Savanorė: negaliu nustoti stebėtis žmonių drąsa ir jėgomis | Diena.lt

SAVANORĖ: NEGALIU NUSTOTI STEBĖTIS ŽMONIŲ DRĄSA IR JĖGOMIS

  • 1

Psichologė Lina ketverius metus savanoriauja emocinės paramos tarnyboje, o prieš trejus metus prisijungė ir prie asociacijos „Kraujas“ savanorystės projekto.

„Dar savanoriaujant „Jaunimo linijoje“, teikiant emocinę paramą telefonu, ne kartą buvo kilusi mintis, kad galbūt kartais užtektų atsisėsti šalia žmogaus ir patylėti kartu. Išgirdusi apie savanorystę onkologijos srityje, nedvejodama atėjau sužinoti daugiau, mane patraukė naujos galimybės", – sako moteris. Anot jos,  norėjosi ne tik išmėginti save naujoje veikloje, tobulėti, bet kartu pažinti onkologine liga sergančio žmogaus išgyvenimus bei patyrimą, būti šalia ir kartu padėti nueiti kelią, kuriame jie yra.

Natūralu, kad ligoninėje ilgesnį laiko tarpą gulintys žmonės gali jaustis kaip įkalinti erdvėje ir laike, nes neretai artimieji negali tokiam ilgam laikotarpiui atsitraukti nuo darbų, ligoninės personalas turi ir taip daug pareigų ir veiklos, o išlieti susikaupusius jausmus ir tiesiog nuoširdžiai pabendrauti poreikis ne tik nedingsta, tačiau dar ir sustiprėja.

Iš pradžių maniusi, jog savanoriaudama dalinsis savo laiku ir patirtimi, moteris greit suprato, jog pati gauna ypatingos patirties.

Savanoriaudama aš kartu su šiais žmonėmis augu ir tobulėju.

„Savanorystės žavesys – tai pirmiausia prasmingas laiko praleidimas, geranoriškumas ir nesavanaudiškumas. Tai veikla, kurioje norėjau dovanoti savo laiką, būti ir dalintis tuo, ką turiu, tačiau pasirodė, kad gaunu gerokai daugiau iš žmonių, su kuriais tenka bendrauti. Savanoriaudama aš kartu su šiais žmonėmis augu ir tobulėju. Tikrai turiu ko pasimokyti iš pasakojamų istorijų. Ir vis dar niekaip negaliu nustoti stebėtis bei gerėtis žmonių drąsa ir jėgomis“, – atvirauja Lina.

Pirmieji apsilankymai nedrąsūs

Ji prisimena vieną iš pirmųjų apsilankymų ligoninėje, kai viena moteris paprašė nukirpti plaukus. Lina jautėsi kiek nedrąsiai, nors ir ėjo su kolege. „Palatoje buvo ir daugiau gulinčių pacienčių, visos su nuostaba klausėsi mūsų, kaip savanorių, prisistatymo ir smalsiai žiūrėjo į mus. Nukirpus pacientę iškilo atsidėkojimo klausimas ir buvo pasiūlyta paimti pinigus. Atsisakymas nepadėjo. Ir atrodo, beviltiškai mėginant paaiškinti, kad savanoriška veikla tuo ir pasireiškia, kad mes padedame iš supratimo, o ne dėl pinigų, tiesiog spontaniškai išsprūdo „deramės“. Staiga palatoje stojo spengianti tyla ir visos akys sužiuro į mus. Reikėjo kažkokio sprendimo. Už apkirpimą pasiūlėme atsidėkoti tiesiog nuoširdžiu apsikabinimu. Tai buvo nuostabi padėka. Išėjome su didelėmis šypsenomis palatoje palikę besišypsančias pacientes,“ – prisimena moteris. 

Tapo ir „Drąsos ambasadore“

Bendravimas su onkologinės ligos paliestais žmonėmis Linai leido dar geriau suprasti, koks svarbus yra visuomenės požiūris, palaikymas bei kaip reikšminga yra įkvėpti drąsos bei optimizmo, todėl nedvejodama sutiko savo mintimis pasidalinti asociacijos „Kraujas“ iniciatyvoje „Drąsos ambasadoriai“.

„Kokia nelaimė ar neganda mums benutiktų, mes visi turime savo gyvenimą ir istorijas, norus ir svajones, džiaugsmus ir rūpesčius, emocijas ir reakcijas. Ir bendravimas su žmonėmis yra daug paprastesnis, kuomet ateini su nuoširdumu, atvirumu, be jokio išankstinio nusistatymo ar vertinimo. Tad ir su onkologinėmis ligomis sergančiais pacientais bendravimas priklauso nuo to, kiek aš pati esu pasiruošusi nuoširdžiai išklausyti tai, ką man pasakoja ir priimti tai jautriai, be vertinimo, su pagarba“, – sako Lina.

Nukirpus pacientę iškilo atsidėkojimo klausimas ir buvo pasiūlyta paimti pinigus. Atsisakymas nepadėjo.

Žmogui, kuris neseniai išgirdo onkologinės ligos diagnozę, Lina pirmiausia pataria neprarasti tikėjimo ir pasitikėjimo tiek savimi, tiek aplinkiniais: „Tikiu, kad išlaikyti ramybę ir tikėjimą kartais gali būti sunku, tačiau tam ir esame mes – artimieji, ligoninės personalas, savanoriai. Leisti sau jausti ir išjausti, nes tai yra jūsų stiprybė. Linkiu rasti ramybę su pačiu savimi tokiu, koks esate.“

Svarbu išklausyti ir padrąsinti

Moteris užsuka į Santaros klinikas ne tik aplankyti pacientų, nupirkti jiems maisto produktų, apkirpti, žurnalų atnešti, tačiau labiau jų išklausyti.

„Išklausyti istorijų, kurių galbūt nenorima pasakoti artimiesiems, išklausyti emocijų, kuriomis galbūt nenorima apsunkinti ar dalintis su savo artimaisiais. O kartais tiesiog leisti jiems išlieti savo nuogąstavimus, baimes ir nerimą dėl pasikeitusios situacijos. Leisti jiems jaustis taip, kaip jiems norisi šią akimirką. Neraminti ir neguosti, tačiau padrąsinti ir padėti išlaikyti tikėjimą, kad galima pasveikti. Be pacientų lankymo, šiuo metu koordinuoju savanorius, kartus su jais organizuojame įvairius renginius, ruošiamės naujų savanorių priėmimui, o onkologinę patirtį turintiems pacientams ir jų artimiesiems teikiu psichologinę pagalbą tiek individualiai tiek ir grupiniuose užsiėmimuose“, – kalba Lina.

Nemokami užsiėmimų ciklai

Spalio mėn. asociacija „Kraujas“ kviečia prisijungti prie trijų naujų užsiėmimų ciklų, kurie skirti visiems, su onkologine liga susidūrusiems žmonėms – tiek pacientams, tiek jų artimiesiems.

9 užsiėmimų ciklo „Galimybė rinktis“ paskirtis – išmokti valdyti dėmesį, suvaldyti mintis, išmokti ramiai būti su savimi. Užsiėmimų metu bus mokoma sąmoningai pažinti save ir su mumis vykstančius procesus. Dalyviai išbandys savo minčių, emocijų ir kūno pojūčių įsisąmoninimą, sąmoningo kvėpavimo pratimus, progresyvinę raumenų relaksaciją. Praktinių užsiėmimų metu jaukioje ir palaikančioje aplinkoje bus kalbama apie tai, kas kiekvienam iš mūsų labiausiai padeda susitaikyti su gyvenime patiriamais pokyčiais, priimti su mumis vykstančius procesus su kuo mažiau mąstymo klaidų ir iškraipymų, matyti kuo objektyvesnę situaciją. Spalio 19 d. prasideda pirmos grupės užsiėmimai, kurie vyks ketvirtadieniais nuo 17:30 iki 19:30 val. Spalio 20 d. prasideda antros grupės užsiėmimai, kurie vyks penktadieniais nuo 16:00 iki 18:00 val.

Spalio 31 d. prasidėsiančių  8 užsiėmimų cikle „Sveikimo link: fizinė, psichologinė, socialinė ir dvasinė pusiausvyra“ bus kalbama aktualiomis temomis baigus gydymą arba esant paliatyviose stadijose: kaip prisitaikyti prie kūno pokyčių ir negalios, kaip išvengti socialinės izoliacijos, vienišumo ir atskirties, kaip rūpintis savo emocine būsena, kuri gali padėti arba kliudyti adaptuojantis po gydymo, kaip tvarkytis su ligos atsinaujinimo baime, kaip bendrauti su savo artimaisiais, kaip išmokti prašyti kitų pagalbos bei gyventi kuo prasmingesnį gyvenimą su liga ar negalia. Šios grupės susitikimai vyks antradieniais nuo 17.30 iki 19.30 val.

Visų užsiėmimų grupės dydis: 10 dalyvių. Dalyvavimas užsiėmimuose yra nemokamas, reikalinga išankstinė registracija el. paštu lina@kraujas.lt.

GALERIJA

  • Savanorė: negaliu nustoti stebėtis žmonių drąsa ir jėgomis
  • Savanorė: negaliu nustoti stebėtis žmonių drąsa ir jėgomis
J.Kunigiškytės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Marytė

Viena vertus ,labai džiugu ,jog yra tokių žmonių,norinčių,galinčių,tikiems labai didelė pagarba.Bet ,kita vertus, valstybės požiūris ir palaikymas šiuo požiūriu ,gerokai per menkas ir atsainus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS