Dvylika vyriškumo paslapčių | Diena.lt

DVYLIKA VYRIŠKUMO PASLAPČIŲ

  • 1

Vis dažniau girdime apie įvairius vyriškumo mokymus. Galima numanyti, kad toks jų augimas susijęs su visuomenėje augančiu susvetimėjimu, neperduodamomis iš kartos į kartą tradicijomis, menkesniu tėvo vaidmeniu šeimoje. Vyrai pasigenda vidinės stiprybės, krypties ir bando tai atrasti tarp bendraminčių.

"Iniciaciją į vyrus Lietuvoje rengiame jau ketvirtus metus", –  pasakoja lektorius Šarūnas Kaniava. Po šio renginio vyrai susitinka kiekvieną savaitę "Vyrų rate". Susitikimuose vyrai gali atsiverti, pasigilinti į vidinius savo išgyvenimus ir gauti naudingų patarimų iš savo bendraminčių, nes tarp savo draugų vyrams dažniausiai tai nepavyksta.

Š.Kaniava išskiria dvylika vyriškumo paslapčių, kurias atrado per daugelį metų dirbdamas su vyrais "Vyrų rate".

1. Pagyrūnai su brangiais automobiliais – vyrai, traumuoti vaikystėje.

Ko gero, neretai pastebite vyrus, kurie kompanijoje stengiasi elgtis taip, kad tik nepasirodytų nevykėliai, todėl giriasi, perka brangias mašinas, demonstruoja savo turtus, rūko, vartoja alkoholį, bet į gilesnius pokalbius nesileidžia. Visa tai yra stereotipinis vyriškumas ir tik pastanga kopijuoti įsivaizduojamą vyriškumą. Baimė labiau gilintis į savo vidų, kalbėti apie problemas dažniausiai kyla dėl vaikystės patirčių ir auklėjimo. Galbūt, kartą berniukui atsiskleidus ar atsivėrus, jis buvo sugėdintas ir to užteko, kad noras atsiskleisti užsivertų, o gal neigiamą įtaką jam padarė tiek vaikystėje, tiek suaugusio vyro gyvenime dažnai kartojamos frazės "berniukai turi būti stiprūs", "vyrai neverkia".

2. Silpna tėvo figūra arba jo nebuvimas šeimoje sukuria krypties ar stiprybės trūkumą berniukams, o mergaitėms – neryžtingumą gyvenime.

Jeigu tėvo figūra šeimoje silpna arba jo išvis nėra, problemų gali kilti ne tik berniukams, bet ir mergaitėms. Be tėvo augusi mergaitė dažniausiai užaugusi būna kiek sutrikusi, jai sunku priimti tvirtus sprendimus ir atrasti savo kelią. Berniukams tai pasireiškia dar ryškiau – nuo pat vaikystės atsiranda trūkumas, kurį reikia užpildyti. Ir tai gali padaryti kiti jo aplinkoje esantys vyrai, tada būtent nuo jų priklauso ir tai, kaip formuosis to berniuko vyriškumas.

Jei vyriškumas nebuvo perduotas šeimos, to ir suaugusiam galima mokytis iš aplink supančių vyrų. Verta vyrams susirasti kokybišką kompaniją, kur būtų galima leisti laiką ir kalbėti su draugais ne tik apie pinigus, automobilius ar moteris, bet ir apie gilesnius dalykus.

3. Mamos ir močiutės, kurios vienos auklėja berniuką, jam gali perduoti sujauktą vyriškumo sampratą.

Mamos vaidmuo šeimoje berniukui labai svarbus. Jeigu nėra tėvo arba jo figūra nelabai ryški, mama gali arba lepinti, arba griežtai auklėti savo sūnų. Nė vienas iš šių variantų nėra geras. Moteris, kuri augina bei bando atstoti jam ir mamą, ir tėvą, berniukui apskritai gali sujaukti supratimą, kas yra vyriškumas, nes to išmokyti savo sūnaus ji niekaip negali.

4. Tam, kad vyrui būtų perduotas autentiškas vyriškumas, tėvas privalo aktyviai dalyvauti vaiko auklėjime.

Kiekvienam berniukui reikia gauti informacijos, ką reiškia būti vyru, o šį supratimą ir suformuoja jo aplinkoje esantys žmonės: tėvai, draugai, giminaičiai. Svarbiausia figūra augančiam berniukui, žinoma, yra jo tėvas, tad, jeigu jo nėra ar jis nesidomi sūnaus auklėjimu, autentiškas vyriškumas ir nesiformuoja. Kiekvienas tėvas privalo perduoti vaikui visas turimas žinias, susijusias su gyvenimo kelio paieškomis.

5. Vyras auga įveikdamas iššūkius.

Vyro augimą skatina buvimas ne komforto zonoje, kai žemė jam yra lengvai išmušama iš po kojų. Jiems naudinga pasinerti į nestandartines situacijas, būti gamtoje, išgyventi nuotykius ir avantiūras kelionėse. Naudinga ir įveikti savo silpnybes bei tinginystę. Verta bandyti nugalėti baimę ekstremaliu sportu, šuoliais su parašiutu. Senoviniai iniciacijos į vyrus ritualai taip pat galėtų būti naudingi šiuolaikiniams vaikinams. Panašią iniciaciją lektorius vyrams siūlo patirti "Vyrų rato" seminarų metu.

6. Vyriškumas nėra atkuriamas pokalbiais, klausant seminarų arba skaitant knygas. Juk neišmoksi dviračiu važiuoti iš knygos!

Ilgalaikiai rezultatai reikalauja pastangų. Pokytis neįvyksta per savaitgalio mokymus, tai yra nuolatinis darbas. Pasikeitimus sukūrė tie žmonės, kurie atliko pratimus pusę metų ar metus. Trijų keturių dienų savaitgalio seminaras įprastai vyksta kokioje nors nuošalioje vietoje gamtoje, kad vyrai galėtų susikaupti ir atsiduoti vyriškumo atgavimui. Taip sukuriamas postūmis toliau eiti pokyčių keliu, taip yra lengviau, nei pradėti viską daryti pačiam.

7. Nežinomybės baimės įveikimas – pirmas žingsnis į autentiškumą.

Prieš atvykdami į "Vyrų rato" iniciaciją vyrai nežino, kas jų laukia. Yra pasitaikę keletą atvejų, kai užsirašęs vyras yra įveikiamas baimės ir dalyvauti seminare atsisako jau sėdęs į automobilį vykti į vietą. Nežinodamas, kas jo laukia, vyras peržengia per save. Jis peržengia per savo baimę. Tokias baimes vyrai peržengia ir keisdamas darbą, gyvenamąją vietą, miestą bei priimant kitus didelius iššūkius.

Ugdyti vyriškumą renkasi įvairaus amžiaus vyrai. Jauniausias dalyvis vyriškumo ieškotojas buvo aštuoniolikos, o vyriausias –  penkiasdešimt penkerių.

8. Vyras privalo žinoti ir atskleisti moteriai, kokių santykių jis nori: trumpalaikių ar ilgalaikių.

"Vyrų rate" sakoma, kad, visų pirma, vyras privalo nuspręsti, ilgalaikių ar trumpalaikių santykių jos siekia. Vyras privalo su moterimi būti atviras ir jai be užuolankų pasakyti, jei ieško tik trumpalaikės partnerės. Dažniausiai vyrams bendraujant su moterimis trūksta pasitikėjimo savimi. Tačiau pasitikėjimas savimi turi būti saikingas. Perdėm išpūstas ir poviškai demonstruojamas pasitikėjimas rodo, kad trūksta kažkokių kitų vidinių savybių.

9. Jei 25-erių ar vyresnis vyras giriasi, kad nepaliaujamai keičia moteris, galima numanyti, kad jam trūksta atsakomybės.

Iki maždaug 24–26 metų vyras pažįsta pasaulį taip pat ir per moteris, tad nuotykių ieškojimas esant jaunam amžiui yra natūralus. Vėliau nepastovumas, partnerių dažnas keitimas byloja apie brandos nebuvimą. Moterišką pasaulį galima pažinti ir per vieną moterį, vyresni vyrai jau būna tam subrendę ir pasirengę.

10. Nei šeima, nei moteris tikram vyrui niekada nebus svarbiausias dalykas gyvenime, nes jo misija – siekti aukštesnio tikslo.

Vyras turi jausti, kad keičia pasaulį, daro kažką reikšmingo. Be tikro ir gilaus savo gyvenimo tikslo jis nebus iki galo laimingas su moterimi ir šeimoje. Šeima ir partnerystė yra svarbu, bet be tikslo vyrą visuomet lydės jausmas, kad kažko dar trūksta gyvenime, nejaus visiškai savęs realizavęs.

Galima sakyti, kad dažnas vyras neras laimės su ambicinga karjeriste, nes ši neturės pakankamai laiko kurti namų jaukumą ir dovanoti vyrui moterišką šilumą.

11. Moteris traukia pasitikėjimas savimi.

Jei moterų paklausime, kokie vyrai joms patraukliausi, dažniausiai išgirsime, kad vyriški. Ir tai neturi nieko bendro su išorinėmis savybėmis, tai pajaučiama. Kitą kartą ir pačios moterys negali paaiškinti, kodėl vieni vyrai patrauklūs, o kiti nelabai. Moterims ypatingas magnetas – pasitikėjimas savimi, arba vyriškos energijos kiekis.

Moteris, be gerųjų vyro savybių, traukia ir jo tamsioji pusė –  avantiūrizmas, noras patirti pavojų, nuotykių, ryžtingumas. Tai yra kita, bet ne mažiau svarbi vyriškumo pusė. Ji dažnai nuvertinama prisidengiant džentelmeniškumu ir visų situacijų glaistymu. Būtent iš šios tamsios jėgos kyla vyro ryžtas ir pasitikėjimas savimi. Ši jėga užkuria šelmišką šypsenėlę vyro veide, vedančią moteris iš proto.

12. Vyras, kuris bando save pakeisti į tokį, koks mano, kad bus patrauklus moterims, greičiausia nebus laimingas. Verta tobulinti asmenines stiprybes ir ieškoti savo autentiškumo.

Kiekvienas vyras yra individualus – su savo skoniu, savybėmis, jis žino, kokios moters jam reikia. Vienas gal akcentuoja išorinį grožį, seksualinius dalykus, kitas – bendravimą. Svarbiausia vyrų užduotis – savo autentiškumo paieškos.

Gairės: vyrai, psichologija
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dai

Idomus straipsnis, daugiau tokiu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS