Po „EuroBasket“ – naujovių galvosūkis | Diena.lt

PO „EUROBASKET“ – NAUJOVIŲ GALVOSŪKIS

Karčią 40-ojo Europos čempionato piliulę nurijusių Lietuvos krepšinio strategų ir sirgalių laukia nė kiek ne ramesnis varžybų etapas – atranka į 2019-ųjų pasaulio čempionatą.

Startas – Kosove

"Tai labai sunkus ir kol kas man nesuvokiamas dalykas. Niekas tiksliai nežino, kiek bus galima registruoti žaidėjų. Iš pradžių kalbėta apie dvidešimt keturis, dabar lyg ir mažiau. Nedelsdami tarsimės, ką ir kaip daryti", – vos grįžęs iš Stambulo sakė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis.

"Kol kas sunku pasakyti, kokią rinktinę mes subursime pirmam pasaulio čempionato atrankos etapui", – teigė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

2019 m. pasaulio čempionato atrankos C grupės varžybas lietuviai pradės jau lapkričio 23-iąją dvikova svečiuose su Kosovo nacionaline komanda, o 26 d. Klaipėdos "Švyturio" arenoje išmėgins jėgas su Lenkijos ekipa, kuri irgi neseniai baigė Europos čempionatą – užėmė 18-ąją vietą.

2018-ųjų vasarį mūsiškiai žais savo aikštėje: 23 d. – su vengrais (15-oji vieta šiemečiame "EuroBasket"), 26 d. – su Kosovo atstovais. Birželio 28 d. numatytos rungtynės svečiuose su lenkais, o liepos 1 d. – su Vengrijos krepšininkais.

Į kitą atrankos etapą pateks 1–3 vietas užėmusios rinktinės. Jos toliau varžysis su trijule iš D grupės, kurioje kovos Italijos, Nyderlandų, Kroatijos ir Rumunijos komandos. Galiausiai trys ekipos gaus kelialapius į pasaulio čempionato finalo turnyrą, kuris 2019 m. vyks Pekine (Kinija).

Klubai taps kenkėjais?

Nauja Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) rengiamų varžybų sistema vertinama dvejopai.

Dauguma atrankos į pasaulio čempionatą mačų sutampa su Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) bei Eurolygos sezonų tvarkaraščiais, todėl rinktinių treneriams nepavyks suburti geriausių žaidėjų.

"Klausimų vis dar daugiau nei atsakymų, – pripažino LKF generalinis sekretorius M.Špokas. – Kita vertus, mūsų rinktinę Lietuvoje matysime dažniau, tikimės, kad ją palaikys dar daugiau gerbėjų."

FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas pareiškė, kad neverta nerimauti dėl NBA klubams atstovaujančių krepšininkų.

"Šiemečio Europos čempionato statistika liudija: iš nacionalinių komandų žaidėjų tik 11 proc. – NBA ekipų legionieriai. O birželį bei liepą ir jie galės padėti savo rinktinėms", – teigė P.Baumannas.

FIBA funkcionierius aiškino, kad naujas varžybų kalendorius skirtas, be kita ko, sumažinti krūvius krepšininkams: esą nereikės papildomų treniruočių stovyklų, nes sezonas jau bus įsibėgėjęs, žaidėjai bus optimalios sportinės formos.

Komentuodamas kai kurių Eurolygos klubų pareiškimus, kad jie sezono metu neišleis savo žaidėjų į rinktines, P.Baumannas sakė, jog tokia pozicija prieštarauja FIBA bei nacionalinių federacijų taisyklėms ir pakenks krepšiniui.

Vis dėlto pagrindinis prioritetas – klubo tikslai ir niekas mūsų neįbaugins galimomis sankcijomis ar diskvalifikacijomis.

Reformą vadina absurdu

Milano "EA7 Emporio Armani" klubo, kuriam atstovauja pagrindinis Lietuvos rinktinės įžaidėjas Mantas Kalnietis, prezidentas Livio Proli teigė pirmiausia atsižvelgsiąs į savo komandos interesus.

"Jeigu bus galimybių, netrukdysime kai kuriems žaidėjams prisijungti prie nacionalinių rinktinių. Vis dėlto pagrindinis prioritetas – klubo tikslai ir niekas mūsų neįbaugins galimomis sankcijomis ar diskvalifikacijomis. Kaip FIBA baus NBA klubus? Konfliktuojančios krepšinio organizacijos – FIBA ir Eurolyga – privalo gerbti tuos, kurie investuoja į šią sporto šaką ir ją išlaiko", – kalbėjo L.Proli.

"Nauja FIBA sistema – visiška katastrofa, absurdas. Krepšininkai turi padėti savo rinktinėms, bet tai daryti vasarą, o ne viduryje sezono. Tai kvaila. Manęs laukia didžiausios problemos, nes mano komandoje – net kelių šalių rinktinėms atstovaujantys žaidėjai", – kalbėjo Eurolygos čempiono Stambulo "Fenerbahçe" vyriausiasis treneris Željkas Obradovičius.

Jam pritarė Italijos krepšinio profesoriumi vadinamas Ettore Messina: "Politinė situacija diktuoja: jeigu dirbi NBA arba Eurolygoje, nebegalėsi kovoti rinktinių turnyre. Deja, kambaryje, kur priimami sprendimai, nėra nė vieno trenerio ar žaidėjo."

"Nauja FIBA varžybų sistema sudėtinga ir visiškai beprasmė. Ką ji reiškia Juodkalnijai? Kad kažkuris mano tautietis žais atrankos rungtynes, o aš atvyksiu į pasaulio čempionatą ir užimsiu jo vietą? Tai nesąžininga. Šalys turės po dvi skirtingas rinktines? Nesąmonė", – be užuolankų rėžė Juodkalnijos nacionalinės komandos ir NBA klubo "Orlando Magic" vidurio puolėjas Nikola Vučevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS