S. Galdikas: M. Girdžiūnas ir A. Butkevičius neverti miesto ir „Neptūno“ vardo | Diena.lt

S. GALDIKAS: M. GIRDŽIŪNAS IR A. BUTKEVIČIUS NEVERTI MIESTO IR „NEPTŪNO“ VARDO

Arnas Butkevičius, Mindaugas Girdžiūnas ir Simas Galdikas. Tai nebuvo vieninteliai klaipėdiečiai šio sezono „Neptūno“ gretose, tačiau ši trijulė buvo ta, kuri kartu ne tik augo, bet ir aukščiausiame lygyje guldė garsius varžovus. Vis tik griausmingi gruodžio mėnesio įvykiai šią brolybę suskaldė – S. Galdikas su buvusiais komandos draugais nebebendrauja.

Pirmoje gruodžio pusėje internetą Lietuvoje sprogdino viena griausminga naujiena po kitos, tačiau žinia iš Klaipėdos nenublanko net ir tokiame siautulingame sūkuryje.

Situacijos, kad kažkas iš svarbiųjų „Neptūno“ mohikanų netrukus Klaipėdoje trenks durimis, buvo galima tikėtis, mat klube kurį laiką vėlavo atlyginimai. Vis dėlto, žinia, kad tai padarys du „Neptūno“ simboliai, pribloškė.

Tai pribloškė ir S. Galdiką, kuris į tokias naujienas reagavo itin audringai. Kiek ramiau, tačiau tuo pačiu griežtu tonu situaciją centras vertina ir dabar – draugystėje su buvusiais komandos bičiuliais jis padėjo tašką.

„Mes kartu augome, o tai skaudžiausia. Ar man skaudu? Jeigu jus išduotų žmona, jums būtų linksma?“ – pokalbio su „BasketNews.lt“ metu retoriškai paklausė S. Galdikas.

Jam šis sezonas „Neptūno“ gretose yra aštuntasis. Tiek pat klube su pertraukomis žaidė ir M. Girdžiūnas, o kitas klaipėdietis, A. Butkevičius, namo į gimtinę sugrįžo 2013-ųjų kovą.

Ši trijulė kartu išgyveno tiek geriausius klubo laikus, tiek ir niūresnius. Trys klaipėdiečiai petys petin kovėsi Eurolygoje, kur „Neptūnas“ sėkmingai triukšmavo 2014-2015 metų sezone, vėliau – ir Europos taurėje bei Čempionų lygoje.

Kovėsi ir LKL pirmenybėse, kur visi kartu du kartus nužygiavo iki pat superfinalo serijos. S. Galdikas šias skambias pergales prisimena ir šiandien, tačiau iš svajingų prisiminimų dvi svarbias jų dalis jis jau nori pamiršti.

Kas pirmi bėga iš laivo?

„Žinojome, kad Juanas (Palaciosas – aut.) galimybę išvykti tikrai turės. Bet kokiu atveju, jis mums daug padėjo, klubas gavo už jį pinigus, jo išvykimas lyg ir buvo planuose. Bet ką aš galiu pasakyti apie tuos, kurie pabėgo? Kas pirmi bėga iš laivo? Neturiu apie juos ką pasakyti. Jei jie bėga iš komandos, reiškia, kad Klaipėdos ir „Neptūno“ vardo jie yra neverti“, – nedvejodamas tinklalapiui „BasketNews.lt“ rėžė S. Galdikas.

Jo įsitikinimu, į Vilniaus „Lietuvos rytą“ išvykę M. Girdžiūnas su A. Butkevičiumi ne tik įskaudino komandos draugus „Neptūne“, bet pasielgė neprotingai ir savo atžvilgiu.

Šioje situacijoje S. Galdikas pirštu beda į 25-erių A. Butkevičiaus pavardę. LKL pirmenybėse šiam klaipėdiečiui puolėjui tai yra karjeros sezonas, o rinkdamas vidutiniškai po 9,1 taško ir 16,4 naudingumo balo, jis apskritai yra vienas naudingiausių LKL žaidėjų.

Kaip visada naudingas „Neptūne“ šįmet buvo ir M. Girdžiūnas, vidutiniškai pelnęs po 10,2 taško ir atlikęs po 3,1 rezultatyvaus perdavimo. 

S. Galdikas įsitikinęs – tokie žaidėjai tinkamomis aplinkybėmis galėjo sulaukti dar geresnių kontraktų nei ilgalaikiai „Lietuvos ryto“ pasiūlymai. Tiesa, anot centro, tam sezoną baigti jie turėjo ne sostinėje, o pajūryje.

„Mindaugas su Arnu yra klaipėdiečiai. Pagrindinis dalykas yra tas, kad jei jie būtų išlaukę iki sezono pabaigos, kelis mėnesius, nemanau, kad būsimi jų pasiūlymai būtų blogesni nei tie, kuriuos pateikė „Lietuvos rytas“. Ir su geresniais pinigais, ir žaidžiant geresniuose klubuose nei „Lietuvos rytas“. Vilniečiai protingai padarė – pakišo po nosimis kontraktus, o jie negalvojo, tai ir sutiko.

Gal jie mano, kad per kelis mėnesius nebemokės žaisti ir niekas nesiūlys pinigų? Nemanau. Taip pasielgta, nes tiek ši komanda jiems ir terūpėjo… Galiausiai ir rezultatai nebuvo blogi, tereikėjo išlaukti“, – neužsikirsdamas dėstė „Neptūno“ kapitonas S. Galdikas.

A. Butkevičiaus ir M. Girdžiūno pasirinkimą išdavyste vadinantis aukštaūgis prisimena ir kito ilgamečio „Neptūno“ žaidėjo, Martyno Mažeikos pavyzdį.

Šis vasarą M. Mažeika paliko gimtąjį miestą, tačiau tinklalapiui „BasketNews.lt“ pripažino, kad anksčiau sezono viduryje turėjo pelningą pasiūlymą išvykti.

„Buvo šansas, bet to nebūtų supratę nei komandos vadovai, nei klaipėdiečiai“, – vasarą „BasketNews.lt“ pasakojo M. Mažeika.

S. Galdikas M. Mažeikos pavyzdį sulygino su M. Girdžiūno bei A. Butkevičiaus situacija.

„Kaip gali lyginti tokius žmones… Vienas sako, kad liksiu iki sezono pabaigos, galiausiai tai ir padarė. Martynas gavo pelningą pasiūlymą. Patys matote, kaip gerai šįmet žaidė Arnas, kokia gera jo sportinė forma. Būtų kiek palaukęs, gal net ir „Žalgiris“ būtų siūlęs sutartį vasarą, kas žino? O gal Turkija, kur žaidėjai uždirba gerokai daugiau nei „Lietuvos ryte“.

Prie trenerio K. Maksvyčio žaidėjai atsiskleidžia, išvyksta į kitas komandas, gauna gerus pasiūlymus. Komanda žaidė gerai, laukėme ir namie vyksiančios Karaliaus Mindaugo taurės. Reikėjo tik laukti. Jei jie taip elgiasi, man tai pamirštas variantas. Suprasčiau, jei būtų konfliktas su treneriu, negauni žaisti, o čia pinigų laukėme mėnesį. Tavo atlyginimas nėra toks, kad gyventumei nuo vieno mėnesio iki kito. Trūksta pinigų? Čia pasiteisinimai. Yra toks dalykas kaip kompromisai. Tereikia ieškoti variantų“, – tikino S. Galdikas.

Nuo to skaudaus dviejų klaipėdiečių išvykimo praėjo beveik mėnesis. „Neptūnas“ neteko dviejų gyvybiškai svarbių žaidėjų, tačiau K. Maksvyčio kariauną guodžia bent faktas, kad sunkiu laikotarpiu tvarkaraštis visuose frontuose nebuvo sudėtingas.

Per šį laiką „Neptūnas“ iškovojo visas tris pergales LKL pirmenybėse, įveikdamas Prienų-Birštono „Vytautą“, Kėdainių „Nevėžį“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždes. Tuo metu čempionų lygoje per du turus nusileista Šalono „Elan“, tačiau sutriuškintas Ventspilio „Ventspils“.

Kapitono pareigų 2017-aisiais ėmėsi ir pats S. Galdikas, kuris dabar su naujokais Vytautu Šulsiu ir Brandonu Fieldsu tikisi didesnių duobių išvengti.

„Kalbant atvirai, komanda viduje dar labiau sustiprėjo. Išvyko J. Palaciosas, svarbus žmogus, bet treniruotėse vis tiek visi einame vieni už kitus, per treniruotes vieni kitus raginame: „Davai, greičiau, nepasiduodam“. Atėjo jaunimo, jų motyvuoti nereikia. Vienas rungtynes ištraukė, kitose padėjo. Smagu.

O kapitono pareigos… Mane tam įpareigojo. Sako: „Komandoje esi daug metų“. Nereikia mokytis kažką užvesti, man tai nėra svetima ir nuo ankstesnių laikų. Normalu paskatinti jaunimą, kad jie nebijotų, pasitikėtų savimi. Svarbiausia buvo išlaikyti komandą, laikyti ją kaip kumštį. Kol kas tai daryti sekasi sunkiai, nes patys matote, kaip ta mūsų komandėlė byra.

Nors abejonių niekam nekyla dėl trenerio Kazio. Jei treneris tiki savo žaidėjais, jie tiki ir patys savimi. Viskas prasideda nuo viršaus. Treneris tiki, kad galime. Bandome tai ir daryti. Vienijamės ir kovojame“, – sakė S. Galdikas.

Kare net šovinių jiems neneščiau. Žinote, atsisuksi apsidairyti, o jau savi į nugarą šaudo.

Nors ir kalba apie šviesesnius laikus, centras kartas nuo karto vis tiek užsimena apie skaudulius, kurių, panašu, kol kas niekas nesistengia gydyti. Santykiai su dviem buvusiais komandos draugais ir bičiuliais nutraukti ir S. Galdikas nesiruošia taikytis.

„Ką jiems skambinsi… Nėra kam skambinti. Kare net šovinių jiems neneščiau. Žinote, atsisuksi apsidairyti, o jau savi į nugarą šaudo“, – vaizdingai palygino S. Galdikas.

Kas žino, galbūt pirmasis apsišaudymas tarp „Neptūno“ ir „Lietuvos ryto“ įvyks jau vasario pabaigoje, kuomet Klaipėdoje bus surengta Karaliaus Mindaugo taurė.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Algirdas

Galdikai mokinkis krepšinio o nešmeišk geresniu už tave

Na

pereiti į kitą klubą gali ir vidury sezono. Klausimas tik, kaip tai padarai. Ar sąžiningai, atvirai pasikalbėjęs su treneriu, ar tyliai niekšiškai, komandai susiruošus važiuot į svarbias varžybas. Niekas nesmerktų, jei tie du būtų padarę viską skaidriai. Dzin tada, lietrytis ar koks kitas klubas. Jau visi būtų ir pamiršę. Bet kai pasielgė ŠITAIP, kai treneriams už nugarų tyliai susitarė su kita komanda, šito atleist tiesiog neina ir negalima. Paacios išėjo - apgailėjo sirgaliai ir pamiršo. O čia aistros netyla jau visas mėnuo...

Vertas

https://www.basketnews.lt/news-91388-dainius-adomaitis-galdikas-nezaidzia-nes-tokiu-zmogumi-negaliu-pasitiketi.html
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS