T. Keršis apie „Žalgirio“ nesėkmes: geriau, kai į duobę smunkama dabar | Diena.lt

T. KERŠIS APIE „ŽALGIRIO“ NESĖKMES: GERIAU, KAI Į DUOBĘ SMUNKAMA DABAR

Kauno "Žalgiris" užbaigė juodąją Lietuvos krepšinio savaitę. Apmaudžias nesėkmes Europos turnyruose patyrė visi Lietuvos klubai, o žalgiriečiai tarptautinėje arenoje pralaimėjo net dusyk.

Neišlaikė turkiško egzamino

Turkijos klubai skaudžiai nubaudė "Žalgirio" krepšininkus. Įkandin Stambulo "Anadolu Efes" (58:79), kauniečiai nė iš tolo neprilygo (61:78) ir "Fenerbahce" ekipai.

Eurolygos vicečempionai ir šio sezono lyderiai savo aikštėje jau po pirmojo kėlinio atsiplėšė nuo svečių iš Kauno – 19:11, o vėliau užtikrintai kontroliavo rungtynių eigą, neleisdami net sukurti bet kokios intrigos.

Keturi pralaimėjimai iš eilės žalgiriečius nubloškė į 12-ąją poziciją turnyre.

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai, per septynias dienas vien Eurolygoje sužaidę net tris mačus, dabar turės savaitę atokvėpio: artimiausia dvikova – sausio 18-ąją su Atėnų "Panathinaikos".

Atsisakyti LKL? Absurdas!

Apie pastaruosius Lietuvos čempionų ir kitų šalies klubų pasirodymus kalbėjomės su buvusiu "Žalgirio" dublerių treneriu Tomu Keršiu.

– Kas, jūsų nuomone, labiau lėmė tokį blankų žalgiriečių pasirodymą – meistriškumo skirtumas ar elementarus nuovargis?

– Nuovargis veikė abi komandas. Juk ir "Fenerbahce" iki šiol žaidė tokiu pat intensyviu grafiku. Kita vertus, meistriškumas pasireiškia ne tik tada, kai krepšininkai kupini jėgų, bet ir tuomet, kai jų trūksta. Man atrodo, kad žalgiriečiams labiau trukdė psichologinis, mentalinis išsekimas. Nes jei degi kovai, tų fizinių jėgų atsiranda. O jie jau mačo pradžioje išėjo be energijos, tarsi nesusikoncentravę. Tikrai neatrodė, kad yra realiai pajėgūs nukauti vienus Eurolygos favoritų.

– Po ketverių rungtynių per septynias dienas maratono pasigirdo idėjų, kad "Žalgiriui“ apskritai reiktų trauktis iš Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pirmenybių, kuriose jų meistriškumas ir taip niekam nekelia abejonių. Arba dalyvauti jose tik nuo atkrintamųjų varžybų etapo. Esą taip kauniečiams liktų gerokai daugiau jėgų kur kas svarbesnėms Eurolygos kovoms. Ką jūs manote?

– Tai absurdas, utopija! "Žalgiriui" reikia LKL čempionato, o LKL dar labiau reikia "Žalgirio". Galbūt galima būtų svarstyti apie kiek mažesnį rungtynių kiekį, bet tik ne tokius drastiškus variantus. Pasitraukę iš LKL žalgiriečiai elementariai pritrūktų rungtynių. Vien Eurolygos jiems nepakaktų. O ir jaunimą reikia kažkur grūdinti, išbandyti naujus derinius, šlifuoti taktiką. LKL mačai tam puikiausiai tinka.

Tai absurdas, utopija! "Žalgiriui" reikia LKL čempionato, o LKL dar labiau reikia "Žalgirio".

– Tačiau ar ne intensyvus LKL tvarkaraštis prisidėjo ir prie kitų Lietuvos klubų nesėkmių Europos taurių turnyruose?

– Kiekviena komanda eina savo ritmu, todėl apibendrinimų negali būti. Pavyzdžiui, "Žalgirio" tvarkaraštis iš tiesų buvo labai nepalankus. Kiti mūsų klubai sprendžia savo problemas. Galbūt jie per šventinę varžybų pertrauką akcentavo fizinį pasirengimą, mėgino pasinaudoti šia tarpine stotele, kad įkrautų baterijas antrajai sezono daliai. Tad natūralu, kad žaidimo kreivė trumpam krenta. Taip tarsi paaukojamos kai kurios rungtynės Europoje, kad vėliau būtų laimėta daugiau. Apie bendrą Lietuvos klubų krepšinio lygį tie pralaimėjimai nedaug pasako. Mūsų klubai pajėgūs nuveikti kur kas daugiau, nei padarė šią savaitę. Kita vertus, dar sykį įsitikinome, kad, norint siekti aukščiausių rezultatų Europoje, reikia įdėti labai daug darbo ir komplektuojant komandą, ir parenkant tinkamiausią žaidimo strategiją, ir į treniruočių procesą, ir daugelį kitų aspektų. Tačiau, turint žinių, viskas padaroma ir Lietuvoje.

– Nepaisant keturių pralaimėjimų iš eilės serijos, kauniečiai, nugarmėję į 12-ąją poziciją, yra vos vienos, dviejų pergalių atstumu nuo pajėgiausiųjų aštuntuko. Kokias matote "Žalgirio" perspektyvas Eurolygoje?

– Natūralu, kad traumų kamuojamos komandos žaidimas banguoja. Po kelių pergalių iš eilės – keli pralaimėjimai. Tačiau geriau, kai į duobę smunkama dabar, kai dar yra galimybė išsikapstyti, nei kad taip nutiktų vasario mėnesį, kai kažką pakeisti tiesiog nebebus laiko. Manau, kad pergalių dar bus ne viena. Į žaidimą integravus naujoką Deoną Thompsoną, po traumų sugrįžus Leo Westermannui ir Antanui Kavaliauskui, žaidėjų pasirinkimas gerokai išsiplės, todėl treneris turės daugiau erdvės manevrams. Tiesa, atrodo, kad šiemet "Žalgiriui" atkrintamosios varžybos prasidės gerokai anksčiau nei pernai. Manau, kad, likus 2–3 turams iki reguliariojo čempionato finišo, jiems prasidės žūtbūtiniai mūšiai dėl vietos aštuntuke.

Sėkmė lydėjo varžovus

Juodą Lietuvos klubų krepšinio savaitę Europos turnyruose papildė ir Vilniaus, Klaipėdos bei Panevėžio komandų nesėkmės.

Europos taurės varžybų "Top 16" etapo E grupėje rungtyniaujantis Vilniaus "Rytas" (1 pergalė ir 1 pralaimėjimas, 2-oji vieta) svečiuose 70:75 nusileido "AS Monaco" ekipai (1 ir 1, 4-oji vieta).

"Svarbiausia tai, kad padarėme 20 klaidų. Varžovai pelnė daug lengvų taškų, ypač ketvirtą kėlinį, kai pirmavome, bet pasirinkome kelis blogus sprendimus, o "AS Monaco" tuo pasinaudojo", – po mačo kalbėjo "Ryto" strategas Dainius Adomaitis.

Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) čempionų lygos C grupėje Panevėžio "Lietkabelis" (3 ir 7, 6-oji vieta) išvykoje 71:78 neatsilaikė prieš Nimburko CEZ (3 ir 7, 7-oji vieta), o D grupėje Klaipėdos "Neptūnas" (4 ir 6, 7-oji vieta) savo aikštėje 77:79 pralaimėjo Ostendės "Filou" (5 ir 5, 5-oji vieta) krepšininkams.

Pasirodymą Europos moterų krepšinio lygoje (EWBL) anksčiau, nei tikėtasi, užbaigė Vilniaus "Kibirkštis".

Lietuvos sostinėje surengtose B grupės trečiojo turo varžybose vilnietės 80:69 įveikė Maskvos "Dinamo" komandą, tačiau 62:76 nusileido Amsterdamo "Angels" ekipai ir liko paskutinėje – aštuntojoje – vietoje (1 ir 6).

Į atkrintamąsias varžybas iš šios grupės pateko 1–4 vietas užėmę klubai: Rygos TTT (7 ir 0), Brno "Basket Zabiny" (5 ir 1), Lulėjos "Basket" (4 ir 1) ir Pieštanų "Čajky" (3 ir 3).

Treneriai

Željko Obradovičius ("Fenerbahce"): "Mes žaidėme gerą krepšinį. Per pirmą mačo dalį suklydome vos keturis kartus, tačiau trečią kėlinį – jau septynis, bet svarbiausia, kad ketvirtąjį – tik du. Labai svarbi pergalė, nes įveikėme komandą, kuri niekada nenuleidžia rankų ir kovoja iki paskutinės rungtynių akimirkos."

Šarūnas Jasikevičius ("Žalgiris"): "Fizine jėga paremtu žaidimu varžovai mus išmušė iš bet kokio krepšinio. Jie, liaudiškai tariant, luposi, o mes tai pradėjome tik trečią kėlinį. Kai kuriais momentais išryškėjo ir meistriškumo skirtumas – "Fenerbahce" krepšininkai vis dėlto daug metų žaidžia kartu ir juos nugalėti Stambule labai sunku. Manau, kad nuostabiai pasirodė Rokas Jokubaitis. Jis kiekvieną sykį su kamuoliu veržėsi labai giliai į varžovų baudos aikštelę, o tai, mano manymu, krepšinio esmė. Daug gerų darbų atliko ir Nate'as Woltersas, Paulius Jankūnas. Nate'as buvo agresyvus, o Paulius – vienintelis iš tų, kurie per pirmą mačo dalį kovojo dėl kiekvieno centimetro, o vėliau, trečią kėlinį, kapitono pastangos įkvėpė visą komandą. Naujokas Deonas Thompsonas yra neblogos fizinės formos, tačiau kol kas nežinome, ar greitai perpras mūsų sistemą."

Statistika

"Fenerbahce"–"Žalgiris" 78:61 (19:11, 24:18, 14:15, 21:17). Stambulo "Ulker" arena, 10 462 žiūrovai.

"Fenerbahce": M.Mahmutoglu ir K.Sloukas (6 rezultatyvūs perdavimai) po 14 taškų, J.Vesely 13 (12 atkovotų kamuolių), N.Melli ir J.Lauvergne (5 rezultatyvūs perdavimai) po 8, N.Kaliničius 6, M.Guduričius 5, E.Greenas ir A.Muhammadas po 4, A.Duverioglu 2 (4 klaidos), S.Guleras ir L.Datome po 0.

"Žalgiris": B.Daviesas 12 taškų (3 perimti kamuoliai), P.Jankūnas 9 (5 atkovoti kamuoliai), N.Woltersas 8 (3 klaidos), L.Birutis 7, A.Milaknis ir M.Grigonis (4 atkovoti kamuoliai) po 6, A.White'as 5, E.Ulanovas 4 (3 rezultatyvūs perdavimai), R.Jokubaitis ir D.Thompsonas po 2, T.Walkupas ir D.Waltonas po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 26/36 (72,2 proc.) ir 21/43 (48,8 proc.), tritaškių – 5/16 (31,3) ir 2/6 (33,3), baudų metimų – 11/14 (78,6) ir 13/18 (72,2). Atkovota kamuolių – po 24, perimta – po 8. Rezultatyvūs perdavimai – 24 ir12. Klaidos – 13 ir 14.

GALERIJA

  • T. Keršis apie „Žalgirio“ nesėkmes: geriau, kai į duobę smunkama dabar
  • Tomas Keršis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS