Alkoholiu girdyti vaiką – nusikaltimas, o negimusį – mamos reikalas? | Diena.lt

ALKOHOLIU GIRDYTI VAIKĄ – NUSIKALTIMAS, O NEGIMUSĮ – MAMOS REIKALAS?

Girtą kūdikį pagimdžiusios moters niekas nesulaikė – ji savo noru išėjo iš ligoninės nežinoma kryptimi. Jos vieton atvyko kita girta gimdyvė. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė tokioms moterims pataria kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Žudomas dar negimęs

Kūdikis alkoholiu gali būti girdomas nebent bepročio. Ar gali tai daryti mamos?

Sakysite, kvailas klausimas. Tačiau atsakymas į jį gali būti teigiamas, nes moterų, kurios besilaukdamos kūdikio vartoja alkoholį, narkotikus, rūko, yra. Šie nuodai tiesiogiai veikia užsimezgusią gyvybę.

"Alkoholis lengvai pereina placentos barjerą ir patenka į vaisiaus kraujotaką. Alkoholis ir jo skilimo produktai veikia visus besiformuojančius vaisiaus organus ir jų sistemas. Ypač pažeidžiama nervų sistema", – perspėja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Neonatologijos klinikos gydytoja Rita Jakuškienė.

Pakenkimo laipsnis priklauso nuo motinos kepenų fermentinės sistemos galimybių suskaidyti alkoholį. Besivystančio vaisiaus kepenys tokio gebėjimo neturi, dėl to alkoholis ilgiau cirkuliuoja kraujotakoje ir turi didesnį toksinį poveikį.

"Žala yra didžiausia, kai alkoholis vartojamas nėštumo pradžioje ir nuolat. Tokiems naujagimiams neišvengiamas alkoholinis vaisiaus sindromas. Jis nustatomas, esant alkoholio vartojimo priešistorei ir patvirtinus vaisiaus augimo sutrikimą, specifinius veido bruožus, nervų sistemos pažeidimą, kurį išduoda maža galva, mažesnė smegenų masė, traukuliai, motorikos, pusiausvyros, klausos, koordinacijos, o vėliau elgesio ir mokymosi sutrikimai", – gydytoja R.Jakuškienė vardija alkoholio vartojimo padarinius.

Negali nešokiruoti tai, kad, užuot saugojus nėščiąją nuo pavojų, ligų, šiai rengiantis motinystei ir stiprinant savo sveikatą, kad kūdikis gimtų sveikas, jis yra žudomas dar negimęs.

"Alkoholinis vaisiaus sindromas nėra išgydomas. Tokiems vaikams būtina ilgalaikė medikų, psichologų, kineziterapeutų, logopedų pagalba", – tvirtina gydytoja neonatologė R.Jakuškienė.

Tai nėra retenybė

Tai, kad Klaipėdoje gimusiam kūdikiui nustatytas sunkus, daugiau nei keturių promilių girtumas, o gimdyvė išsiblaivė tik praėjus nemažai laiko po gimdymo, sukrėtė visą Lietuvą. Po kelių dienų – nauja girta gimdyvė.

Visuomenė tokias moteris smerkia be gailesčio: siūlo jas sterilizuoti, uždaryti į kalėjimą, nes jos yra žudikės. Tik Sveikatos apsaugos ministerija tolerantiška: paprašius ministro ar kitų atsakingų asmenų įvertinti šį reiškinį ir jo sprendimo  būdus, ministerijos atstovė Indrė Markūnė dėl informacijos ar pagalbos alkoholio vartojimo klausimais besilaukiančioms moterims patarė kreiptis į savo šeimos gydytoją ar ginekologą.

Pakenkimo laipsnis priklauso nuo motinos kepenų fermentinės sistemos galimybių suskaidyti alkoholį. Besivystančio vaisiaus kepenys tokio gebėjimo neturi.

Gydytojai galvoja kitaip.

"Girta nėščioji – protu nesuvokiama būklė. Estai siūlė bausti rūkančias nėščiąsias, nes, traktuota, tokiu elgesiu jos kėsinasi į vaiko sveikatą. Iš esmės alkoholio, psichotropinių medžiagų vartojimas, rūkymas yra sąmoningas kenkimas vaisiui ir tai reikėtų įvardyti kaip nusikalstamą veiklą", – taip įvykius Klaipėdos ligoninėje įvardijo Respublikinės Kauno ligoninės Krikščioniškųjų gimdymo namų vadovas Virgilijus Rudzinskas.

Šie skaudūs, pūliuojančias mūsų visuomenės žaizdas atveriantys pastarosios savaitės atvejai – ne vieninteliai Lietuvoje. Tai patvirtina ne vienas gydytojas akušeris ginekologas.

"Yra buvę tokių gimdyvių ir pas mus. Emociškai labai sunku suvokti, kokio didelio gylio ir masto ši problema", – LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Jolanta Nadišauskienė neslepia susirūpinimo dėl šio visuomenės skaudulio.

Neblaivios, apsvaigusios nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų gimdyvės medikams nėra retenybė. Rūkančių nėščiųjų prie įėjimo į LSMU Akušerijos ir ginekologijos kliniką galima pamatyti kiekvieną dieną.

"Greta – artimieji. Negalvoja, kad tai, ką mama valgo, geria, kvėpuoja, patenka vaisiui. Jis neturi gynybinių savybių. Kepenys, visa fermentinė sistema nepasirengusi skaidyti alkoholį ar narkotines medžiagas", – profesorė R.J.Nadišauskienė pripažįsta medikų bejėgiškumą šiuo klausimu.

Medikai yra bejėgiai

"Paguldai moterį į skyrių prieš gimdymą, o nuo jos dvelkia alkoholiu ar rūkalais. Arba bėga į kiemą parūkyti. Labai gaila, kad taip elgiamasi, kalbame apie šių priklausomybių žalą, bet tai, kad tokias moteris pakeisime – tuščia iliuzija", – apgailestauja gydytojas V.Rudzinskas.

Profesorė R.J.Nadišauskienė yra įsitikinusi, kad apie tokios gyvensenos žalą naujagimiui, mamai ir visai šeimai, netgi visuomenei reikia šnekėti nuolat ir labai garsiai. Medikai vykdo pareigą – teikia medicinos pagalbą, kad ir kokios būklės pacientai būtų.

"Jei pacientė girta – sukandę dantis atliekame viską, kas mums priklauso", – tvirtina R.J.Nadišauskienė.

Į klausimą, kaip moteris gali nejausti, kad yra nėščia, kaip, teigiama, to nežinojusi Klaipėdoje girtą naujagimį pagimdžiusi moteris, profesorė atsakyti negalėjo. Tik pasvarstė, kad savęs nejautimo būsena gali būti, kai žmogus apsvaigęs kasdien, nuolat.

"Nesinori vartoti stiprių žodžių. Galiu tik tiek pasakyti, kad ir gyvulėliai nėštumo metu saugo save", – profesorė R.J.Nadišauskienė apgailestauja dėl pačių mažiausių, kuriuos pagimdo tokios moterys, likimo.

Gimdymu tragizmas nesibaigia

Tai, kad priklausomybės ligų mastas tarp nėščiųjų ir gimdyvių yra labai platus, patvirtina ir Kauno klinikinės ligoninės P.Mažylio gimdymo namų vadovas Tomas Biržietis.

"Turbūt per visų mūsų, ypač dirbančių jau ne vienus metus, praktiką yra buvę neblaivių, priklausomybės ligomis sergančių gimdyvių. Jei šios ligos jau pasiglemžė jauną moterį, naivu tikėtis, kad nėštumas kažką pakeis", – neviltis skamba gydytojo akušerio ginekologo T.Biržiečio balse.

Anot jo, Klaipėdos atveju gerai bent tai, kad moteris atvyko gimdyti į ligoninę. Medikams priimti gimdymą, kai gimdyvė neblaivi, nėra sudėtinga, papildomų problemų, išskyrus emocines, nekyla. Anaiptol, pastebi gydytojas, alkoholis yra skausmą malšinantis preparatas, tačiau vaisiui tai palieka neigiamų padarinių visam gyvenimui, juolab kai jis visą nėštumą buvo veikiamas šio nuodo. Specifiniai apsigimimai ir žala kūdikio raidai, intelektui, anot gydytojo, dar ne viskas.

"Koks bus žmogučio gyvenimas, jei mama nesirūpina ir nesirūpins? Tai dar didesnė tragedija", – apibendrina T.Biržietis.

Už visišką abstinenciją

Gydytojai vienbalsiai pabrėžia: alkoholizmas ir bet kokios kitos priklausomybės yra labai didelė problema šeimai, kuri nežino, kaip ją išspręsti, ir visai visuomenei.

"Nemažai rūkančių moterų nėštumo metu suima save į rankas ir meta šį įprotį. Tačiau ne vienai alkoholį vartojančiai pacientei, net ir inteligentei, ši priklausomybė buvo stipresnė už motinystę", – pastebi gydytojas T.Biržietis.

Jo kolega V.Rudzinskas papildo, kad net ir tokiu atveju medikai turi elgtis taip pat, kaip ir su bet kuriuo kitu pacientu. Jei gimdyvė neblaivi – ją blaivina, lašina skysčius ir vaistus, atkuria normalią organizmo būklę. Naujagimiui pasitikti sutelkia medikų komandą. Tačiau didelis dėmesys moteriai turi būti skiriamas viso nėštumo metu.

"Mitas, kad viena taurė vyno nėščiajai nepakenks. Mes, medikai, esame labai radikalūs – pasisakome už visišką abstinenciją. Visas nėštumas turi būti blaivus, nėra jokių išlygų laukiantis kūdikio ir, jam gimus, maitinant motinos pienu", – akcentuoja gydytojas V.Rudzinskas.

Į klausimą, kiek neblaivių pacienčių, atvykusių gimdyti, būta šiemet, Krikščioniškųjų gimdymo namų vadovas atsakyti negalėjo, tik pridūrė, kad yra ir nelengvai diagnozuojamų priklausomybių, kaip, pavyzdžiui, amfetaminui, kai vartotojo neišduoda joks kvapas.

Ne smerkti, o padėti

Profesorė R.J.Nadišauskienė įsitikinusi: dėl šio skaudulio reikia ne dejuoti, o kalbėti, šaukti visu balsu, susitelkus valstybinėms ir nevalstybinėms institucijoms planuoti sisteminius darbus.

"Tai baisus ženklas visai visuomenei, visoms tarnyboms. Ir pedagogams, ir socialiniams darbuotojams, ir mums, medikams. Visiems", – įsipareigojimus priima LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė.

Jos kolegų teigimu, priklausomybių kankinamiems žmonėms reikia padėti, o ne smerkti juos.

Girta nėščioji – protu nesuvokiama būklė. Estai siūlė bausti rūkančias nėščiąsias, nes, traktuota, tokiu elgesiu jos kėsinasi į vaiko sveikatą.

"Nežinome, kas tą moterį, pagimdžiusią neblaivų kūdikį, atvedė į pražūtį", – atkreipia dėmesį gydytojas V.Rudzinskas ir priduria, kad pasmerkti yra lengviausia.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos kovą su alkoholizmu gydytojai sveikina, tačiau to, kas padaryta, negana. Ir ne draudimų reikia, o visų šalies vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų pastangų keisti įpročius, filosofiją, gyvenseną.

"Priklausomybės ligomis sergančius žmones reikia motyvuoti, aiškinti, kad gyvenimas gali būti kitoks, yra daug šviesių prasmingų perspektyvų. Ir tai turi daryti profesionalai – psichologai, psichiatrai, socialiniai darbuotojai", – receptą rašo P.Mažylio gimdymo namų vadovas T.Biržietis.

Ir visa tai reikalinga ne tik dėl moterų, bet ir dėl vyrų. Teigiama, kad tuomet, kai girtas vyras apvaisina moterį, į kiaušialąstę su spermatozoidu patenka ir alkoholio. Vyro priklausomybė gali lemti nevaisingumo problemas ir epigenetinius pokyčius. Paties geno struktūra nepakinta, bet gali pakisti jo funkcija ir tai gali būti perduota palikuoniui.

"Paveldėta genetinė struktūra gali lemti, kad kai kuriems žmonėms gana greitai susiformuoja fizinė priklausomybė nuo alkoholio ir už tai gali būti atsakingas daugiau negu vienas genas", – priduria gydytoja R.Jakuškienė.

Atsakomybė už vaiko sveikatą taip pat priklauso ne tik moteriai, bet ir vyrui. Laimė, lietuviai tikrai nėra daugiausia alkoholio vartojanti tauta Europoje, kaip buvo teigiama. Tačiau neabejotinai reikia daugiau medicinos pagalbos tiems, kurie serga priklausomybės ligomis. Galbūt bus pagalvota ir apie priverstinį jų gydymą, jei griežtinamas požiūris į psichikos ligas? Nuo girtumo iki kvailumo – vienas žingsnis.


Indrė Markūnė, Sveikatos apsaugos ministerijos Psichikos sveikatos skyriaus vyr. specialistė

Dėl informacijos ar pagalbos alkoholio vartojimo klausimais besilaukianti moteris visų pirma gali kreiptis į savo šeimos gydytoją ar ginekologą. Respublikinis priklausomybės ligų centras ir jo filialai teikia medicinines, psichologines ir socialines paslaugas asmenims, žalingai vartojantiems alkoholį, narkotines medžiagas ar tabaką, ir jų šeimos nariams. Čia teikiamas plačiausias Lietuvoje priklausomybės gydymo paslaugų spektras ir užtikrinamos mokslu grįstos gydymo paslaugos.

Taip pat yra svarbu, kad Lietuvoje vyksta ir priklausomybės konsultantų veiklos plėtra. Kreiptis į priklausomybių konsultantus galima be gydytojo siuntimo, konsultantai dirba tik mokslu pagrįstais metodais, laikosi anonimiškumo ir konfidencialumo principų. Priklausomybių konsultantai suteikia žmonėms motyvacijos keistis, mokslu pagrįstų žinių ir kitokią pagalbą atpažįstant ir įveikiant priklausomybę.

Daugiau informacijos gali suteikti visoje Lietuvoje veikiantys Savivaldybių visuomenės sveikatos biurai. Priklausomybės konsultantų sąrašas skelbiamas Respublikinio priklausomybės ligų centro tinklalapyje https://www.rplc.lt/.


Žala gali būti daugialypė

Alkoholis smegenų vystymąsi veikia skirtingai, priklausomai nuo vartojimo laiko ir kiekio. Skirtingomis nėštumo savaitėmis vystosi skirtingi vaisiaus organai ir smegenų sritys. Vystymosi periodu jie tampa pažeidžiamiausi. Alkoholio negalima vartoti  viso nėštumo laikotarpiu, nes rizikuojama būsimo vaikelio sveikata ir gyvenimu.

Nėštumo metu vartotas alkoholis daro įtaką smegenų gebėjimui reguliuoti reakciją į stresą – kovoti ar pabėgti. Savisaugos labui žmogus gali reaguoti į įtemptą ar pavojingą padėtį pabėgdamas arba kovodamas (atsakydamas agresyviais veiksmais). Asmenys, turintys vaisiaus alkoholinį sindromą, dažniausiai reaguoja per greitai, per lėtai arba netinkamai. Jų reakcija į stresą gali atspindėti informacijos ar socialinių ženklų nesupratimą.

Nėštumo metu vartotas alkoholis daro įtaką smegenų emocinei savireguliacijai. Jausmų reguliavimas apima sugebėjimą sąmoningai ar automatiškai kontroliuoti emocijas ir nuotaikas. Asmenys, turintys vaisiaus alkoholinį sindromą, gali per greitai ir per stipriai susijaudinti, jiems sunku grįžti į pradinę emocinę būseną, pernelyg skubotai reaguojama į neteisingai suprastus signalus.

Alkoholis toksiškai veikia vaisingumą, didina persileidimų, vaisiaus mirties, priešlaikinio gimdymo riziką ir turi įtakos naujagimio svoriui ir ūgiui gimimo metu.

Alkoholio vartojimas nėštumo metu yra viena dažniausių protinio atsilikimo priežasčių.

Šaltinis: Sveikatos apsaugos ministerija

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Ona

Ar ateis gera diena, kad kuri nors valdzia maziau klausys ES gyventi is pasalpu ir prades zmogu, o ypac jauna aukleti SVIETIMU ir FIZINIU DARBU, kad jis suzinotu su kuom valgoma duona. Dabar vidurinis mokslas NEPRIVALOMAS, joks PRAGYVENIMO SALTINIS - NEPRIVALOMAS , visur laisva RINKA, LAISVAS GYVENIMAS , TECHNOLOGIJOS. Lauks Marcreliuke, kol kumele padves , o tokiu atveju dauges, nes tam sudarytos salygos.

Anonimams

Man rodos keturiasdešimtais metais jau vienas bohuras Vokietijoje bande priverstine sterilizacija pradeti.

Anonimas

Būtina priverstinė debilų sterilizacija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS