Bakterijų naikinimas: kaip efektyviai kovoti su musėmis? | Diena.lt

BAKTERIJŲ NAIKINIMAS: KAIP EFEKTYVIAI KOVOTI SU MUSĖMIS?

  • 0

Sunku patikėti, tačiau mes nepastebime net 95 proc. musių, kurios potencialiai pavojingos mūsų ir mūsų artimųjų sveikatai. Mosuodami musmušiu arba laikraščiu problemą išsprendžiame tik laikinai.

Maža, bet grėsminga

Pasaulyje priskaičiuojama daugiau nei 120 tūkst. musių rūšių. Šie vabzdžiai ne tik erzina mus zvimbdami aplink ausis ir lįsdami į akis, tačiau gali būti mirtinai pavojingi. Vienos musės žarnyne slypi apie 33 mln. mikroorganizmų, 0,5 mlrd. tūno ant jos kūnelio bei kojų. Vadinasi, nutūpusi ant bet kokio paviršiaus, musė palieka daugybę bakterijų, o šios, patekusios į žmogaus organizmą, gali sukelti itin pavojingas ligas – vidurių šiltinę, cholerą, bakterinę dizenteriją, hepatitą, akių uždegimą, poliomielitą, tuberkuliozę, viduriavimą ir kt.

Kaip teigia UAB „Dezinfa“ kenkėjų kontrolės ekspertas, biologas Liutauras Grigaliūnas, jei skraidančius šiuos  vabzdžius pastebite arti maisto produktų arba tiesiog savo gyvenamojoje aplinkoje, reikėtų imtis prevencinių veiksmų, pastebėjus lervas, nedelsiant utilizuoti produktus. Musės dauginasi itin sparčiai, todėl per trumpą laiką užkrėstumas gali išaugti kelis kartus.

Musės – rimta problema tiek namuose, tiek verslo įmonėse, ypač maisto pramonėje bei prekyboje. Jos gali ne tik sveikatą sugadinti, bet ir suteršti įmonių reputaciją, todėl į kovą su šiais kenkėjais stoja net mokslininkai.

Jei nuolat susiduriate su musėmis ar kitais skraidančiais maisto produktus gadinančiais vabzdžiais, patariame naudoti specialias lempas.

Kodėl šviesa?

L. Grigaliūnas primena, kad muses, kaip ir daugelį kitų vabzdžių, labai traukia šviesa. „Kiekvienas esame matęs, kaip vasaros vakarą vabzdžiai ima traukti šviesos šaltinio link, muses taip pat traukia šviesa. Nors mokslininkai tebesiginčija, yra kelios teorijos, aiškinančios vabzdžių potraukio į šviesą fenomeną. Yra manančių, jog šviesa vabzdžiams padeda orientuotis erdvėje, nustatyti teisingą skridimo kryptį. Kiti mokslininkai teigia, kad musės, kandys ir kt. vabzdžiai prie šviesos traukia natūraliai, nes jų organizmas tiesiog savaime dėl tam tikrų medžiagų reaguoja į šviesą“, – dėsto L. Grigaliūnas.

Kad ir kokia teorija remsimės, išvada viena – muses šviesa traukia, tad pasinaudodami šiomis žiniomis, mokslininkai ir kenkėjų kontrolės ekspertai sukūrė šviesos spąstus – unikalius  prietaisus musėms naikinti. Šiuo metu šviesos spąstai, integravus specialias LED lempas, tapo dar efektyvesni, jų naudojimas leidžia ne tik išspręsti esamą musių užkrėstumą, bet ir užkirsti kelią tolimesnei problemos plėtrai.

Šviesos spąstai – veiksminga ir saugu

Šviesos spąstai privilioja ir sunaikina ne tik muses, bet ir kitus į patalpas įskridusius nepageidaujamus vabzdžius. Be cheminių medžiagų naudojimo, aplinkos taršos ir pavojaus žmonių bei gyvūnų sveikatai išsprendžiama vasarą itin opi musių problema.

„Jei nuolat susiduriate su musėmis ar kitais skraidančiais maisto produktus gadinančiais vabzdžiais, patariame naudoti specialias lempas, sukurtas privilioti ir sunaikinti nepageidaujamus skraiduolius. Šias lempas galima naudoti gyvenamosiose patalpose, sodybose, biuruose, pramonėje ir prekybos vietose. Vienas svarbiausių šių prietaisų privalumų – saugumas. Nenaudojamos cheminės medžiagos, todėl nekenkiama nei žmogaus sveikatai, nei aplinkai. Jei reikalinga ypatinga apsauga nuo kenkėjų, rekomenduotina rinktis lempas su specialia integruota lipnia juosta, ant kurios privilioti vabzdžiai prilimpa, todėl nelieka jokių kenkėjų pėdsakų išorėje“, – tikina kenkėjų kontrolės specialistas L. Grigaliūnas.

Pabrėžtina, kad musės, kaip ir kiti vabzdžiai, į šviesos spąstus papuola neužilgo po patekimo į patalpas  todėl  dar būna nespėjusios pridėti kiaušinėlių ant maisto, o tai užtikrina pačią geriausią kenkėjų platinamų ligų prevenciją.

Žinoma, nereikia pamiršti ir pačių paprasčiausių priemonių, padedančių apsisaugoti nuo musių bei kitų kenkėjų puolimo: laikytis higienos ir tvarkos, rūšiuoti ir laiku išnešti šiukšles.

L. Grigaliūnas primena, kad esant nedideliam skaidančių parazitų kiekiui, padeda lipnios juostelės, traukiančios muses ir kitus smulkius vabzdžius, specialūs purškalai. Tik būtina įsidėmėti: patiems naudojant chemines kenkėjų naikinimo priemones, reikia laikytis visų naudojimosi instrukcijoje nurodytų reikalavimų ir nerizikuoti savo bei aplinkinių sveikata.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS