Laimingos santuokos raktas – bendrauti, derėtis, susitarti | Diena.lt

LAIMINGOS SANTUOKOS RAKTAS – BENDRAUTI, DERĖTIS, SUSITARTI

  • 0

Įsivaizduokite susitikimo su tuo vieninteliu žmogumi momentą. Nuo pirmųjų sekundžių pajuntate potraukį ir artumo jausmą. Atrodo, kad pažįstate vienas kitą visą gyvenimą. Taip giminingų sielų susitikimai vaizduojami filmuose ir serialuose. O kaip yra realybėje?

Suderinamumo iliuzija

JAV psichologas Luisas Valdezas paneigė legendą apie antrąją pusę ir atskleidė, kas yra svarbiausia poros santykiams.

Kai kurie pažinčių portalai naudoja testus, turinčius nustatyti individualias lankytojų savybes ir jų suderinamumą. Pagal atsakymus į tam tikrus klausimus jie žada parinkti kiekvienam ieškančiajam idealią porą.

Perspektyva atrodo viliojanti. Troškimas būti su žmogumi, puoselėjančiu tas pačias vertybes ir turinčiu tuos pačius pomėgius, yra natūralus. Jeigu planuojate sukurti šeimą ir susilaukti vaikų, tai bus visai logiška ieškoti partnerio, siekiančio tų pačių tikslų.

Ilgai stebėjo poras

Vis dėlto ar iš tikrųjų dviejų žmonių su panašiomis charakterio savybėmis ir interesais sąjunga bus patvaresnė, o santykiai – darnesni?

Tedas Hudsonas iš Teksaso universiteto ilgą laiką stebėjo sutuoktinių poras ir nustatė, kad objektyvūs suderinamumo rodikliai neturi įtakos santuokinei laimei.

Laimingos poros prisipažino, kad charakterių suderinamumas jiems nieko nereiškia, kad viskas priklauso nuo pastangų, kurias jos deda. O santykiais nepatenkinti partneriai sakė, kad suderinamumas yra labai svarbu, nors patiems to trūko.

Psichologas pabrėžia: "Kai žmonės sako, kad jų charakteriai nesutampa, tai reikia suprasti, kad jie nesutaria vienas su kitu."

Apsisprendimo svarba

Anot psichologo, čia ir slypi suderinamumo spąstai. Kai du žmonės nėra laimingi savo santuokoje, jie laiko save nesuderinamais. O santuokos sėkmė priklauso ne nuo charakterių panašumo, bet nuo noro išsaugoti santykius.

Ryškus pavyzdys – santuokos pagal tėvų susitarimą Rytų šalyse. Pagal tarptautinių laimės tyrimų rezultatus tokios santuokos trunka ilgiau ir pasirodo laimingesnės už santuokas iš meilės Vakarų šalyse. Priežastis glūdi sąmoningame sutuoktinių apsisprendime ištikimai laikytis duotų pažadų.

Vakarų visuomenėje labiausiai vertinama nepriklausomybė. Mes norime laisvai rinktis, su kuo gyventi, o kai santykiai klostosi netinkamai, ieškome kito partnerio. Būtent šiuo momentu suderinamumo iliuzija stoja prieš mus.

Partneris visam gyvenimui

Jeigu suderinamumo testais pasikliauti negalima, tai kaip surasti giminingą sielą? Psichologijos profesorius Johnas Gottmanas paaiškino, kad ilgiausiai kartu išlieka partneriai, kurie susikoncentruoja į kokį nors globalinį dalyką, pavyzdžiui, kartu pradeda verslą.

Svarbiausias veiksnys, nulemiantis santykių sėkmę, yra partnerių sugebėjimas bendradarbiauti. Labai svarbu, kaip jie bendrauja vienas su kitu, kaip derasi ir susitaria. Reikia palaikyti vienam kito svajones, gerbti partnerį ir tikėti jo galimybėmis.

Jeigu norėsite surasti tą vienintelį partnerį, patys sieksite suderinamumo. Stebuklingos formulės ar algoritmo, kuris padėtų sukurti laimingus santykius, nėra.

Sutikę potencialų partnerį, pasistenkite suprasti, ar jo siekiai tokie patys, ar jis tiki jūsų svajonėmis, ar priima jus visą. Jeigu atsakymai į šiuos klausimus bus teigiami, galite manyti, kad suradote sau giminingą sielą.

Parengta pagal psichika.eu

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS