Cheminiai valikliai – baltoji mirtis? | Diena.lt

CHEMINIAI VALIKLIAI – BALTOJI MIRTIS?

Klaipėdietė savo kailiu patyrė, kokie pavojai tyko neapgalvotai naudojant buitinę chemiją. Vienu metu sumaišius kelis parduotuvėje įsigytus valiklius, jai vos pavyko išsivaduoti iš mirties gniaužtų. Daugybė žmonių nežino, kad maišyti valiklius – griežtai draudžiama.


 

Klaipėdietė savo kailiu patyrė, kokie pavojai tyko neapgalvotai naudojant buitinę chemiją. Vienu metu sumaišius kelis parduotuvėje įsigytus valiklius, jai vos pavyko išsivaduoti iš mirties gniaužtų. Daugybė žmonių nežino, kad maišyti valiklius – griežtai draudžiama.

Akyse aptemo ir ėmė dusti

Uostamiesčio gyventojai Irmai namų švaros darbai vos nesibaigė tragiškai, – klaipėdietė apsinuodijo chloro dujomis.

"Rodos, viską dariau, kaip įprasta. Tiesiog į vonią įpyliau kelis valiklius, kad greičiau baigčiau darbus. Jie iš tiesų greitai išgraužia nuosėdas. Staiga pajutau, kad negaliu įkvėpti oro, pradėjau dusti, akyse aptemo, ėmė svaigti galva, nuo to momento viską atsimenu miglotai", – neigiamais išgyvenimais dalijosi moteris.

Pašnekovė sumaišė kelis skirtingus chloro ir rūgšties medžiagų turinčius valiklius. Vos per kelias minutes įvykusi preparatų cheminė reakcija apnuodijo moterį.

Jai pasisekė, kad namuose incidento metu buvo ne viena.

"Nesitikėjau, kad plovikliai gali būti tokie pavojingi, juk negėriau jų. Visa laimė, kad šalia buvo draugas, priešingu atveju net nežinau, kaip viskas būtų pasibaigę", – baimingai svarstė Irma.

Instrukcijų neskaitė

Moteris prisipažino neskaitanti preparatų etikečių ir naudojamiems produktams daug dėmesio neskirianti.

"Juk pirkau padorioje parduotuvėje, nesuprantu, kaip galėjo nutikti, kad legaliai įsigytos priemonės vos nepražudė? Vadinasi, nuodai yra kiekvienam lengva ranka prieinami", – samprotavo klaipėdietė.

Įprastai tokie valikliai būna pažymėti įspėjamaisiais ženklais, draudžiančiais juos maišyti su kitomis medžiagomis.

Tačiau instrukciją patingėjusiam perskaityti gyventojui nežinojimo pasekmės gali būti pražūtingos.

Chloras sudirgina ne juokais

Visuomenės sveikatos centro bei cheminių medžiagų specialistų šis atvejis nenustebino.

Anot jų, visai suprantama, kad sumaišius minėtus valiklius ir dar mažoje patalpoje įvyko stipri reakcija.

Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistės Sigitos Židonienės teigimu, Irmai švaros diena galėjo baigtis dar liūdniau.

"Labai pavojinga sumaišyti skirtingu pagrindu pagamintas priemones, pavyzdžiui, chloro turinčią priemonę su amoniako ar acto pagrindu pagamintais valikliais. Tuomet išsiskiria nuodingos chloro dujos, kurios gali sudirginti ne tik kvėpavimo takus, akis ar odą, bet ir iššaukti astmos priepuolį. Susidarius itin didelei dujų koncentracijai, apsinuodijimas gali būti mirtinas", – įspėjo S.Židonienė.

Apsinuodijo baseine

Nors Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras statistikoje neišskiria konkrečiai buitinės chemijos apsinuodijimų, tačiau pabrėžė tokių skundų sulaukiantys nemažai.

Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vyriausioji specialistė Daiva Gutauskaitė prisiminė atvejį, kai Kauno baseine chloro dujomis vienu metu apsinuodijo nemažai žmonių.

Trijų lankytojų būklė buvusi itin sunki. Tarp apsinuodijusių – ir vaikas, po pasiplaukiojimo baseine atsidūręs reanimacijos palatoje.

"Chloro dujos baseine apnuodijo jo lankytojus. Žmonės į mus neretai kreipiasi dėl panašių atvejų", – neslėpė D.Gutauskaitė.

Gali sukelti vėžį

Įvairių valiklių sudėtyje dažnai būna greitą apsinuodijimą sukeliančių medžiagų – ėsdinančių, alergizuojančių, dirginančių odą, akis ir kvėpavimo sistemą.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Vičienė pažymėjo, kad apsinuodijimo laipsnis priklauso ne tik nuo nuodingos medžiagos kiekio, bet ir žmogaus amžiaus, jo organizmo jautrumo ar chemikalo koncentracijos.

"Kuo chemikalas labiau koncentruotas, tuo jis yra pavojingesnis žmogui ir aplinkai", – nurodė D.Vičienė.

Jai antrino ir Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vyriausioji specialistė.

"Visi nori kuo greitesnio efekto, o kuo jis greitesnis, tuo stipresnės ir "ėdresnės" medžiagos. Cheminiu požiūriu pavojingiausias yra "Kurmis", turintis daug šarmo", – pabrėžė D.Gutauskaitė.

Teigiama, kad šie preparatai gali ne tik pažeisti kvėpavimo takus, bet net ir sukelti vėžį.

Pavyzdžiui, jų sudėtyje esantis amoniakas gali pažeisti inkstus ar kepenis, o daugelyje preparatų esantis metanolis, t. y. bespalvės dujos, – sukelti vėžinius susirgimus.

Taip pat vieni pavojingiausių žmogui – tualeto valikliai, išskiriantys toksiškas dujas, bei kitos valymo priemonės, kuriose gausu konservantų, kvapų ir dažiklių.

Dažniausiai apsinuodija vaikai

Vyriausioji specialistė D.Vičienė patikino, kad apsinuodijimų buitine chemija atvejų Klaipėdos rajone būta ir daugiau.

Tačiau nurodyti tikslų skaičių galimybės nėra. Mat medikai apie apsinuodijimus informuoti Visuomenės sveikatos centrą privalo ne visais atvejais.

"Dažniausiai mums yra žinoma, kai apsinuodija vaikai, taip pat grupiniai apsinuodijimai ar įvykę darbe, kartais esant sunkiai ligonio būklei. Be to, apsinuodiję žmonės ne visada kreipiasi į gydytojus pagalbos", – komentavo specialistė.

Pasak pašnekovės, dažniausiai buitine chemija apsinuodija vaikai. Tėvai neretai nepasirūpina, kad medžiagos būtų saugiai paslėptos nuo mažamečių.

Vien 2012–2014 m. Klaipėdos mieste biuras užfiksavo 24 apsinuodijimo buitine chemija vaikų iki 17 m. amžiaus atvejų.

Dauguma jų – dėl lengvai vaikams pasiekiamose vietose laikomų pavojingų produktų.

"Pastebime, kad ši bėda tarp vaikų iš tiesų yra opi ir ypač iki dvejų metų amžiaus. Žmonės nesisaugo ir laiko valymo priemones vaikams prieinamose vietose", – akcentavo D.Vičienė.

Nustatyta, kad daugiausia apsinuodijimų – kanalizacijos vamzdžių valikliais, skalbimo priemonėmis, dėmių valikliais, kvapiaisiais aliejais.

Keisis preparatų ženklinimas

Gamintojai privalo nurodyti, kai valiklių sudėtyje esantis cheminių medžiagų kiekis – labai didelis. Tačiau dažniausiai preparatai būna paženklinti vos įžiūrimomis ikonomis.

"Jei produktas klasifikuojamas kaip pavojingas ir naudojant jį yra būtinos saugumo priemonės, ant pakuotės rasite pavojingumo ženklelius", – teigė cheminių medžiagų specialistė S.Židonienė.

Specialistė pabrėžė, kad nuo 2015 m. birželio 1 d. ženklinimas keisis, o šiuo metu prekybos centruose galima išvysti prekių su dvigubais įspėjamaisiais paveikslėliais.

Pašnekovai įspėjo, kad renkantis buitinę chemiją, kurios sudėtyje yra mažiau pavojingų cheminių medžiagų, galima apsinuodijimo riziką sumažinti.

Daugumą namuose naudojamų priemonių galima pakeisti mažiau toksiškomis ir nebrangiomis – soda, actu, druska, citrinos sultimis, augaliniais aliejais ar muilu.

Taip pat specialistai nurodė po valymo nusiplauti rankas, dirbti specialiomis pirštinėmis, o prieš naudojimą perskaityti prekės etiketę.

Reikėtų vengti buitinės chemijos, pažymėtos šiais simboliais: toksiška, pavojinga / dirginanti, ėsdinanti, pavojinga vandens aplinkai.

"Siūlyčiau rinktis bekvapes priemones, nes sudėtyje esantys nenatūralios prigimties kvapai dažnai būna pavojingi. Ypač – oro gaiviklių. Valant namus reikėtų gerai juos vėdinti bei saugoti valymo priemones nuo vaikų", – užbaigė S.Židonienė.

GALERIJA

  • Įspėjimas: jau nuo birželio 1-osios keisis žmogui galinčių kelti pavojų buitinės chemijos prekių ženklinimas.
  • Cheminiai valikliai – baltoji mirtis?
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Malderis

Moki žodį - žinai kelią... Skaityti visi mokame,tačiau tingima tai padaryti.Seniai žinoma, jog negalima maišyti kelių rūšių cheminių valiklių ant gaminio esančių naudojimo instrukcijų tai rašoma. Būkite atidesni - išvengsite nelaimės.

Gal ir naivus klausimas...

O aš būtent naudoju citrinos rūgštelę.Nereikia net ir penkių minučių laikyti.

actas gal ir naiviam klausimui

Na, aš naudoju citriną. Atsipjauny pusę, kryžmai įpjaunu ir pereinu virtuvės stalviršius, kranai net šviečia netgi citrinos žieve nuvalyti. Išbalina dėmes. Palaikau ir po pusvalandžio švariu vandeniu nuplaunu/Kvepia gaiva labai. Švaru, citrina ir dezinfekuoja. O klozetan acto pusbutelį supilkit išeidami į darbą- nepatikėsit, kaip gerai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS