Dėl cezario pjūvio operacijos apmokestinimo – aistros: kaina gali padidėti ir 10 kartų? | Diena.lt

DĖL CEZARIO PJŪVIO OPERACIJOS APMOKESTINIMO – AISTROS: KAINA GALI PADIDĖTI IR 10 KARTŲ?

  • 21

Vilnietė Marina – trijų vaikų mama. Moteris vadovauja ir motinystę globojančių iniciatyvų sąjungai. Ji sako, kad cezario pjūvis Lietuvoje vis dar išlieka labai aštrus klausimas, praneša LNK.

„Labai liūdna, kad tiek ilgai buvo ieškoma sprendimo, kuris galiausiai netinka nei moterims, nei medikams“, – kalbėjo Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos vadovė Marina Pukelienė.

„Yra žinoma, kad šiuo metu cezario pjūvio operacijos moters pageidavimu yra atliekamos, tačiau visa tai vyksta šešėlyje“, – teigė Seimo narė Morgana Danielė.

Nuo šių metų sausio jau galima ir be šešėlio. „Pacientės tokią paslaugą apmoka pačios pagal sutartinę sumą su gydymo įstaiga. Tokia galimybė šiandien Lietuvoje yra įteisinta. Iki šiol mes neturėjome“, – aiškino SAM Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė.

„Iš to, kaip surašyta tvarka, matosi, kad nors pilietinė iniciatyva buvo, moterys kreipėsi, SAM parodė, kad jas išgirdo, vis dėlto iš tvarkos surašymo matome, kad tvarka yra absoliučiai fikcinė, nes pasinaudoti ja, deja, galimybių tikrai nebus“, – spėjo M. Danielė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Daugiausia klausimų, anot Seimo narės, esą kyla dėl apmokėjimo. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) yra nustačiusi, kad cezario pjūvio operacija gimdyvei pageidaujant kainuoja nuo pusantro iki 3 tūkstančių eurų.

„Dalykas, kur buvo suklupta, tai yra adekvatus apmokestinimas tokios tvarkos, kad moteris iš tikrųjų galėtų ja pasinaudoti“, – sakė M. Danielė.

Politikė aiškina, jei nutiks komplikacijų, moteris turės susimokėti ne tik už operaciją, bet ir už visą gydymą. „Kaip nustatyti, kad komplikacija kilo dėl to, kad, pavyzdžiui, pasirinkimas yra vienoks ar kitoks. O kur yra ta objektyvi komplikacija, kuri būtų kilusi bet kuriuo atveju nepriklausomai nuo moters pasirinkimo?“ – svarstė Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos vadovė.

„Šita paslauga yra nauja. Kaip ji vystysis, ir kaip bus taikoma praktikoje, įsivaizduoju, kils klausimų“, – teigė Vilniaus gimdymo namų vadovas Bronius Žaliūnas.

Kiek kaina padidėtų – vietoj pusantro ar trijų tūkstančių iki dešimties kartų? Kol kas ir patys medikai negali atsakyti.

„Aš kaip Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos atstovė, matau tai kaip baudžiamąją ir atgrasomąją priemonę, kad moterys nesirinktų“, – spėjo M. Pukelienė.

„Šitas įstatymas turbūt pakėlė tą dalį moterų, kurios tiesiog nori, kad būtų atlikta cezario pjūvio operacija be jokios aiškios priežasties“, – sakė Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas Mindaugas Kliučinskas.

„Būtų tos moterys, kurių galbūt nėra daug, bet kurioms tai yra beprotiškai svarbu“, – tegė M. Pukelienė.

Ir nors jau galima, tačiau vienos didžiausių gydymo įstaigų tokios paslaugos vis dar neteikia. Santaros klinikose cezario pjūvio operacijos, gimdyvei pageidaujant, šiuo metu nėra atliekamos, nes mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kainyne dar nėra nustatyta cezario pjūvio operacijos, nėščiajai pageidaujant, paslaugos kaina.

„Viena priežastis – tokia, kita turbūt ir tai, kad tai nėra privaloma ligoninei arba gydytojai vykdyti šitą įsakymą. Šiuo metu mes jos neteikiame, o ateityje tikrai bus svarstoma ta galimybė“, – kalbėjo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas.

„Įstaiga nustato kainą, tai mes esame ją nustatę – 2 tūkstančiai eurų. Tai yra panaši kaina, kurią moka ligonių kasos, jeigu cezario pjūvis atliekamas pagal indikacijas. Dar nė vienos tokios operacijos neatlikome, bet yra viena pacientė, kuri išreiškė norą“, – aiškino Vilniaus gimdymo namų vadovas.

„Ir Latvija, ir Estija, ir daugybė kitų valstybių yra tą pasidariusios, bet Lietuva kaip ir daugeliu klausimų, susijusių su reprodukcija, vėluoja“, – teigė M. Danielė.

Į pareikštą kritiką SAM sureagavo ir, panašu, yra linkusi tvarką tobulinti. „Dėl sumos gal nenorėčiau taip konkrečiai pasisakyti. Tačiau tai turės įtakos. Siekiame peržiūrėti šitą dalį dėl komplikacijų apmokėjimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto“, – sakė SAM Asmens sveikatos departamento direktorė.

Tvarką ministerija žada peržiūrėti per kelis artimiausius mėnesius.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Taip, paklauskite akušerių

Narūralus gimdymas? 12-24 val didžiuliai skausmai, plyšę tarpvietės raumenys, kartais net iki išangės, randai tarpvietėje, šlapimo nelaikymais, kartais po gimdymo - ir išmatų. Vaiko užstrigimas lytiniuose takuose, jo lupimas lauk vakumu arba replėmis, galvos trauma, cerebrinis paralyžius, epilepsija, pridusimas, kartais deja - uždusimas. Gimsta negyvas vaikelis… O gimdyvė visa išdraskyta ir nukraujavusi. Va jums natūralus gimdymas. Prašom.

To xxx

Taip, jus ir jūsų vaiką išgelbėjo. Nes buvo būtina atlikti cezario pjūvį, todėl ir atliko. Žinokit, akušeriams ginekologams paprasčiau atlikti cezarį ir po pusvalandžio eiti namo, negu sėdėti prie moters pusę paros ar ilgiau ir sekti, kas kaip pasisuks. Ir tik todėl, kad supranta visus cezario pavojus, normalūs gydytojai jį daro tik tada kai būtina.

Kai

nėra išeities reikalinga operacija,tai suprantama,niekas nereikalauja mokėti.Čia gi poniutės nori nieko nejausti,o tai valstybei kainuoja,bet visko nori nemokamai ir apvaisinimą ir gimdymą ir slaugą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS