Prieš baskų atakas – žalgirietiškos užkardos | Diena.lt

PRIEŠ BASKŲ ATAKAS – ŽALGIRIETIŠKOS UŽKARDOS

Penki pralaimėjimai iš eilės – tikrai ne tokia metų pradžia, apie kokią svajojo Kauno „Žalgirio“ krepšininkai. Tačiau šiandienos akistata su Vitorijos „Baskonia“ gali tapti tvirtu tramplinu, sugrąžinsiančiu kauniečius į Eurolygos atkrintamųjų varžybų grafiką.

Skaudžios išvykos

Dar sausio viduryje „Žalgirio“ krepšininkai veržėsi į Eurolygos lyderių gretas, o praėjus vos kelioms savaitėms jie jau ritasi turnyro dugno link. Kol situacija pataisoma, Kazio Maksvyčio auklėtiniai žada kabintis į atlapus net neparankiausiems varžovams. Baskų krašto atstovai iš Vitorijos – vieni tokių.

Lapkričio pabaigoje žalgiriečiai iš Ispanijos parsivežė triuškinamą (73:93) pralaimėjimą. Ne ką geresnė buvo ir praeito sezono išvyka (79:96). Tačiau šiandien lietuviai turės papildomą kozirį – pilnutėles „Žalgirio“ arenos tribūnas.

Tarsi problemų būtų maža, praeitą savaitgalį LKL lyderiai netikėtai krito (75:80) Alytuje su „Wolves“, o prieš tai atsiėmė Jonavos „CBet“ antausį (76:80). Eurolygoje pralaimėjimų serija siekia tris mačus.

„Krepšinyje stebuklų nebūna, jei laimi, komandos savivertė ir atmosfera gerėja, jei pralaimi – atsiranda kažkokių abejonių. Stengiamės tai išgyvendinti, susikoncentruoti į paprastus dalykus. Visada sakau apie signalus treniruotėse, tai dabar jie tarsi neblogi“, – dėstė K. Maksvytis.

Lietuvių duetas – galingas

– Treneri, kaip apibūdintumėte Vitorijos ekipą?

– Stiprus, neparankus varžovas, nes mes esame labiau gynybinė komanda. Jie užima pirmą vietą Eurolygoje pagal puolimą, antrą vietą pagal išmetamų tritaškių skaičių ir dvitaškių pataikymo procentą. Pirmose rungtynėse praleidome 93 taškus, turbūt daugiausia šį sezoną. Jie labiau dominuoja puolime, ypač greitajame. Meta daug tritaškių, atlieka daug užtvarų be kamuolio, greitai ir gerai dalijasi kamuoliu. Laukia puolimo ir gynybos dvikova.

– „Baskonia“ išvykose nelaimi jau du mėnesius. Kodėl taip skiriasi jų žaidimas namuose ir išvykose?

– Namie ispanų puolimo skaičiai yra žymiai geresni nei išvykose. Savo sirgalių akivaizdoje jie žaidžia dar greičiau, išmeta dar daugiau tritaškių. Jų amerikietis Markusas Howardas pastaruoju metu Eurolygos mače išmeta po dešimt tritaškių (178 cm ūgio snaiperis renka vid. po 16 taškų – aut. past.). Niekas nesitikėjo, kad jis pirmame sezone taip dominuos kai kuriose rungtynėse. Specialistai jį lygina su „Anadolu Efes“ žvaigžde Shane’u Larkinu. Jam uždegta žalia šviesa, nežiūrint iš kokios distancijos jis atakuoja. Tiesa, įdomi tendencija, kad jo skaičiai labai skiriasi namuose ir išvykose, todėl tikimės, kad išlaikysime tą pačią tendenciją.

– Kaip pasikeitė ispanų žaidimas iškritus vienam jų lyderių Pierria Henry?

– Jis buvo labai stiprus faktorius, jam atėjus komandos kreivė kilo į viršų. Vietoje jo atėjo Eurolygos ateities žaidėjas Maxas Heideggeris, bet šis 191 cm ūgio amerikietis yra labiau puolimo, o P. Henry buvo labiau gynybos specialistas.

– Kokį įspūdį jums palieka „Baskonia“ lietuvių Tado Sedekerskio ir Roko Giedraičio sezonas?

– Jie abu yra svarbūs komandos nariai, turbūt savo tautiečių akivaizdoje norės pasirodyti iš geriausios pusės. Rokas stabiliai žaidžia, meta savo tritaškius. Jis yra vadinamasis instinktų žaidėjas, dažnai kertantis po krepšiu, neveltui net ir atkovotų kamuolių rekordą pagerino (akistatoje su „Anadolu Efes“ atkovojo 18 kamuolių – aut. past.). Tadui šis sezonas vienas geriausių, jei ne pats geriausias karjeroje. Jis žengė kelis žingsnius į priekį ir demonstruoja gerą žaidimą tiek puolant, tiek ginantis.

Legionieriai: R. Giedraičiui (kairėje) ir T. Sedekerskiui šis sezonas „Baskonia“ ekipoje, anot K. Maksvyčio, itin sėkmingas./ baskonia.com nuotr.

– Joanas Penarroya, kaip ir jūs, yra pradedantis Eurolygos strategas. Ar jo žaidimo modelis labai skiriasi nuo labiau patyrusių kolegų?

– Tipinis ispanų treneris, propaguojantis labai greitą tempą, mėgstantis daug derinių, pasirinkimų atakoje. Jie atlieka daug užtvarų be kamuolio, greitai perduoda kamuolį. Kartais net televizijos kameros nespėja užfiksuoti, kaip jie po gynybos jau pelno taškus ir po krepšio. Jis – geras specialistas ir ne be reikalo dirba Eurolygoje.

– Pastaruoju metu „Žalgiris“ susiduria su kūrybiškesnio žaidimo problemomis. Ar yra sprendimų būdų, kol traumuotas jūsų įžaidėjas Isaiah Tayloras?

Mums reikia dar savaitę išsiversti mažesne rotacija, ypač gynėjų grandyje.

– Mums reikia dar savaitę išsiversti mažesne rotacija, ypač gynėjų grandyje. Geresnę formą įgauna Dovis Giedraitis, pridedantis mums pasirinkimų puolime ir gynyboje. Tačiau, be abejo, dabar kuriame lengvesnes situacijas, kaip būtų paprasčiau įžaisti kamuolį ir taip pagerintume savo puolimą.

„Olympiakos“ įveikė ALBA

Vienos 24-ojo turo rungtynės buvo sužaistos vasario 8-ąją Vokietijoje.

Berlyno ALBA savo aikštėje, stebint 8 829 žiūrovams, 60:93 pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ komandai. Tai buvo jau šešta ALBA nesėkmė Eurolygoje paeiliui, o Pirėjo krepšininkai iškovojo šeštą pergalę iš eilės.

Šįkart nugalėtojų gretose blykstelėjo Aleksandras Vezenkovas: pelnė 28 taškus (iš jų 4/6 tritaškių), trylika kartų atkovojo kamuolį ir surinko 40 naudingumo balų.

15 taškų pelnė ir 10 rezultatyvių perdavimų atliko buvęs Kauno žalgirietis Thomas Walkupas, 11 taškų surinko ir keturis kartus perėmė kamuolį Kostas Papanikolaou.

Berlyno komandoje išsiskyrė Louisas Olinde – 16 taškų (pataikė 3/4 tritaškių).


Turnyro lentelė

1. „Olympiakos“  17  7  +237

2. „Real“  16  7  +147

3. „Barcelona“  15  8  +61

4. „Fenerbahce“  14  9  +61

5. „Monaco“  14  9  +10

6. „Baskonia“  13  10  +42

7. „Partizan“  12  11  +40

8. „Maccabi“  12  11  –9

9. „Valencia“  12  11  –30

10. „Žalgiris“  12  11  –38

11. „Anadolu Efes“  11  12  +76

12. „Virtus“  11  12  –40

13. „Crvena zvezda“  10  13  –61

14. „Bayern“  9  14  –44

15. „Panathinaikos“  8  15  –97

16. „Emporio Armani“  8  15  –110

17. ASVEL  8  15  –120

18. ALBA  6  18  –125

GALERIJA

  • Legionieriai: R. Giedraičiui <span style=color:red;>(kairėje)</span> ir T. Sedekerskiui šis sezonas „Baskonia“ ekipoje, anot K. Maksvyčio, itin sėkmingas.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS