Dėl dirbtinio įdegio – žala sveikatai | Diena.lt

DĖL DIRBTINIO ĮDEGIO – ŽALA SVEIKATAI

  • 2

Siekdami bronzinio atspalvio odos kai kurie žmonės nesisaugo tiesioginių saulės spindulių nuvykę į šiltuosius kraštus. Arba dar blogiau: renkasi nesaugias, įdegį skatinančias alternatyvas – soliariumus ir įdegio injekcijas. Gydytoja perspėja, kad tokie preparatai gali pridaryti daug žalos.

Pavojinga: klinikinių tyrimų metu paaiškėjo, kad įdegiui išgauti naudojant nelegalius hormoninius preparatus gausėja apgamų, kurie kinta, ir gali išsivystyti odos vėžys (melanoma).

Išauga melanomos rizika

Norinčius bronzinio atspalvio odos gydytojai ragina pagalvoti ir apie laukiančius padarinius.

Ultravioletiniai UVB spinduliai prasiskverbia pro viršutinį odos sluoksnį, kur aktyvuojamos ląstelės melanocitai, gaminantys melaniną (odos įdegio pigmentą). Dėl per didelio šių spindulių kiekio išsivysto odos nudegimas. UVA spinduliai, kurie odą pasiekia net ir pro stiklą, prasiskverbia dar giliau į odą ir žaloja kolageno, elastino skaidulas. Dėl to ilgainiui prastėja odos kokybė, formuojasi raukšlelių, silpnėja paviršiniai kapiliarai ir didėja rizika susirgti odos vėžiu.

Gydytoja dermatovenerologė Justina Ūsienė pabrėžia, kad šiuos spindulius skleidžia ir soliariumų lempos, tik kitokiu santykiu, nei gauname natūraliai. Skaičiuojama, kad pagal padaromą žalą odos sveikatai 15 minučių soliariume atitinka keturias valandas natūralioje saulėje.

Internete reklamuojami leidžiami arba į nosį purškiami tam skirti hormonai. Tai neregistruoti, nesaugūs preparatai. Nepaisant įspėjimų, šiuos gaminius naudojusių gretos nenyksta.

„Todėl klaidingai manoma, kad paruošę odą soliariume prieš vasarą ar saulėtas atostogas mažiau nudegsime. Studijuojant žmonių įpročius ir vėliau dėl to atsirandančias ligas, pastebėta, kad lankantis soliariumuose iki 35 metų amžiaus tikimybė susirgti melanoma padidėja 60 proc.“, – atkreipia dėmesį J. Ūsienė.

Reklamuoja internete

Gydytoja įspėja apie dar vieną pavojingą įdegio metodą: „Internete ir forumuose reklamuojami leidžiami arba į nosį purškiami tam skirti hormonai. Žiniasklaidoje ir valstybiniuose šaltiniuose vis pasirodo įspėjimų, kad tai neregistruoti, nesaugūs preparatai. Nepaisant įspėjimų, šiuos gaminius naudojusių gretos nenyksta.“

Pasak jos, melanocitus stimuliuojančių hormonų atsiradimo pradžioje buvo tikimasi, kad bus gaunamas tolygus įdegis, pagerės libido, preparatas mažins svorį. Tačiau klinikinių tyrimų metu paaiškėjo, kad įdegis gali būti labai netolygus, o stimuliuojant melanocitus gausėja apgamų, kurie kinta, ir gali išsivystyti odos vėžys (melanoma). „Vaisto vartojimas taip pat gali sukelti raumenų irimą ir inkstų funkcijos sutrikimą. Būtina atkreipti dėmesį, kad nelegalūs leidžiami preparatai gali būti nesterilūs, turėti priemaišų, nesaugių konservantų ar kitų priedų. Jų kokybės ir dozuotės niekas netikrina, saugumo standartai nereguliuojami”, – pabrėžia J. Ūsienė.

Tarsi kitos rasės

Interneto pokalbių svetainėse gausu žmonių nuotraukų, kuriose galima matyti, kaip šio preparato naudotojams atsirado įvairių odos pigmentacijos netolygumų. Dalis jų tapo tarsi kitos rasės atstovais. Kadangi tai nelegalūs preparatai, tikėtina, kad didelė dalis vartotojų nepasisako ir tikroji komplikacijų apimtis nežinoma.

„Nerizikuokite savo sveikata dėl mados ar įsivaizduojamo grožio. Tikrasis grožis – tai sveika ir puoselėjama oda. Jei vis dėlto norisi odos atspalvio, primenančio vasarą, pasirinkite saugesnių variantų. Pavyzdžiui, naudokite bronzantą arba savaiminio įdegio kremą“, – priduria gydytoja dermatovenerologė J. Ūsienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

anonime susirask bobą ar ką

ir nustok čia dročinti komentaruose

Anonimas

Tegul kvaišos stimpa. Ar gaila ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS