Kūdikio vardas – tėvų fantazijos spraga ar jos perteklius? | Diena.lt

KŪDIKIO VARDAS – TĖVŲ FANTAZIJOS SPRAGA AR JOS PERTEKLIUS?

Nors vardo rinkimas labai atsakingas procesas, kai kurie tėveliai tai priima kaip savotišką žaidimą. Manoma, jog Azijos šalyse prieš gimstant mažyliui tėvai nuo kalno meta skardinę arba akmenuką. Kokį garsą jis krisdamas sukelia – tokiu vardu vaikas ir pavadinamas. Tačiau lietuvaičiai naudojasi kur kas sudėtingesniais metodais.

Minedas ir Angina

Ilgai svarstę, kokį vardą duoti savo būsimam mažyliui, Eglė ir Mindaugas nusprendė paeksperimentuoti. Garsiai skaitydami atsitiktinius skiemenis jie vylėsi atrasti nors vieną priimtiną variantą.

„Šis žaidimas baigėsi tuo, jog jame nusprendėme panaudoti ir savo vardus. Įvairiai dėliodami jų skiemenis gavome puikų, abiems patikusį vardą – Miglė“, – prisiminimais dalijosi Eglė.

Pasak moters, jiems pasisekė, jog išėjo paprastas, tačiau gražus lietuviškas vardas, kitu atveju ši mintis būtų iškart nustumta šalin.

Išgirdę Miglės vardo istoriją aplinkiniai į sutuoktinius žiūrėjo gana skeptiškai, tačiau nepraleido progos to pabandyti ir patys.

„Mindaugo ir Editos sūnus turėtų būti Minedas, Antano ir Gintarės dukrelė – Angina“, – juokėsi Eglė, prisimindama, jog labiausiai užkliuvo Karolinos ir Česlovo vardų derinys - Karočė.

Tokiu būdu vardas buvo išrinktas ir kitos moters atžalai. Tačiau jis – ne skiemenų žaidimo pasekmė, o elementarių lietuviškų žodžių junginukas.

„Ramilė, arba ramybę mylinti“, – trumpai jo reikšmę paaiškino mergaitės mama, svarstydama, ar tik toks ramumą skleidžiantis vardas nepadarė įtakos itin švelniam mažylės charakteriui.

Susipažinkime – Vytautas Vytauto

Kiti tėveliai tinkamo vardo paieškomis galvos neapsisunkina, kūdikį pavadindami artimųjų vardu.

„Aš Vytautas ir mano sūnus turi būti Vytautas“, – pareiškė šiuo vardu pakrikštytas vyras. Pasak jo, tėvo garbei registruotų vaikų jis žino ne vieną ir ne du, todėl ši tradicija ir yra tokia patraukli.

Daugėja ir senelių vardu pavadintų mažylių – jis dažniausiai duodamas ne kaip pagrindinis, o kaip antrasis vardas. Tačiau Pauliumi-Jonu, Vygantu Antanu ar Patricija-Ona pavadinti vaikai vis tiek dažniausiai šaukiami tik vienu iš jų.

Kitas paprastas būdas išrinkti kūdikiui vardą – burtų traukimas. Visi šiame procese dalyvaujantys žmonės ant lapelių surašo po kelis jiems patinkančius vardus. Vėliau įgaliotasis asmuo (dažniausiai tai būna vienas iš tėvų) ištraukia laimingąjį popierėlį.

Vis dažniau pasitaiko šeimų, kuriose kūdikiui vardas išrenkamas jau po jo gimimo. Kaip sako šio būdo šalininkai – „tiesiog pamačius mažylį prilimpa“.

Dar kiti leidžia naujagimiui išsirinkti pačiam, kai tariant vardus stebimi jo reakcijos pokyčiai arba laukiama, kurį lapelį su vardu jis prilies pirmąjį iš šalia primėtytų.

Tendencijos keičiasi lėtai

Neturėdami laiko ar noro galvoti kažko išskirtinio, tėvai visada gali pasinaudoti vardynu ar internete esančiais vardų sąrašais.

Populiariausiais jau kurį laiką tituluojami Austėja, Emilija, Gabija, Kamilė, Viltė, Nojus, Jokūbas, Dominykas, Lukas vis dar neapleidžia savo pozicijų.

Vyriškų vardų tope karaliaujantis Matas lyderiu skelbiamas jau septynerius metus.

Be šių vardų, klaipėdiečiai savo atžalas mielai vadina ir Jonais, Adomais, Motiejais, Povilais.

Mergaitės registruojamos Gabrielės, Marijos, Liepos, Emos ar Elzės vardais.

„Klaipėdoje tendencija yra panaši kaip ir visoje Lietuvoje. Aukščiausias pozicijas užėmę vardai iš klaipėdiečių šeimų trauktis neketina“, – pasakojo Klaipėdos Civilinės metrikacijos poskyrio vedėja Zita Dapšienė.

Pašnekovė prisiminė registravusi ir ganėtinai retų vardų: Vėtra, Loera, Gelmė, Amaltėja, Jumė, Abigelė, Orneta, Timas, Neidanas, Spartanas, Timas, Jusintas, Natanijus, Sajus.

Tačiau, pasak jos, kiekvienas vardas tėveliams pats gražiausias ir geriausias, todėl bandyti nuo jo atkalbėti nėra prasmės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS