Žaidėjams – pagyros, arbitrams – strėlės | Diena.lt

ŽAIDĖJAMS – PAGYROS, ARBITRAMS – STRĖLĖS

"Teisėjų klaidelių pasitaikė ir iki pražangos prieš Brandoną Daviesą, bet tas epizodas apskritai nulėmė rungtynių pabaigą", – konstatavo Ramūnas Cvirka. Patyręs krepšinio specialistas neabejoja, kad arbitrų sprendimai turėjo didelės įtakos "Žalgirio" pralaimėjimui 72:78 "Barcelonai".

"Barcelonos" vairininkas Svetislavas Pesičius dalijo interviu per ilgąją rungtynių pertrauką, o savo pokalbio su televizijos žurnalistais lūkuriavęs Šarūnas Jasikevičius auklėjo teisėjus.

Tačiau nei slovėnas Saša Puklas, nei jo kolegos iš Graikijos ir Juodkalnijos į pastabas nekreipė dėmesio. Dar po 20 min.  arbitrų sprendimai nuskandino paskutines "Žalgirio" viltis apie 9-ąją pergalę Eurolygos turnyre.

Iki mačo Barselonoje pabaigos likus maždaug pusantros minutės B.Daviesas rengėsi sudrebinti krepšį dėjimu, kai "Barcelonos" gynėjas Adamas Hanga sukirto jam per rankas. Kamuolys atsidūrė šeimininkų rankose ir netrukus perskrodė "Žalgirio" lanko tinklelį. "Barcelonos" pranašumas, galėjęs sumažėti, tapo saugus – 75:68.

Nesėkmė kauniečius nubloškė į 13-ąją poziciją.

– Ką reikėtų kaltinti žalgiriečiams labiau: save ar teisėjus? – paklausėme trenerio R.Cvirkos.

– Nors kauniečiai susitiko su vienais Eurolygos lyderių, žaidimas buvo apylygis. Teisėjų klaida likus pusantros minutės buvo labai svarbus momentas. Nes yra didžiulis skirtumas, ar žalgiriečiai būtų sumažinę skirtumą iki 3 taškų, ar patys praleido metimą ir atsiliko jau 7 taškais. Žinoma, ir patys mūsiškiai nepasinaudojo progomis. Labai daug nepataikytų tritaškių, nors buvo atakuojama iš patogių padėčių. Tas pats Edgaras Ulanovas ne kartą prašovė laisvas. Aišku, jis ir nėra kažkoks supersnaiperis. Trūksta stabilių metikų.

– Tačiau Artūras Milaknis pagaliau pažėrė tritaškių seriją. Kodėl to nepakako?

– Artūras ir yra vienas tų tikrų metikų, nors ir jam ne visada sekasi. Tačiau žaidžiant su "Barcelona" reikėtų ir kitų indėlio. Paskaičiuokite, kiek tritaškių prašovė kiti žalgiriečiai (M.Grigonis, T.Walkupas, A.White'as ir L.Westermannas kartu – 0/7, N.Woltersas – 1/5). Tokiose rungtynėse pataikyk bent kiek dažniau, ir laimėsi. Juolab kad, kartoju, situacijos mesti buvo sudarytos geros.

– Bet negalima nepastebėti akivaizdaus skirtumo: "Žalgiris" metė vos 6 baudos metimus, "Barcelona" – net 26. Žinant, kad teisėjai lūžio momentu sugebėjo nepastebėti akivaizdžios pražangos prieš B.Daviesą, ar didžiausias akmuo neturėtų skrieti būtent į jų daržą?

– Tie šeši metimai nebūtinai atspindi vien tik teisėjų darbą. Šiame mače buvo mažiau žaidimo ir metimų baudos aikštelėje, kauniečiai išmetė labai daug tritaškių. Todėl ir pražangų prieš juos buvo mažiau. Dėl šeimininkų dažnų metimų irgi nieko nuostabaus. Pažiūrėkite, kiek kartų žalgiriečiai prasižengė mačo pabaigoje, tyčia stabdydami laiką. Tad iš dalies tai paaiškinama.

– Iki reguliariojo sezono finišo liko ne tiek ir mažai – aštuoni mačai, tačiau aštuntuko komandos vis tolsta. Ar dar matote galimybių įšokti į atkrintamųjų varžybų traukinį?

– Reikalai dar nėra baigti. Į Kauną dar atvyks keturi priešininkai ir visi jie yra įveikiami. "Žalgiris" privalo laimėti. Tuomet reikėtų iškovoti bent porą pergalių ir svečiuose. Tai kauniečius labai priartintų prie aštuntuko. Matau tik vieną problemą – neigiami tarpusavio susitikimų su pagrindiniais konkurentais rodikliai. Jie gali viską lemti. Pavyzdžiui, artimiausia išvyka laukia į Vitoriją, kurios komandos krepšininkai ir užima šias pozicijas. Žalgiriečiams teks labai pasistengti, kad Ispanijoje laimėtų daugiau, nei nusileido namuose (79:87).

Treneris

Šarūnas Jasikevičius: "Galime didžiuotis tuo darbu, kurį atlikome. Ilgai išlaikėme intrigą, nes žaidėme puikų krepšinį, buvo momentų, kurių buvau pasiilgęs seniai. Detalės mus truputį žudė, kai kurių dalykų kontroliuoti negalime. Nesu pasiruošęs vėl susimokėti už nieką. Atneškite pinigų, kiek kainuoja bauda, ir aš išsišnekėsiu iki galo.

Krepšinyje padeda, kai pataikai tritaškius. Bet, manau, ir be tritaškių vykdėme planą. Deja... Kai kuriais atvejais susikūrėme pozicijas laisviems metimams, juos reikia pataikyti. Turint ilgesnį suolelį žaidėjai pavargs mažiau ir tai jausis ketvirtą kėlinį. Momentais aš kaifavau nuo savo komandos. Visi stengėsi, ne viskas pavyko. Bet pabrėžiu: mačiau nuostabų "Žalgirį". Galbūt vienintelis priekaištas – laiku neprasižengiame. Niekada nebus idealu, bet šitas pralaimėjimas – kitoks negu visi kiti, nes buvo tikrai neblogas krepšinis.

Artūras Milaknis – tikrai geras metikas. Jam reikia sukurti kuo daugiau patogių pozicijų metimams. Jeigu mes prieš tokią gerą gynybinę komandą sukuriame aštuonis atvejus – tai gerai. Čia yra mano ir įžaidėjų darbas, mums kažkiek pavyko. Nuo žiūrėjimo į turnyro lentelę niekas nepasikeis. Yra artimiausios rungtynės, reikia spręsti problemas ir kautis."

GALERIJA

  • K. Pangosas
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

to aš

Niekam neįdomu, "mokesčių mokėtojau", sutinki tu ar ne! Šaras geras treneris ir vertas daugiau, negu uždirba Žalgiryje. Reikia tik džiaugtis, kad turim tokį trenerį!!!

kaip, mokesčių mokėtojas, nesutinku, kad Jasikevičiui būtų mokami milijonai, o išties gera komanda, dėl karštakošio trenerio vien pralaiminėtų svetur

SUSIJUSIOS NAUJIENOS