Amerikoje medikai taip pat klysta | Diena.lt

AMERIKOJE MEDIKAI TAIP PAT KLYSTA

Čikagoje gyvenantis Algis Grigas reikalaus bausmės jo sveikatą sužalojusiam gydytojui, nors žino, kad to pasiekti nebus lengva.

Tirdami perdūrė žarnyną

Energija ir meile gyvenimui trykštantis, nuolat Lietuvoje besilankantis ir nesuskaičiuojamą daugybę kartų Atlantą pirmyn atgal perskridęs vyras šįsyk viešėdamas gimtinėje tausojo jėgas.

"Tik vienos lentos mano karstui trūko", – pusiau rimtai, pusiau juokais savo sveikatos būklę, kokia neseniai buvo, įvertino A.Grigas.

Visą gyvenimą buvęs sveikas 74-erių verslininkas ir menininkas pastaruoju metu sveikatą profilaktiškai tikrinosi kas penkerius metus. Jo įsitikinimu, tai reikia daryti, sulaukus 50-ies. Taip savimi rūpinasi visi amerikiečiai.

Profilaktikai neužtenka nustatyti kraujospūdį ir atlikti kraujo tyrimus. Būtina visokeriopa patikra. A.Grigui buvo atlikta ir kolonoskopija – žarnyno tyrimas endoskopu. Tuomet gydytojas nei jam, nei žmonai Rūtai nieko nesakė.

Tačiau netrukus A.Grigas pasijuto labai blogai: išsipūtė pilvas, pakilo temperatūra. Paskambinus šeimos gydytojui šis paliepė nedelsiant važiuoti į ligoninę.

"Pagal savo draudimą galiu važiuoti į bet kurią gydymo įstaigą. Jose pirmiausia patikrina, ar draudimas galioja, jei ne – ar turi pinigų susimokėti už būsimą paslaugą. Tai užtrunka", – apie Amerikos sveikatos sistemą pasakojo A.Grigas.

Jis tada jautėsi labai prastai, liga progresavo, todėl retrospektyviai tuometinę būseną vertina kaip grėsmingą gyvybei. Paaiškėjo, kad atliekant tyrimą buvo perdurta storoji žarna. Ligonį operavo. "Pašalino pusę žarnų", – apie save sako A.Grigas. Savaitę po operacijos jis praleido ligoninėje.

Turi pasmerkti kolegos

Tuo ligonio bėdos nesibaigė. "Atsirado pragulos, pūlinys įsimetė į kaulą. Vėl operavo. Šeimos gydytojas pasiūlė išsamiau išsitirti širdį, nes išgirdo kažkokius įtartinus garsus. Gal to patarimo nebūčiau paisęs, bet aptemo kairė akis – dingo regėjimas", – atvirai apie savo staiga pašlijusią sveikatą pasakoja amerikietis.

Tačiau dabar jis jaučiasi gerai, nepaisant, kad po visų gydymo nesėkmių dar teko ištverti širdies kraujagyslių tyrimą ir plėtimą. Tai buvo prieš metus.

Skriaudos A.Grigas nepamiršo. "Su žarnyną sužalojusiu gydytoju pasimatysime teisme. Sieksiu, kad tą gydytoją išmestų iš darbo", – užsibrėžęs A.Grigas. Gydytojas jo žmonai teisinosi bandęs išoperuoti kažkokį polipą, apie kurį nieko niekam nesakė.

Amerikos lietuvis žino, kad tiesą įrodyti bus sunku. Tai, kad ligoniui padaryta žala, turi patvirtinti kiti gydytojai arba medicinos ekspertai. Jie turi pagrįsti, kad gydytojo veiksmai buvo neteisingi, neprofesionalūs.

Amerikoje atostogos trumpos

A.Grigo ir jo žmonos Rūtos šeimos gydytojo senelis buvo lietuvis. Sutuoktiniai to nesureikšmina. "Visi šeimos gydytojai Amerikoje yra pasiekiami visą parą, tik į namus pas savo pacientus naktį nevyksta", – pasakojo R.Grigas.

Kai ligoninėje gulėjo Rūtos mama, šeimos gydytojas ją lankė ir dukrai referavo apie ligonės sveikatą.

Amerikiečiai stebisi, kad Lietuvos gydytojai atostogauja daugiau nei mėnesį ir grasina streikais, jei atostogos bus sutrumpintos.

"Negirdėta taip ilgai atostogauti. Dvi savaitės – ilgiausios atostogos Amerikoje. Kelis dešimtmečius dirbęs gal ir gausi tiek, bet aukštos kvalifikacijos gydytojai ilgai atostogauti nenori, kad neprarastų kvalifikacijos. Negirdėtos tokios ilgos, kaip Lietuvoje, motinystės atostogos", – pasakoja ir stebisi A.Grigas.

Studente buvo senjorė

Dar prieš Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą įsteigęs mūsų šalyje pirmąją turizmo agentūrą, šią vasarą A.Grigas organizuoja kelionę į Havajus. Tačiau jo žmona kartu neplauks. Ji šiemet baigė universitetą ir turi atlikti rezidentūrą. A.Grigui – 73-eji, jo žmonai šiek tiek mažiau, tačiau mokytis, įsitikinę amerikiečiai, niekada nevėlu. Turėjusi pedagogės diplomą ir studijavusi šešerius metus dabar Rūta tapo kalbos patologijos specialiste.

"Tai ne tas pats, kas būti logopede. Aš dirbsiu su vaikais, gimusiais su netaisyklingu gomuriu, sutrikusio kvėpavimo. Žodžiu, su tais, kurie turi neurologinių problemų. Mane visąlaik domino medicina, bet dabar ją studijuoti buvo per vėlu", – taisyklinga lietuvių kalba pasakoja apie save moteris, niekada negyvenusi Lietuvoje.

Rūta gimė Vokietijoje. Lietuviškai išmokė tėveliai. Net Amerikoje gyvendama ji ilgai nemokėjo anglų kalbos. "Gaudavau lupti nuo juodukų už tai, kad jiems nesuprantamai marmaliuodavau, kai žaisdavome kieme", – Rūta prisimena vaikystę.

Plačių galimybių šalis

Amerikos lietuviai labai tolerantiški ir vyresniems žmonėms, ir tautiečiams, užplūdusiems svajonių šalį su trečiąja emigracijos banga. Jie mano, kad kiekvienas žmogus turi teisę ieškoti geresnio gyvenimo ir to nereikia smerkti. A. ir R.Grigai stebisi, kiek daug padarė prieš Antrąjį pasaulinį karą į Ameriką emigravę lietuviai.

"Sunkiai dirbome, kad susimokėtume už studijas. Inteligentai plovė lėkštes, kaip dabar iš Lietuvos atvykę gydytojai slaugo senelius. Aš sakau, gaukit licenciją, dirbkit gydytojais, bet nenori. Už nelegaliai dirbamą nekvalifikuotą darbą žmonės gauna tiek pat, kiek specialistai, atskaičiavus mokesčius", – pragyvenimo būdus analizuoja A.Grigas.

Svečio nuomone, jauniems medicinos specialistams Amerikoje yra palankesnės sąlygos. Jie steigia privačius kabinetus, dirba, ką nori. Puikiai įsitvirtina ir Lietuvoje studijas baigę gydytojai, nes yra aukštos kvalifikacijos specialistai.

Ligos nereikia slėpti

A.Grigas, niekada nenutraukęs ryšių su Lietuva, bendrauja ir su menininkais, ir su medikais. 1985-aisiais Lietuvoje apsistojęs viename Vilniaus viešbutyje atkreipė dėmesį į labai liūdną administratorę. Užkalbino, norėdamas paguosti, ir išsiaiškino, kad moteris išgyvena dėl cukriniu diabetu sergančios dukters sveikatos. Moteriai jis sukėlė nuostabą atvirai pareiškęs, kad serga šia liga, jos neslepia.

Tuomet A.Grigas suprato, kad lietuviams reikia padėti įveikti cukrinio diabeto baimę, įtikinti, kad ši liga gyventi netrukdo, tik reikalauja šiek tiek dėmesio jai. Verslininkas, susipažinęs su Kauno medicinos universiteto klinikų gydytoju endokrinologu Vladimiru Petrenka, pasiūlė organizuoti Amerikoje cukriniu diabetu sergančių jaunų žmonių stovyklą. Į ją pakvietė keturis angliškai kalbančius jaunuolius, kad šie išmoktų sergančiųjų gyvenimo būdo ir perteiktų jį kitiems stovyklose Lietuvoje.

Ši stovyklų patirtis prigijo ir taikoma iki šiol.

Geri darbai gydo

A.Grigas kelius į Ameriką nutiesė ne tik sergantiems likimo draugams, bet ir menininkams. "Ačiū, kad atvėrėte mums langą", – giliai širdin įstrigo žodžiai nepažįstamos moters, atėjusios po koncerto į Vilniaus operos ir baleto teatrą. Ten A.Grigas dainavo su operos primadona Irena Milkevičiūte "Traviatoje". Tada, 1985-aisiais, jis buvo pirmas užsienietis, uždainavęs šioje scenoje.

Verslininkas, neabejingas menui ir turintis puikų balsą, dainavęs Čikagos operoje, į savo turistines keliones kvietė garsiuosius Lietuvos menininkus Virgilijų Noreiką, Joną Katakiną, Loretą Bartusevičiūtę ir kitus. Organizavo jų koncertus anapus Atlanto.

"Norėjosi ką nors gero padaryti", – apibendrina A.Grigas. Per pastarąją kelionę į Lietuvą parskraidinęs kompozitoriaus Broniaus Jonušo palaikus atliko dar vieną gerą darbą – išpildė priešmirtinę bičiulio valią.

Geri darbai, anot tautiečio iš už Atlanto, suteikia jėgų, stiprina sveikatą. A.Grigas su žmona valgo tik sveiką maistą: žuvį, daug daržovių ir vaisių. "Retkarčiais – šlakelį šaltos baltos išgeriu", – neslepia vyras. O vyno? "Jis būtinas išlaikyti jaunatvę ir sveiką širdį, tačiau vartoti reikia saikingai", – šyptelėja A.Grigas ir gurkštelėja lietuviško mineralinio vandens. Be kelionės į Havajus, šiemet jis dar organizuoja kruizą į Aliaską. Į Lietuvą atskris galbūt kitąmet, o gal dar ir šiemet?

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ko

reiktu kad Lietuvoje tik tiek daktarai klystu

Saulius1

"Visą gyvenimą buvęs sveikas 74-erių verslininkas... " (beje, toliau: "A.Grigui – 73-eji" - ech, žurnaliūgos!) - taigi taigi, ir vėl bėdos per medikus! Nes ta jų vadinama 'profilaktika' - tai problemų sukėlimas, su kuriomis ESĄ paskui jie 'sėkmingai' kovoja... toliau nuo gydytojų - daugiau sveikatos!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS