Muzika didina produktyvumą – svarbu pasirinkti tinkamą | Diena.lt

MUZIKA DIDINA PRODUKTYVUMĄ – SVARBU PASIRINKTI TINKAMĄ

  • 0

Moksliniai tyrimai rodo, kad muzika gali padėti dirbant tiek fizinį, tiek protinį darbą, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą muziką, rašo portalas bigthink.com. Dirbant fizinį darbą pagelbės ritminga, smagi muzika, o protinio darbo muziką palydovę pasirinkti bus sunkiau.

Daugybė žmonių klausosi muzikos, kad būtų produktyvesni darbe. Vieniems tai padeda labiau nei kitiems. Galbūt tie, kuriems ji nelabai padeda dirbant, tiesiog klauso neteisingos muzikos?

Tyrimai atskleidė, kad muzikos klausymas iš tiesų didina produktyvumą. Pirmiausia todėl, kad ji nukreipia dėmesį nuo aplinkinių keliamo triukšmo. Tačiau paaiškėjo, kad esama dalykų, kuriuos reikėtų daryti, o kurių ne, jei norima dirbti klausant muzikos.

Jau kurį laiką žinoma, kad muzika padeda atliekant pasikartojančias užduotis. Majamio universiteto doc. dr. Teresos Lesiuk tyrimo duomenimis, svarbu, kad klausoma muzika gerintų jūsų nuotaiką. Tai sukelia chemines reakcijas smegenyse, kadangi melodingi garsai skatina dopamino (jis vadinamas laimės hormonu) išsiskyrimą, pastebi Amitas Soodas iš Mayo klinikos Minesotoje.

Pasikartojančioms užduotims, kurios nereikalauja ypatingo protinio darbo, dainos su tekstu gali būti kaip tik tai, ko jums reikia. Smagios dainos užima jūsų protą tiek, kad jums nebūtų nuobodu atlikti tokias užduotis. Kadangi muzika – skonio dalykas, jums tiesiog reikia atrasti mėgstamą garso takelį.

Kai atliekate protinį, kūrybinį darbą, muzika taip pat gali padėti, tačiau tai yra sudėtingiau. Muzika su tekstu tokiu atveju nėra pats geriausias pasirinkimas, nes mėginimas išgirsti tekstą gali blaškyti. Vietoje dainų vertėtų klausyti, pavyzdžiui, klasikinės muzikos. Tačiau tai neturėtų būti dramatiški kūriniai, kurie prikaustytų jūsų dėmesį. Laikoma, kad dirbant protinį darbą tinka baroko muzika. Taip pat galėtų tikti ir padėti išlikti susikaupus elektroninė muzika su pasikartojančiu pulsu.

Jei jums labai reikia susikaupti, Amerikos akustikų asociacija siūlo vietoje muzikos rinktis gamtos garsus. Yra gausybė mobiliųjų programėlių, kurios skleidžia pastovius aplinkos garsus, kurie padeda perkrautoms smegenims pailsėti.

Galbūt geriausias patarimas yra tiesiog rinktis muziką, kuri jums patinka, atsižvelgiant į išsakytas idėjas. Reikėtų prisiminti, kad fizines, protinio darbo nereikalaujančias užduotis padės atlikti smagi muzika, o tada, kai reikia užsiimti protiniu, kūrybiniu darbu, muzika turėtų būti rami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS