Tantros mokytoja: Lietuvoje žmonės išalkę meilės | Diena.lt

TANTROS MOKYTOJA: LIETUVOJE ŽMONĖS IŠALKĘ MEILĖS

"Išmokę pamilti save, savo kūną ir kurti aplink harmoniją, galėsime mylėti ir kitus, – tikina meditacijos centro ir leidyklos "Meilės kelias" įkūrėja bei tantros mokytoja Sarani. – Tai ne reikalavimas, ką tu man gali duoti, tai klausimas sau: ką aš tau galiu duoti."

– Pastaruoju metu populiarėja praktiniai tantros seminarai šeimoms. Kas bendro tarp tantros ir šeimos, kuo tantra gali padėti šeimai?

– Tantra – tai Tolimuosiuose Rytuose gimęs dvasinis kelias. Seniau tantrą praktikavo ir ritualus atlikdavo po vieną bendruomenėse arba atsiskyrę žmonės. Pastaruoju metu tantra populiarėja Vakaruose ir pritaikoma šiuolaikiniam žmogui. Kodėl? Visuomenei reikia pagalbos. Žmonėms kyla pyktis, nepasitenkinimas, agresija, depresija, nesusikalbame vienas su kitu. Pasaulyje žmonėms trūksta meilės. Jos trūksta ir porose. Kai ji ir jis susipažįsta, būna laimingi, išgyvena medaus mėnesį, vyksta hormonų mainai. Bet meilė staiga dingsta, poros patiria krizę, mylimieji kaltina vienas kitą arba laimės ieško išorėje. Tačiau laimė – ne išorėje, ji – mūsų viduje. Ir tai ne ezoterinis žodis.

Ir Lietuvoje, kaip visur Vakaruose, žmonės išalkę meilės. Tantra ir yra meilės kelias, mokantis pamilti save, mylėti kitą, sukurti harmoniją savyje ir su mylimuoju.

– Daugeliui šiek tiek girdėjusiųjų apie tantrą ji asocijuojasi su kažkokiu mistišku seksu.

– (Juokiasi). Taip, kai kuriems tantra asocijuojasi su seksu ir 150 pozicijų, orgija arba mylėjimusi per atstumą. Tai iš nežinojimo ir nesupratimo. Tantra – tai mokslas apie meilę, žmogaus potencialą, kūną, seksualumą, kūrybą ir dvasingumą. Tantra moko mylėti save, savo kūną, tuo dalytis su kitu. Bet meilė sau – tai ne blakstienų prisiklijavimas ar naujo automobilio pirkimas. Meilė sau – priėmimas savęs tokio, koks esi. Taip, tam reikia laiko. Mylėti savo kūną, pradėti nuo seksualumo ir baigti dvasingumu.

Tantra padeda žmogui jaustis džiaugsmingesniam, gyvybingesniam, sultingesniam, kaip mėgstu sakyti. Tai šalutinis tantros poveikis. Pora patirs daugiau džiaugsmo ir nereikalaus iš partnerio: "Tu turi padaryti mane laimingesnį ar džiaugsmingesnį."

– Tantrą dažniausiai praktikuoja vienas ar ji tinkama ir šeimai?

– Norint šokti tango, reikia dviejų žmonių, norint "šokti" tantrą, gali būti vienas. Tačiau pradėjęs eiti tantros keliu tu norėsi dalytis. Pora gali dar geriau pažinti praktikas, gilesnį intymumą, seksualumą ir dvasingumą.

Dirbu su poromis ir dažnai girdžiu – tarsi viskas gerai, bet pašnibždomis prisipažįsta jaučiantys, kad gali būti geriau, stipriau, daugiau intymumo, meilės. Mes neišnaudojame to, kas mums duota gamtos, kas mūsų širdyse, kūnuose. Tantra padeda prieiti prie išteklių ir šaknų. Ją gali praktikuoti žmonės, kartu gyvenantys 20 metų. Deja, neretai prabuvę kartu ne vienus metus jie tarsi nesusitinka arčiau ir giliau. Taip, mes susitinkame darbe, koncerte, prie stalo, lovoje, pokalbiuose, augindami vaikus. Bet nėra susitikimo vienio, žvelgimo vienas į kitą, nejaučiame savo partneriui begalinio dėkingumo.

Kai kuriems tantra asocijuojasi su seksu ir 150 pozicijų, orgija arba mylėjimusi per atstumą. Tai iš nežinojimo ir nesupratimo.

– Tantra – ne tik seksualumas, bet ir aukštesnė bei gilesnė gyvenimo pakopa?

– Seksualumas tantroje sudaro gal tik penktadalį. Tantra – dvasinis kelias. Tačiau dieviškumas prasideda nuo žemės. Jei būtume dieviški, gyventume sielų pavidalu, bet gyvename mums skirtame kūne, kuriame glūdi ir seksualumas. Tai privalome pripažinti. Kai priimsime kūną, partneris tavyje pamatys dievą ar deivę, o jūsų energija taps dieviška. Ir tai nereiškia, kad atsisakome kūno. Tantra – kūniškas kelias, o mistika yra ne danguje, bet mumyse.

Kūnas turi labai daug drabužių – akis, jutimą, kvapą, lytėjimą. Tantroje yra 112 meditacijų, kurios moko jausti. Ir pradedama nuo to, kur esi, – kūno. Jei būsime danguje, nebūsime čia ir dabar – mums skirtame kūne. Todėl kviečiu ne išskristi, bet grįžti į kūną.

Kai vyras ir moteris supras, ką davė gamta, vyrui – vyriškumą, moteriai – moteriškumą, tarp jų atsiras trauka ir begalinė potencija kūrybai. Ta kūryba gali būti vaikas ar nuostabus laikas. Tokie du žmonės naudoja šventąjį seksualumą, spinduliuoja, kitaip atrodo, nieko nereikalauja iš visuomenės ir jai neša gėrį. Deja, negali nešti gėrio, kai tavyje kunkuliuoja smurtas, pyktis, trūksta laimės ir džiaugsmo. Kuo daugiau porų praktikuos tantrą, tuo bus nuostabiau. Artumui reikia įrankių.

– Kas tie įrankiai šeimoje?

– Metodikos, meditacijos, pratimai, įvairios praktikos – nuo kvėpavimo iki mokėjimo susidraugauti su emocijomis, komunikacija, mokymasis pažinti kūną, liesti jį, mokymasis tantrinio seksualumo.

– Daugelis porų pasakys, ar to dar reikia mokytis?!

– (Juokiasi) Beveik kiekviename slepiasi tyras ilgesys pajusti kažką daugiau ir stipriau! Todėl galima išmokti net ir mylėtis.

– Kokios tai praktikos?

– Nežinodami žmonės siekia kuo greičiau pasiekti tikslą, pajusti orgazmą. Ir to siekiama greitai, mechaniškai, neretai apsimetinėjant. Iš kur kils laimė, džiaugsmas? Žmonės bijo jausti, neskubėti, tai daryti lėtai ir žiūrėti vienas kitam į akis.

Tantra moko pusiausvyros, kai jauti viršūnę, kai einame į karštą mylėjimąsi. Bet yra ir vadinamasis slėnio mylėjimasis, kai tam skiriame daug laiko – vyras ir moteris gali papuošti savo miegamąjį, uždegti žvakes, smilkalus, nuprausti vienas kitą. Jie pasveikina savo kūną, miegamajame gali pašokti, pasėdėti vienas prieš kitą be žodžių – tantra meilės kelias. Jie gali neskubėti vienas kitą liesti, pasveikinti savo antrą pusę kaip šventyklą. Ir mylėjimasis tampa šventu ritualu, mėgavimusi, lytėjimu, buvimu vienas su kitu, seksualinės energijos jutimu. Seksualumas tampa meditacija, sąmoningumu.

– Ar pernelyg nesureikšminame seksualumo? Juk tas žodis tapo toks įprastas kaip puodelis arbatos.

– Dabar seksualumas išnaudojamas todėl, kad žmonės alkani meilės. Akys niekada nekryps kitur, jei šeimoje būsi patenkintas. Jei esi sotus, nenorėsi valgyti ir skaniausio maisto, o alkanam pavizgins uodegą ir pulsi. Tantroje poros mokosi ir bendravimo, parodyti vienas kitam, koks esi. Buityje jie bijo parodyti tikrąjį savo veidą, nes juos atstums. Tai baimė, kad tavęs nemylės, todėl žmonės apsimeta, daro tai, kas jiems nepatinka ir auga pasipriešinimas. Tantroje poros praktikuoja atverti save. Ir viena didžiausių dovanų man, kai 20 metų susituokę žmonės sako – mes vėl įsimylėjome vienas kitą.

– Tantroje daug dėmesio skiriama ir kvėpavimui, darbui su energija. Kuo tai gali padėti poros santykiams?

– Kai kurių kvėpavimo praktikų metu iš kūno pasišalina blokai – nuoskauda, pyktis, depresija, pavydas, stresas. Kūnas turi natūralią malonumų energiją. Mes mėgstame malonumus, o kvėpavimo praktikų metu pašalinus minėtus blokus pajaučiame gyvumą, malonumą, lengvumą. Kvėpavimas naudojamas ir norint nukreipti energiją į tam tikrą gyvenimo dalį, kūno tašką. Pavyzdžiui, nejaučiame gyvenimo prasmės, turime atverti širdį – kvėpavimo metu aktyvuojame tam tikrus centrus ir ten nukreipiame energiją. Galima mokytis atverti gerklę – išsakyti tiesą, savo mintis. Vyrai dažnai moterims nutyli, jie tramdo savo galią – ne raumenų, bet vyrišką ego. Jie turi eiti per gyvenimą ir sakyti tiesą.

– Tantroje naudojamas lytėjimas, uoslė ir kiti pojūčiai?

– Žmogus nervingas, patiria stresą ir gyvendamas su mylimuoju dažniausiai naudoja protą. Protas dabar labiausiai garbinamas, išlavintas. Žmonės dažniausiai protu net klausosi muzikos ar mylisi. Deja, tame nėra laimės. Protas skirtas planuoti, skaičiuoti, bet ne mylėti ar jausti. Naudodami kvėpavimą susitelkiame į klausymą, lytėjimą, kvapą.

– Kokie praktiniai patarimai padėtų poroms tvirtinti tarpusavio santykius?

– Kuo daugiau natūralumo ir tikrumo! Neteigiu, kad reikia apsileisti ir nekreipti dėmesio į išorę. Bet tai – jausmų, minčių suvokimas, nuoširdumas, vyrams – teisybės sakymas, nes jie, tarsi nenorėdami įžeisti moterų, dažnai nutyli ir bijo savo galios, seksualumo.

Ir įneškite į vienas kito gyvenimą žaismingumo! Pasimėtykite pagalvėmis, pašokinėkite, pasivartykite kūliavirsčiais kaip vaikai, pažaiskite liūtais, pakvailiokite. Darykite tai, kam nereikia naudoti proto.

Poros kasdienybėje atsiranda įpročiai, žinojimas, ką pasakys, kaip jis atrodo, kaip elgsis. Tai stato sienas, tolina vieną nuo kito. Atsisėskite vienas prieš kitą ir užmerkite akis. Įsivaizduokite, kad prieš jus sėdi visiškai nepažįstamas žmogus. Sėdėdami tiesia nugara penkias minutes kvėpuokite – lėtai iškvėpkite, įkvėpkite. Jums smalsu, koks tai žmogus, kas sėdi prieš jus? Ir po to atmerkę akis pažvelkite vienas kitam į akis. Pamatykite vienas kitą tarsi pirmą kartą. Po to pasidalykite jausmais – ką matėte, ką jautėte? Tai vienas iš senųjų Vijnana Bhairano tantros išminties praktikų poroms.

– Ar tai padės? Juk daugelio problemos susiformavusios dar vaikystėje.

– Viskas prasideda nuo mažų, paprastų dalykų. Kiekvienas mūsų turi problemų ir jų labai daug sukuriamų proto, kuris tarsi atkerta mus nuo kūno, jausmų, širdies. Kai pradedame grįžti į save, išnyksta labai daug problemų. Nemenkinu proto, bet kai žmonės susitinka per jį, nėra tarpusavio ryšio. Būdami poroje jie net nemoka pažvelgti vienas kitam į akis.

Pamatykite vienas kitą tarsi pirmą kartą. Po to pasidalykite jausmais – ką matėte, ką jautėte?

– Protas – mūsų priešas? Daugeliui to neįmanoma įsisąmoninti.

– Ateini į pasimatymą su moterimi, o tavo protas jau analizuoja, skaičiuoja, kužda, stebi, kokia suknele ji vilki. Turi jausti. Ar tau turi įtakos, kaip ji apsirengusi? Protas niekada nepajus, ar tau gera, ar ne su tuo žmogumi. Teatre, bažnyčioje, meditacijoje mąstydami protu neprieisime prie sielos. Protas jos nesupras. Jis atlieka svarbias funkcijas, bet nėra vienintelis ir svarbiausias.

– Kokias klaidas kasdienybėje daro poros?

– Labai daug bendrauju su moterimis. Jos bijo pasirodyti tokios, kokios yra. Jos nepažįsta savęs. Tam įtakos turi auklėjimas, jos kaltina kitus ir reikalauja: tu privalai man duoti, padaryti mane laimingą. Bet turime pakeisti mąstymą ir užduoti klausimą: o ką aš galiu duoti? Kaip pagražinti, papuošti mūsų santykius? Ne reikalaukime ir imkime, bet – duokime!

– Dabar, veikiamos feminizmo idėjų, moterys neretai perima ne pačias geriausias vyrų savybes ir nejaučia, kaip praranda moteriškumą. Ką daryti?

– Čia viena pagrindinių moterų seminarų temų. Jos pripažįsta – norime, bet nemokame būti moteriškos. Veikia visuomenės spaudimas –  jos augina vaikus, turi būti gražios, bet kartu ir uždirbančios. Moterys, sustokite, leiskite pasireikšti vyrams. Nusimeskite nepakeliamą naštą nuo savo pečių.

– Vyrai sako: norėjote lygybės, dirbti visus darbus, daug uždirbti, vadovauti, ką gi – gavote. Bet sulaukėte padarinių.

– Teisybė. Karjera, verslumas, pinigai – tai vyriška energija, vyriškos savybės. Apsukite energiją, džiaukitės tuo, ką darote, kad esate moterys, auginate vaikus. Pajusite pasitenkinimą.

– Ką patartumėte vyrams?

– Būti tiesiam, neveidmainiauti, nes vyrai meluoja sau, moterims. Susijungti su savo galia, kuri viena didžiausių vyro vertybių. Pajausti laisvę, tiesumą. Ir moterims, ir vyrams patarčiau mokytis medituoti, tai lavina sąmoningumą, tampame laisvesni.

– Jei vienas žmogus šeimoje žengs tantros keliu, properša didės, ir jie išsiskirs?

– Oi, nebūtinai. Neretai atsiras erdvės ir antroji pusė pajus nematomą vėjelį, įkvėps ir norės prie to prisiliesti. Galbūt ne šiandien, ne rytoj. Bet tantra užkrečiama, nes praktikuojant bus gera ir malonu.

– Tantrą praktikuojate jau septyniolika metų. Ką jums tai davė?

– Žodis jaunatviškumas gal netiks.... – ieško žodžių, – bet kai buvau 25 metų, jaučiausi kaip 50-ies. Šiandien man 41, o jaučiuosi, kaip 25-erių. Gavau energingumo, aiškumo, kūrybiškumo. Kūryba atsispindi ir išorėje, mane pradėjo kviesti mokyti tantros į Ispaniją, Turkiją, Bulgariją, Norvegiją, Airiją... Noriu dalytis džiaugsmu, meile ir kūryba.

– Tai koks tikrasis meilės jausmas?

– To neužsakysi, bet tai nutinka. Kai praktikuojame, medituojame, atpalaiduojame kūną, mintis, pajuntame malonumą, tyrą džiaugsmą širdyje. Kai tavo širdis trykšta meile, nesinori sėdėti užsidarius kambaryje, norisi gražinti pasaulį ir dalytis meile.

– Tik išmokę pamilti savo netobulumą, mokėsime pamilti ir kitus?

– Būtent! Ir kurti harmoniją aplink save.

GALERIJA

  • Tantros mokytoja: Lietuvoje žmonės išalkę meilės
  • Tantros mokytoja: Lietuvoje žmonės išalkę meilės
  • Tantros mokytoja: Lietuvoje žmonės išalkę meilės
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Pradžia

kai tiek mumyse bus nuoskaudos, pykčio, nemeilės, taip ir eisime tamsos keliu ir didės emigracija, kris pragyvenimo lygis, didės atskirtis tarp turčių ir kitų žmonių

Arturas

Kam kyla pyktis skaitant, tam trūksta laimės gyvenime, kai žmonės laimyngi ir sėkmingi priema kitus kokie yra, džiaugiasi jų sėkme. Mūsų žmonėms trūksta tokių dalykų, ir kam reiks tikrai supras ir ivertins.

Ramybe

mielieji is nezinios, bet zmones, kurie eina meile,s sviesos, tantros keliu taip niekada neras, nerayss ir nesielgs, suprantate? net minies tokios nekils. Meiles jums, nuosirdziai, jos niekada nebus per daug ir niekada nebus per velu ja pajusti, pamilt save ir dalytis su kitais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS