Dar vienam vaikui pasaulyje sumažintas ŽIV progresas | Diena.lt

DAR VIENAM VAIKUI PASAULYJE SUMAŽINTAS ŽIV PROGRESAS

  • 0

Devynmetė iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR) tapo trečiu vaiku pasaulyje su ilgalaike ŽIV remisija, pasiekta po gydymo kurso keliais vaistais dar kūdikystėje, pirmadienį paskelbė mokslininkai.

Vaikui iki metų amžiaus buvo baigtas 10 mėnesių vaistų prieš AIDS kursas. Tada, atliekant medicininį bandymą, vaistų mergaitei nebebuvo duodama.

Po aštuonerių metų ir devynių mėnesių virusas tebėra ramybės būsenos, o mergaitė yra sveika, gydymo jai nereikia, profesionalų asociacijos „International AIDS Society“ konferencijoje Paryžiuje pranešė mokslininkų komanda.

„Šis naujas atvejis stiprina mūsų viltį, kad kūdikystėje trumpą periodą gydydami ŽIV užkrėstus vaikus galbūt galime išvaduoti juos nuo gydymo visą gyvenimą naštos“, – sakė AIDS ekspertas Anthony Fauci (Entonis Fosis), tyrimą finansavusio JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto (NIAID) direktorius.

Kai kurie mokslininkai ilgalaikę remisiją be vaistų vadina „funkciniu gydymu“.

Kitaip nei tradicinio gydymo atvejais, kai virusą siekiama išnaikinti, ŽIV užsikrėtusių pacientų organizme patogenas išlieka, bet jis toks susilpnintas, kad negali daugintis ir būti perduotas seksualiniams partneriams.

Mokslininkai tikisi, kad gydydami žmones kaip įmanoma greičiau po užsikrėtimo vieną dieną galės be vaistų užtikrinti remisiją, kuri truktų ilgą laiką ar net visą gyvenimą.

Tai tapo svarbiu tyrimų objektu, nes blėsta viltys rasti visam laikui organizme ŽIV išnaikinančią priemonę.

Virusas pasirodė klastingesnis nei manyta – jis gali pasislėpti žmogaus ląstelėse ir daug metų būti pasyvus, o nutraukus gydymą iškart atgyti ir vėl atakuoti.

Antiretrovirusinė (ARV) terapija slopina virusą, bet jo nenužudo, tad infekuoti žmonės turi visą gyvenimą kasdien gerti vaistus, kurie yra brangūs ir sukelia šalutinį poveikį.

Atkrytis įmanomas

Kai kurie infekuoti žmonės – mažiau nei vienas procentas – gali natūraliai sustabdyti viruso dauginimąsi. Jie vadinami „elitiniais kontrolieriais“, bet mechanizmas, kaip virusas yra išjungiamas, tebėra mįslingas.

Minėta mergaitė neturi „elitinio kontrolieriaus“ DNR, nurodo tyrimo autoriai.

Tik nedaugelis iš ARV vaistus vartojančių žmonių pasiekia remisiją, kai vaistų vartoti nebereikia. Tarp tokių žmonių yra 14 suaugusiųjų, dalyvaujančių viename prancūzų bandyme, kurie po trejų metų gydymo galėjo nebevartoti vaistų ir liko sveiki.

Viena 20 metų prancūzė, kuri buvo gydoma kūdikystėje, jau 14 metų po vaistų vartojimo nutraukimo yra sveika. Tai ilgiausia žinoma ŽIV remisija.

Jungtinėse Valstijose vadinamasis Misisipės kūdikis buvo gydomas pirmuosius pusantrų savo gyvenimo metų, o tada remisija truko dvejus metus ir tris mėnesius, tačiau paskui virusas dideliam mokslininkų nusivylimui atsigavo.

Dabar paaiškėjo minėtos mergaitės iš PAR atvejis – pirmas vaiko, dalyvavusio ankstyvo, ribotos trukmės gydymo veiksmingumo tyrime, remisijos atvejis.

„Atkrytis yra įmanomas bet kokiu remisijos atveju“, – pabrėžia viena tyrimo vadovų Avy Violari (Eivi Vajolari) iš Vitvatersrando universiteto Johanesburge.

Tačiau „faktas, kad remisija truko ilgą laiką, rodytų, kad ji tikriausiai bus tvari“, naujienų agentūrai AFP sakė mokslininkė.

Tyrėjai nesupranta, kaip šiai mergaitei išsivystė remisija, nes 410 kitų tyrime dalyvavusių vaikų remisijos nebuvo.

„Negalime pasakyti, ar jos imuninė sistema pati kontroliuoja virusą, ar padėjo gydymas“, – sakė Melburno universiteto medicinos profesorė Sharon Lewin (Šeron Levin).

„Įspūdinga“

Minimai mergaitei ŽIV buvo diagnozuotas 32-trą gyvenimo dieną. Po dešimties mėnesių gydymo ŽIV kiekis jos kraujyje nukrito nuo „labai aukšto“ iki neaptinkamo.

Testai, atlikti jau sulaukus devynerių su puse metų, parodė pačius mažiausius viruso pėdsakus, nurodė komanda, kuri pridūrė, kad virusas jos organizme negali daugintis. Mergaitės svarbiausių imuninių ląstelių kiekis yra normalus.

Kai kas nuogąstauja, kad ši mergaitė priklauso mažumai žmonių, kuriems ankstyvo gydymo pakanka remisijai sukelti.

„Ankstyvas gydymas yra geras dėl daugelio priežasčių. Ankstyvas gydymas sustabdo ŽIV perdavimą, ankstyvas gydymas reiškia, kad imuninė sistema lieka geresnės būklės, ir ankstyvas gydymas išlaiko (viruso) kiekį mažą“, – AFP sakė Sh. Lewin.

„Ankstyvas gydymas taip pat gali didinti remisijos tikimybę, bet tam iš tikrųjų įrodyti reikia daugiau tyrimų“, – pridūrė ji.

AIDS labdaros fondo „Terrence Higgins Trust“ direktorius medicinos klausimams Michaelas Brady (Maiklas Bradis) sakė, kad aptariamas remisijos atvejis yra „įspūdingas“.

„Mums tiesiog reikia geriau suprasti, kodėl taip yra, o tada rasti būdų pritaikyti tai kitiems“, – pakomentavo jis.

Mokslininkai stebėjo virusų kiekį tyrime dalyvavusių vaikų organizme. Ekspertai taip pat pabrėžia, kad žmonėms patiems nutraukti ARV gydymą nerekomenduotina.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS