NBA čempionų kelią grindė ir lietuviai | Diena.lt

NBA ČEMPIONŲ KELIĄ GRINDĖ IR LIETUVIAI

Buvęs Kauno „Žalgirio“ ilgametis gynėjas Martynas Pocius žaidė prieš Kobe Bryantą ir kitas ryškiausias NBA žvaigždes. Vakar 37-erių lietuvis pasiekė naują karjeros už Atlanto aukštumą – iškėlė į viršų NBA čempiono taurę.

Serbų milžino triumfas

Denverio „Nuggets“ organizacija beveik pusę amžiaus laukė šios dienos. Prieš 47 metus įkurtas krepšinio klubas užvakar pirmą sykį tapo NBA čempionu. Michaelo Malone’o auklėtiniai namuose 94:89 įveikė Majamio „Heat“ komandą ir laimėjo finalo seriją 4:1.

Techniškasis „Nuggets“ vidurio puolėjas Nikola Jokičius buvo išrinktas finalo serijos naudingiausiu žaidėju. Paskutiniame mače 221 cm ūgio milžinas iš Serbijos įmetė 28 taškus (11/13 dvitaškių, 1/3 trit., 3/5 baudos metimų), atkovojo 16 kamuolių ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

„Buvo bjaurokos rungtynės, nes negalėjome pataikyti metimų (čempionai prašovė net 20 iš pirmųjų 22 tritaškių). Tačiau aš labai laimingas, kad vis tiek radome būdų laimėti“, – triumfavo N. Jokičius.

28-erių serbas, uždirbantis 32,48 mln. JAV dolerių per sezoną, ne sykį buvo tapęs naudingiausiu NBA sezono žaidėju, daug kartų rinktas į lygos „Visų žvaigždžių“ rungtynes, tačiau šiemet pasiekė didžiausią karjeros laimėjimą.

Progresas – akivaizdus

„Nuggets“, pirmoje pusėje atsilikusiems dviženkliu skirtumu, ilgai teko vytis varžovus. Vėliau šeimininkai kiek atitrūko, bet paskutiniame ketvirtyje po „Heat“ puolėjo Jimmy Butlerio šou – aštuonių taškų paeiliui – vėl atsiliko vienu tašku. Likus pusantros minutės, „Nuggets“ gynėjas Bruce’as Brownas išvedė šeimininkus į priekį. J. Butleris paskutinėmis akimirkomis tritaškiu galėjo išlyginti rezultatą, tačiau jo šūvis buvo netikslus.

Domisi: M. Pocius ir T. Balčėtis ne kartą lankėsi ir „Žalgirio“ arenoje, stebėjo NBA skautų akiratyje esančius perspektyvius Europos krepšininkus. / Ž. Gedvilos / BNS nuotr. 

Čempionams daugiausia taškų pelnė N. Jokičius – 28, Michaelas Porteris – 16 (13 atk. kam.), Jamalas Murray – 14, Kentaviousas Caldwellas-Pope’as – 11, Bruce’as Brownas – 10. Svečiams: J. Butleris – 21 (3/13 dvitaškiai), Bamas Adebayo – 20 (9/20 dvitaškiai, 12 atk. kam.), Maxas Strusas ir Kyle’as Lowry – po 12, Calebas Martinas – 10.

32 – tiek milijonų JAV dolerių per šį sezoną uždirbo serbas N. Jokičius.

Prieš šį NBA sezoną „Nuggets“ nė iš tolo nebuvo priskiriami favoritams. Pernai klubas neblogai pasirodė reguliariajame čempionate, laimėjęs 48 mačus ir pralaimėjęs 34, tačiau atkrintamosiose iškrito jau pirmajame etape, 1:4 nusileisdamas „Golden State Warriors“. Šiemet reguliariajame čempionate „Grynuoliai“ buvo jau sunkiai sustabdomi –  laimėjo net 53 rungtynes iš 82-ejų.

Lietuvių indėlis

M. Pocius, Denveryje dirbantis skautu, ne vienus metus praleido Kaune. Jis „Žalgiryje“ 2009-aisiais pradėjo profesionalią karjerą, baigęs studijas Duke’o universitete (JAV). Po dviejų sėkmingų sezonų Kaune šoklusis gynėjas pasirašė dvejų metų sutartį su Madrido „Real“ klubu. Vėliau jis dar du kartus grįžo į „Žalgirį“ – 2013-aisiais ir 2015-aisiais.

Istorija: kai M. Pocius Londono olimpiadoje susidūrė su legendiniu K. Bryantu, jis nė neįsivaizdavo, kad po dešimtmečio prisidės prie „Nuggets“ triumfo NBA čempionate. / Scanpix nuotr. 

Greta NBA čempiono titulo, tiesa, laimėto jau kaip „Nuggets“ klubo darbuotojo, jo apdovanojimų kolekcijoje yra ir trys LKL čempiono žiedai, Europos pirmenybių sidabras ir pasaulio čempionato bronza. Krepšininko karjerą jis baigė 2017 m. ir pradėjo dirbti „Nuggets“ klubo struktūroje, kuriai tada vadovavo Artūras Karnišovas. Ši Lietuvos krepšinio legenda prisidėjo prie N. Jokičiaus, tuo metu vertinto gana skeptiškai, pakvietimo į Denverį. Serbas 2014-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pašauktas tik antrajame rate. Vėliau A. Karnišovas persikėlė į Čikagos „Bulls“ klubą, o jo funkcijų dalį perėmė kitas lietuvis – Tomas Balčėtis, tapęs generalinio vadybininko pavaduotoju.

Beje, Denverio klubas priklauso amerikiečių milijardieriui Stanui Kroenke, valdančiam ir Londono „Arsenal“ futbolo klubą Anglijoje.

GALERIJA

  • NBA čempionų kelią grindė ir lietuviai
  • NBA čempionų kelią grindė ir lietuviai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Galvoju

kad ,jų vaidmuo 5 -eilis

SUSIJUSIOS NAUJIENOS