m. reguliarųjį sezoną, kai buvo suklupę šešis kartus.

Šiemet "Žalgirį" nugalėjo (93:90) ir Antano Sireikos atgaivinti "Šiauliai" – komanda, atlikusi didžiausią šuolį aukštyn: iš dešimtos vietos į penktąją.

Žemiausiai smuktelėjo "Vytautas" – iš šeštos vietos į dešimtąją, bet prieniškiai sugebėjo įveikti ir LKL vicečempioną Panevėžio "Lietkabelį" (88:74), ir labiausiai progresavusius šiauliečius (97:95).

Tačiau "Vytautui" priklauso keli antirekordai: ilgiausia nesėkmių serija apskritai (devynios iš eilės) ir savo aikštėje (septynios iš eilės), pralaimėjimai didžiausiu skirtumu (52:109 – "Žalgiriui" ir 56:113 – Vilniaus "Lietuvos rytui").

Prienų klubui, užėmusiam paskutinę vietą, gresia krytis dar žemiau – iš LKL į Nacionalinę krepšinio lygą (NKL).

"Visi galvoja apie savo reikalus. Gaila... Yra nemažai žaidėjų, kuriems iškritimas iš LKL per daug nerūpi. O Prienų komanda visada pirmiausia išsiskirdavo širdimi. Deja, šiemet savo širdį parodydavome tik kartais. Apmaudu, nes galime kautis su visais varžovais", – viename interviu kalbėjo "Vytauto" strategas Virginijus Šeškus.

Pasižymėjo ir Stepas

Naudingiausiu LKL reguliariojo sezono žaidėju pripažintas "Šiauliams" atstovaujantis žalgirietis – 20-metis 213 cm ūgio vidurio puolėjas Laurynas Birutis, tačiau dauguma asmeninių statistikos rekordų priklauso kitiems krepšininkams.

"Šiaulių" žaidėjas Nickas Zeisloftas per rungtynes su Utenos "Juventus" pataikė 12 tritaškių, o iš viso surinko 41 tašką.

Daugiausia rezultatyvių perdavimų per mačą atliko Alejandro Hernandezas (Alytaus "Dzūkija") – 17, varžovų pražangų išprovokavo Steponas (arba Stepas) Babrauskas (Pasvalio "Pieno žvaigždės") – 11, o Juanas Palaciosas (Klaipėdos "Neptūnas") daugiausia kartų – 15 – atkovojo kamuolį.

Dovis Bičkauskis ("Juventus") ir Artūras Ausėjis ("Pieno žvaigždės") per rungtynes yra suklydę po aštuonis kartus.

Vietos yra ir senukams

Labiausiai buvo lankomos "Žalgirio" rungtynės (vidutiniškai po 3 951 aistruolį). "Neptūno" dvikovas stebėjo vidutiniškai 3 841 žiūrovas, "Lietkabelio" – 3 552.

Mažiausiai lankomi – "Pieno žvaigždžių" mačai (vid. po 622 žiūrovus).

Pernai gruodį Kaune "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" dvikovą stebėjo 11 293 sirgaliai, šiemet balandžio 13-ąją vėlgi "Žalgirio" arenoje – 10 585, o vasario 11-ąją Vilniaus "Siemens" arenoje – 9 830.

Vienas vyriausių LKL žaidėjų 38-erių Kšištofas Lavrinovičius ("Lietkabelis") optimistiškai įvertino savo ir kitų veteranų galimybes.

"Vietos senukams čia dar tikrai yra. Aš pagal amžių jau tikrai ne jaunuolis, bet kiek turiu jėgų, tiek atiduosiu aikštėje. Motyvacijos laimėti nestokoju", – kalbėjo K.Lavrinovičius.

Beveik pusmečiu už Kšištofą vyresnis Mindaugas Lukauskis ("Lietuvos rytas") pabrėžė: "Šiandien LKL su visais reikia žaisti visomis jėgomis ir visi tai žino. Krepšinio lygis kyla, tai tik įdomiau ir mums, krepšininkams, ir žiūrovams. Dabar, jei negerbsi varžovo, būsi nubaustas."

"Neptūnas" – ne gelmėse

Tarp klubų, kuriuos grybštelėjo finansinis gripas, netikėčiausias pacientas – "Neptūnas".

Uostamiesčio komandos gynėjas Renaldas Seibutis – vienas iš tų, kurie neapleido susiūbavusio laivo.

"Šis LKL reguliarusis sezonas buvo labai sunkus, tad po visko, ką patyrėme, trečia vieta nėra blogas rezultatas, – sakė patyręs krepšininkas. – Visada noriu žaisti geriau ir labiau padėti savo komandai. Tikiuosi, kad ir toliau daugės "Neptūno" sirgalių. Linkiu, kad jie suvoktų: įveikę išbandymus mes išlikome konkurencingi ir tvirti."

Vieną pergalę, vadovaudamas komandai kaip vyriausiasis treneris, spėjo iškovoti olimpinis čempionas Valdemaras Chomičius.

Pakeitęs estą Alarą Varraką, 59-erių legendinis žalgirietis vedė Alytaus "Dzūkijos" ekipą į kovą tik per trejas rungtynes. Balandžio 26-ąją alytiškiai 103:85 palaužė "Pieno žvaigždes".

"Daugelis sako, kad sunkiau būti treneriu, bet manau, kad ir žaidėju sunku, nes didelė atsakomybė, – tvirtino V.Chomičius. – Jei esi kolektyvo lyderis, našta visuomet ant tavęs krenta: reikia ne vien pelnyti taškus, bet ir gerai gintis, stengtis, kad būtų komandinis žaidimas."

Sėkmė lydės favoritus

V.Chomičius ir LKL partnerė lažybų bendrovė "Betsafe" prognozuoja, kad ketvirtfinalio mačus laimės favoritai – "Žalgiris", "Lietuvos rytas", "Neptūnas" ir "Lietkabelis".

Kauniečiai iki trijų pergalių varžysis su "Nevėžiu", vilniečiai – su "Juventus", klaipėdiečiai – su "Pieno žvaigždėmis", o panevėžiečiai – su "Šiauliais".

"Nevėžis" neblogos sportinės formos – laimėjo kelias svarbias rungtynes, pateko į atkrintamąsias varžybas. Vis dėlto šiandien "Žalgiris" toks stiprus, kad pasipriešinimą lengvai įveiks", – svarstė V.Chomičius.

"Uteniškiai pajėgūs pasipriešinti "Lietuvos rytui", parodyti gražų krepšinį. Manau, kad "Juventus" paprasčiausiai pristigs jėgų, vilniečiai fiziškai ir taktiškai stipresni, jiems nekils problemų", – taip įvertino Vilniaus ir Utenos komandų galimybes olimpinis čempionas.

"Neptūnas" turės namų aikštės pranašumą ir tai taps lemiamu faktoriumi, spėja "Betsafe" – ji klaipėdiečių šansus iškopti į pusfinalį vertina 83 proc.

"Klaipėdos ir Pasvalio komandos – apylygės, jų galimybes vertinčiau vienodai", – sakė V.Chomičius.

"Lietkabelio" šansus laimėti mačą su šiauliečiais "Betsafe" vertina 69 proc.

"Patirtis ir jaunystė, – teigė V.Chomičius. – Matysime norą žaisti ir racionalumą, kaip atsilaikyti per tokią seriją. Prognozuoti labai sudėtinga, nes "Šiauliai" rodo brandų, greitą krepšinį, pataiko, jų aukštaūgiai – geros sportinės formos. "Lietkabelis" turi patyrusių žaidėjų ir gali išnaudoti jėgą po krepšiu. Vis dėlto "Lietkabelis" gali pralaimėti, jeigu neprilygs ritmu – kai kurių pagrindinių krepšininkų amžius neleis visą ketvirtfinalį kovoti intensyviai bėgiojant."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS