Kaip ištrūkti iš blogos nuotaikos pinklių? | Diena.lt

KAIP IŠTRŪKTI IŠ BLOGOS NUOTAIKOS PINKLIŲ?

Negeras oras, neturime kuo apsirengti, kažkas kažką netinkamo leptelėjo – nuo labo ryto prasta nuotaika auga kaip ant mielių: maišosi pyktis, beviltiškumas, liūdesys, įtampa, nepasitikėjimas. Yra paprastas liaudiškas paaiškinimas: "Iš lovos išlipai ne ta koja!" O psichologai tikina, kad prasta nuotaika šiaip sau neatsiranda – kaip ir geros emocijos, ji visada turi pagrindą.

Gyvenimo atspindys

Bloga nuotaika šiandien skundžiasi daugelis, net ir jauni žmonės, kurie turėtų džiaugtis ir mėgautis gyvenimu. Tokios būsenos gali būti jaučiamos dėl įvairių priežasčių. Psichologė Jolanta Dzemedzionkienė išskiria dvi pagrindines.

"Ryte tarsi be jokių priežasčių apnikusios negeros nuotaikos paaiškinimas – neigiami, nemalonūs praėjusios dienos, savaitės įvykiai, darbai, atsitikimai, įspūdžiai, žinios, – paaiškina psichologė. – Racionalaus mąstymo žmonėms lengviau – jie geba nukreipti savo mąstymą teigiama linkme, ieško problemos sprendimo, jiems pavyksta atsiriboti nuo kilusios įtampos, todėl gerai išsimiega.  Jautresnės psichikos asmenims susitvardyti, suimti save į rankas sunku – praėjusios dienos įvykių jaudulys turi įtakos miego kokybei. Jie sunkiai užmiega, ilsisi neramiai. Nenuostabu, kad ryte tokie žmonės jaučiasi pavargę, be nuotaikos, dirglūs."

Gali būti, kad prabudę jaučiamės puikiai, atsigavę, bet staiga sąmonę perskrodė pragaištinga mintis, iškilo asociatyvus vaizdinys ir – gera nuotaika akimirksniu išgaravo.

Dažnai rytinę įtampą didina ir nuojauta ar žinojimas, kad dieną laukia nemalonus susitikimas, darbai, pareigos.

Nuotaika užsikrečiama

Neigiama nuotaika, beje, kaip ir gera, galima užsikrėsti: jei būsite tarp linksmai nusiteikusių žmonių, slogutis jei neištirps, tai žymiai atlėgs – jausitės pakiliau, lengviau žvelgsite į problemas. Bet jei pakliūsite į susirūpinusių kolegų ratą, kaipmat perimsite jų galvos skausmus, na, o jei teks guosti, raminti draugą, išlikti abejingam bus neįmanoma, ypač empatiškoms asmenybėms – jos įsijaučia į kito žmogaus išgyvenimus ir priima juos kone kaip savus. Kitaip būti ir negali.

Jei būsite tarp linksmai nusiteikusių žmonių, slogutis jei neištirps, tai žymiai atlėgs – jausitės pakiliau, lengviau žvelgsite į problemas.

"Žmogus – sociali būtybė. Mes priklausome nuo kitų žmonių ir priklausome nuo to, kaip kiti žmonės jaučiasi bei elgiasi. Ši priklausomybė itin ryški tarp labai artimų žmonių", – sako psichologė.

Sutuoktinis, draugas, kitas artimas žmogus tik labai retais atvejais lieka abejingas kito žmogaus išgyvenimams, nuotaikų kaitai. Jis stengiasi paguosti, pakelti nuotaiką, kažkaip padėti.

"Padėti draugui... ir sau! Gal net pirma sau. Žmonės – egoistiškos būtybės ir, nors stengiamės būti altruistai, geriau jaučiamės tada, kai mus supa geros nuotaikos, patenkinti gyvenimu žmonės", – šypsosi pašnekovė.

Pasak jos, ne visada blogą nuotaiką reikia slėpti nuo artimųjų – moksliniais tyrimai įrodyta, kad užgniaužtos, ilgai kaupiamos emocijos organizme sukelia įvairių ligų. Galima išsiverkti, paliūdėti, pasibarti ar net ir nekalbėti, bet, kad tarpusavio santykių darna nenukentėtų, būtų protinga apie savo būseną informuoti – artimas žmogus supras ir nepyks, kad užsidarėte savo kambaryje ir nenorite jo matyti.

Receptas vienas

Bloga nuotaika tokia pat natūrali ir net labai svarbi žmogui, kaip ir gera. Tiesa, kai tokia būsena užsitęsia, reikia ieškoti būdų, kaip ją įveikti, priešingu atveju gresia sunkios pasekmės tiek emocinei, tiek fizinei sveikatai. Deja, yra nemažai žmonių, kuriems nereikia patarimų – niurzgėti, būti nuolat kažkuo nepatenkintiems, kaltinti kitus, bet tik ne save, yra jų gyvenimo būdas, priemonė patraukti į aplinkinių dėmesį. Kas bus tuomet, kai viso to jie neteks?..

Pasirodo, kad neigiamos nuotaikos priežasčių reikia ieškoti ne aplinkoje, o būtent savyje.

"Nuotaika – tai emocija, o ji neklausia mūsų, kada ateiti, – sako J.Dzemedzionkienė. – Emocijos priklauso nuo mūsų minčių. Žmonės, kurie geba valdyti savo mintis – moka save nuraminti, nuteikti, kad viskas bus gerai, gali kontroliuoti ir pažaboti blogą nuotaiką."

Pasak psichologės, žmonėms, kurie iš prigimties yra optimistai, keisti minčių pobūdį sekasi žymiai lengviau nei pesimistams, visgi, reikia būti atkakliems ir bandyti savo mąstymą nukreipti teigiama linkme – nuteikti save, kad viskas yra ir susiklostys gerai.

"Lengva nėra. Su savimi reikia dirbti nuolat. Ypač sunkiai sekasi keisti, transformuoti mąstymą suaugusiai, brandžiai asmenybei, todėl būtų įžvalgu apie minties galią pradėti aiškinti jau darželinukams, įvesti privalomas psichologijos pamokas mokyklose. Gautos žinios žymiai palengvintų gyvenimą", – įsitikinusi pašnekovė.

Jolanta Dzemedzionkienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Neverta liūdėti. Pirmyn!

• Vos pramerkę akis pagalvokite, kokia graži diena jūsų laukia ir kaip viskas jums seksis.

• Bet kokią neigiamą mintį vykite šalin ir persijunkite, kaip perjungiate radijo stotį.

• Mąstykite pozityviai: "Ši problema laikina. Man viskas gerai ir visada bus gerai. Gyvenime visko nutinka, visi sunkumai išsisprendžia, todėl man neverta liūdėti. Pirmyn!"

• Jei tik įmanoma, venkite blogai nusiteikusių žmonių draugijos.

• Sutiktų žmonių klauskite ne "Kaip gyveni?", o "Kas gero?".

• Dieną pradėkite nuo mankštos. Ji pagerina organizmo aprūpinimą deguonimi, suaktyvina kraujotaką, stiprina kūną ir sielą.

• Nuotaiką pakels geri prisiminimai, muzika, šokiai, įdomi knyga.

• Išbandykite meno terapiją arba apsilankykite sporto salėje, baseine.

• Išsiverkite, bet geriau ne apsikabinę pagalvę, o artimą žmogų. Amerikos psichologų asociacija atliko tyrimą, kurio metu apklausė 156 poras ir išsiaiškino, kad išsiverkti ant vaikino ar sutuoktinio peties labai naudinga: tai teigiamai veikia jūsų nuotaiką, o išreiškiant savo liūdesį vietoj pykčio be aiškios priežasties, pora labiau suartėja ir išvengia konfliktų.

• Apsivilkite gražius drabužius, pasipuoškite. Mokslininkai teigia, kad yra "laimingi" ir "blogos nuotaikos" drabužiai. Nuotaikos nepakelia džinsai, patogūs, platūs apdarai. Norėdami jaustis pakiliai, apsirenkite gražiausius rūbus, kokius turite, ir išeikite į miestą. Kai sulauksite komplimentų, susižavėjusių žvilgsnių, pamiršite, kad diena nuo pat ryto buvo sumauta.

• Floridos universiteto (JAV) mokslininkai įrodė, kad kovoti su blogomis emocijomis galima ir plaunant indus, tereikia sutelkti visą dėmesį į darbą. Kad nusiramintume ir atgautume harmoniją, indus užtenka plauti vos 6 min.

• Padėkite kitiems, tik ne tiems, kurie nuolat dejuoja ir yra viskuo nepatenkinti, o tiems, kam išties reikia pagalbos. Psichologai tikina, kad geriausiai nuotaiką kelia ir gerina bendrą savijautą gerumo aktai – pagalba, malonus darbas savo draugams, dar geriau – nepažįstamiems asmenims. Klaidingai manoma, kad pamalonindami patys save keliame nuotaiką – mokslininkai įrodė, kad toks elgesys neturi jokios įtakos mūsų emocijoms ar psichologinei būklei.

• Ilgai neįsijauskite į "liūdno veido riterio" vaidmenį: jeigu pasirinksite laimingo žmogaus kelią, ilgiau kaip dieną neliūdėsite.

Gali būti ir naudinga

Nuotaikų įtaką žmogaus vystymuisi tiriantys mokslininkai įsitikinę, kad visos – tiek geros, tiek neigiamos nuotaikos – žmogui reikalingos. Beje, pastarųjų atmainų žymiai daugiau nei pirmų ir jos ne mažiau naudingos.

Jei depresija – rimtas sutrikimas, tai laikina bloga nuotaika padeda labiau susikoncentruoti ir išspręsti kasdienes problemas. Liūdesys ir širdgėla – savotiškas apsauginis apvalkalas, kuriame saugiai pasislėpus patogu ieškoti būdų, kaip išspręsti susidariusią situaciją, laukti paramos, pagalbos iš aplinkinių. Labai dažnai blogos nuotaikos priežastimi gali būti mūsų reakcija į sąmonėje iškilusį pavojaus signalą. Tokios neigiamos emocijos padeda susikaupti, sutelkti jėgas, pasiruošti sutikti sunkų gyvenimo periodą, kai tuo metu gera nuotaika, atvirkščiai, blaško dėmesį, mažina budrumą.

Linksmi ir liūdni žmonės skirtingai sprendžia sudėtingus protinius uždavinius. Pastarieji atkaklesni, labiau stengiasi, negaili laiko, norėdami išsiaiškinti užduoda daugiau klausimų, todėl randa pačius geriausius sprendimo būdus.

GALERIJA

  • Kaip ištrūkti iš blogos nuotaikos pinklių?
123rf.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

127

weed

Nuomone

Kokia salis, tokios ir nuotaikos. Kai matai, kas aplink darosi, tai nuo to nuotaika tikrai negali pagereti, deja.

mama sena

labai geri patarimai,reikia svieti visuomene, visi tik skuba ,lekia ,o ,nueis ten pat kur ir priklauso,gyvenimas nera ilgas,mokek atsipalaiduoti, metodiku daugybe,perprasi nelengva,butu serai isisavinti siuo metu populiarejancia mindfulnes,parasykite apie ja

SUSIJUSIOS NAUJIENOS