Š. Jasikevičius prieš teisėjus: kiek pagrįsta „Žalgirio“ trenerio kritika? | Diena.lt

Š. JASIKEVIČIUS PRIEŠ TEISĖJUS: KIEK PAGRĮSTA „ŽALGIRIO“ TRENERIO KRITIKA?

  • 5

Kauno „Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius nusprendė kritikuoti teisėjų darbą antrosiose Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) finalo serijos rungtynėse ir tai atrodo kaip nepelnytas šaukštas deguto medaus statinėje. Bent jau tokia nuomonė susidaro peržiūrėjus rungtynių įrašą, atidžiai išnagrinėjus Š. Jasikevičiaus išskirtus (ir ne tik) epizodus.

Po dvikovos Vilniuje vykusioje spaudos konferencijoje Š. Jasikevičius pateikė penkis konkrečius blogo, anot jo, teisėjavimo pavyzdžius ir apskritai formavo nuomonę, kad mačo arbitrai buvo palankesni Vilniaus „Lietuvos rytui“.

„Kiekvienas 50/50 švilpukas buvo neaiškus“, – taip prasidėjo Š. Jasikevičiaus tirada apie teisėjus.

Šį teiginį galima sutriuškinti pasižiūrėjus mačo „Siemens“ arenoje pabaigą. Ketvirtojo kėlinio pabaigoje buvo keturi momentai, kur 50/50 švilpukai buvo „Žalgirio“ naudai.

38-ąją dvikovos minutę, kovojant dėl kamuolio po netaiklaus Kevino Pangoso metimo, Mindaugas Lukauskis, atrodo, kabinosi ant Brandono Davieso peties, Edgaras Ulanovas, atrodo, kabinosi ant Lukauskio rankos, po krepšiu buvo daug kontakto, tačiau teisėjai nieko nefiksavo ir leido tęsti rungtynes kamuolį atsikovojusiems „Lietuvos ryto“ žaidėjams.

Tuo nepatenkintas Daviesas piktai mostelėjo ranka link teisėjo. Eurolygoje toks epizodas 100 proc. būtų techninė pražanga amerikiečiui. Tuo metu čia arbitrai „Žalgirio“ centrui jokios nuobaudos neskyrė.

Tada po minutės pertraukėlės Ulanovas vos spėjo išsimesti kamuolį iš užribio per 5 sekundes. Jis spėjo tai padaryti tik per plauką ir teisėjai absoliučiai teisingai įvertino situaciją, nefiksuodami jokio pažeidimo.

Dar po kelių atakų Vasilije Micičius, atrodo, prasižengė prieš link krepšio besiveržiantį Chrisą Kramerį. Teisėjai pražangos nefiksavo ir paliko kamuolį „Lietuvos ryto“ komandai, parodydami, kad į užribį jis išlėkė nuo žalgiriečių.

Po akimirkos Lukauskis smeigė tritaškį ir Krameris į tai emocingai reagavo, galbūt kažką pasakydamas teisėjams. Šie „Lietuvos ryto“ gynėjui skyrė techninę pražangą.

Neskirta techninė pražanga Daviesui, epizodas Ulanovui išsimetant kamuolį, neskirta pražanga Micičiui ir Kramerio techninė pražanga yra keturios 50/50 situacijos, kurios buvo „Žalgirio“ naudai. Visa tai – lemiamu rungtynių metu.

Ar tai reiškia, kad teisėjavimas buvo tendencingas „Žalgirio“ naudai? Tikrai ne.

Š. Jasikevičius buvo teisus sakydamas, kad pirmajame kėlinyje Mindaugas Girdžiūnas pripažino pražangą pakeldamas ranką, bet teisėjai nieko nefiksavo. Jis veikiausiai buvo teisus ir dėl abejotinos pražangos ketvirtajame kėlinyje Pangosui, kai Loukas Mavrokefalidis, atrodo, prieš tai sužingsniavo.

Tačiau kiekvienam tokiam epizodui galima rasti ginčytiną analogiją ir kitoje aikštės pusėje. Pavyzdžiui, antrajame kėlinyje Daviesas pelnė du taškus su Mavrokefalidžio pražanga, nors atrodė, kad prieš tai „Žalgirio“ amerikietis sužingsniavo, atkeldamas abi kojas.

Tokių epizodų buvo ir daugiau, todėl labai sunku suprasti, kuo „kiekvienas 50/50 švilpukas buvo neaiškus“.

Š. Jasikevičius labai pyko ir dėl epizodo, po kurio gavo techninę pražangą. Esą, Martynas Echodas mynė galinę liniją, o teisėjai to nematė. Žiūrint pakartojimą, sunku palaikyti kažkurią vieną pusę. Atrodo, kad Echodas linijos nemynė, laikydamas pusę pakeltos kojos virš linijos, tačiau jos batu nemindamas. Visgi įrašas nėra pakankamai kokybiškas, kad būtų galima tuo įsitikinti.

Keisčiausia, kad Š. Jasikevičius į šį epizodą reagavo taip, lyg tai būtų akivaizdžiausia pasaulyje klaida. Tiesa, „Žalgirio“ treneris po dvikovos prisipažino peržengęs ribas ir nusipelnęs techninės pražangos.

Apskritai, krito į akis tai, kad „Žalgiris“ antrajame finalo mače buvo pernelyg piktas ant teisėjų. Pirmajame kėlinyje visi „Žalgirio“ žaidėjai daugiau ar mažiau ginčijosi dėl pražangų. Jankūnas, Daviesas ir Aaronas White’as prasižengę iškart apeliuodavo į teisėjus. Ta pati tendencija kartojosi ir vėliau.

Tai – visai kitoks „Žalgiris“, nei buvo Eurolygoje. Ten rankų skėsčiojimų, akių vartymų ir ginčų su teisėjais buvo ženkliai ženkliai mažiau.

Kitoks „Žalgiris“ kol kas šioje serijoje yra ir dėl savo kovingumo stokos. „Lietuvos rytas“ dominuoja po krepšiais, kartodamas metimus puolime ir darydamas tai, kuo garsėjo pats „Žalgiris“ Eurolygoje.

Tylūs yra ir pagrindiniai „Žalgirio“ žaidėjai. Kevinas Pangosas kol kas per dvejas rungtynes yra įmetęs vos 3 metimus iš 11. Paulius Jankūnas per dvejas rungtynes atkovojo vos 2 kamuolius.

Todėl galbūt „Žalgirio“ lyderiams ir Šarūnui Jasikevičiui šioje serijoje reikėtų nustoti badyti pirštais į kitus ir susikaupti. „Žalgirio“ statusas Lietuvos krepšinio lygoje yra per didelis, kad tiek daug kaltės būtų bandoma suversti teisėjams. Juolab, kai ta kaltė dažnai yra stipriai persūdoma.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kaunas

tokius teisėjus-išgrūsčiau lauk

Saulius

Makrofleksas statydamas užtvara beveik visada vėluoja ,dažnai užgriuna besigindamas,bet baudu negauna kai Kavaliauskas už tai visada

Saulius

Laurinavičius pastoviai sodina Žalgiri ir tai jau kvepia krupcija ,kažkas moka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS