Farmacijos pramonė: tik šešėlis ar grėsmingas sprogimas? | Diena.lt

FARMACIJOS PRAMONĖ: TIK ŠEŠĖLIS AR GRĖSMINGAS SPROGIMAS?

Viešai paskelbta žinia, kad kai kurie vaistai nuo kraujospūdžio gali sukelti vėžį, šokiravo. Kaip jaustis tiems, kurie šiuos vaistus vartojo?

Informacijos dar trūksta

Kaip visa Europa, taip ir Lietuva iš vaistinių atšaukia vaistus kraujospūdžiui mažinti, kuriuose yra Kinijos kompanijos "Zhejiang Huahai Pharmaceuticals" pagamintos veikliosios medžiagos – valsartano. Jos sudėtyje rasta vėžį galinčių sukelti priemaišų.

Šie vaistai skirti komplikacijoms, tokioms kaip miokardo infarktas ir insultas, sumažinti bei ligoniams, sergantiems širdies nepakankamumu ar neseniai patyrusiems miokardo infarktą. Atšaukiamų vaistų bendriniai pavadinimai – amlodipinas ir valsartanas, Lietuvos rinkoje buvusių vaistų su valsartanu prekiniai pavadinimai: "Amlodipine", "Asbima", "Suvartar", "Tensart", "Valsartan", "Vanatex", "Valzap", "Vapress".

Vaistus su Kinijoje pagamintu valsartanu registravo "SIA Ingen Pharma", "Inteli Generics Nord", UAB, ZENTIVA, k.s., "Sandoz d.d.", "EGIS Pharmaceuticals PLC", "Actavis Group PTC ehf", "SIA Ingen Pharma", ZENTIVA, k.s., "Medana Pharma SA", "Medochemie Ltd." kompanijos.

"Nežinau, kokios kompanijos vaistus nuo kraujospūdžio geriu, bet kad valsartaną – tai tikrai", – dar užvakar sakė kaunietė Kristina, pati turinti medicininį išsilavinimą, bet vasarą, juolab atostogaudama, mažiau besidominti pasaulio ir šalies naujienomis.

Šių vaistų buvo kompensuojamųjų sąraše. Dabar kiekvienas, besigydantis hipertenziją, turi pasitikrinti, ką vartoja.

Ministerija tik rekomenduoja

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) prieš dvi savaites paskelbė, kad Europos vaistų agentūra (EVA) peržiūri ir atšaukia visus šiuos vaistus.

Peržiūra prasidėjo po to, kai Ispanija pradėjo skubią atšaukimo procedūrą ir šia informacija nustatyta tvarka pasidalijo su kitomis valstybėmis narėmis ir Europos vaistų agentūra. Pagal šią informaciją VVKT tai pat pradėjo nekokybiškų vaistų atšaukimo procedūrą iš Lietuvos vaistų tiekimo tinklo, įskaitant vaistines.

Kiek turime informacijos apie šį skandalą, akivaizdu, kad nusižengta generinių vaistų gaminimo taisyklėms.

"Priemaišą veikliojoje medžiagoje valsartane, kurią bendrovė tiekia gamintojams ES, nustatė gamintojas. Priemaišų atsiradimas buvo netikėtas ir manoma, kad jis susijęs su veikliosios medžiagos gamybos būdo pokyčiais. Europos vaistų agentūra toliau vertins, ar priemaišos gali kelti bet kokį pavojų pacientams. Vaistai, kurių sudėtyje yra priemaišų, jau išimti iš rinkos, tad vaistinėse esantys vaistai yra kokybiški ir tinkami vartoti", – tikina VVKT viršininko pavaduotojas Žydrūnas Martinėnas.

Vaistinėse lieka kiti vaistai su šia veikliąja medžiaga, pagaminta ne Kinijos "Zhejiang Huahai Pharmaceuticals", bet ir kitose farmacijos kompanijose.

Priima iš visų

Kaip turi elgtis ligoniai, vartoję vaistus, nebetinkamus vartoti?

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinaitė atsakė, kad gydymas negali būti nutrauktas, todėl ministerija rekomenduoja vaistinėms, kad jos nekokybišką vaistą grąžinusiems žmonėms išduotų kitą analogišką receptinį vaistą be recepto.

"Jei žmogus vartojo vaistus, kurie yra atšaukiami, juos gali atnešti į bet kurią "Gintarinę vaistinę", nepaisant, kad pakuotė jau pradėta. Ją priimsime ir pakeisime į analogiškus, kurių sudėtis gera", – aiškina UAB "Gintarinė vaistinė" generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.

Ir visai nesvarbu, kur ir kada grąžinami vaistai buvo pirkti. Anot R.Bagdonavičienės, tai – nestandartinė situacija, ne visi saugo pirkimo čekius.

"Kalbame apie sveikatą, todėl priimsime iš visų, nesvarbu, kur kas vaistus pirko. Priimsime ir pakeisime, o paskui bandysime aiškintis su neteisingų vaistų gamintojais, kad kompensuotų nuostolius. Kai žmogus serga ir vartoja vaistus, jam reikia padėti, gydymą tęsti, todėl nėra kada delsti, kol kas išaiškės", – altruistei R.Bagdonavičienei už pelną ir nuostolius daug svarbiau šiuo atveju gyventojų sveikata.

Kas kompensuos?

"Vaistinė, pakeisdama nekokybišką vaistą į analogišką kokybišką ir spręsdama klausimą dėl įsigijimo išlaidų apmokėjimo, turėtų turėti omenyje, kad būtent nekokybiškų vaistų gamintojas yra atsakingas už padarytą žalą ir ją turi kompensuoti. Atitinkamai vaistinė turėtų bendradarbiauti su gamintojais ir kitais tiekėjais, kad nekokybiškų vaistų gamintojai atlygintų patirtus nuostolius", – taip susidarančią vaistinėms nuostolingą situaciją komentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė A.Žilinaitė.

Kai kurių vaistinių preliminariais skaičiavimais, vaistų su galbūt nesaugia vėžį galinčia sukelti Kinijoje pagaminta veikliąja medžiaga Lietuvoje galėjo būti išrašyta kelioms dešimtims tūkstančių pacientų.

Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė teigia, kad vaistinės kol kas nežino, ką pasiūlyti atšaukiamus vaistus grąžinantiems klientams.

"Mes kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją, nes tam, kad vaistinės galėtų pakeisti nekokybišką vaistą į kokybišką, turi būti priimti tam tikri teisės aktai. Vis dėlto vaistas yra negrąžinama prekė pagal teisės aktus, jos ir keisti negalima, todėl ir reikalingas valstybės institucijų įsikišimas", – BNS sakė K.Nemaniūtė-Gagė.

Jos nuomone, už nekokybiškus vaistus pacientams turi būti kompensuojama, tačiau atsakomybę už tai turi prisiimti ne vaistinės, o gamintojai. Sveikatos apsaugos ministerija kol kas nuo šios problemos sprendimo nusišalina. Viceministrė Kristina Garuolienė penktadienį per spaudos konferenciją pažymėjo, kad tai visos Europos problema, o gaires, kaip esant šiai situacijai elgtis, nurodė Europos vaistų kontrolės agentūra. Viceministrės teigimu, šiuo metu vaistinės nekokybiškus vaistus gali priimti tik kaip utilizuojamą atlieką.

UAB "Gintarinė vaistinė" generalinė direktorė R.Bagdonavičienė pabrėžė, kad vaistų gamyba yra pakankamai griežtai kontroliuojama, ir tai, kas nustatyta dėl valsartano, – beprecedentis įvykis, tokių pasitaiko ypač retai.

Atimta teisė rinktis

Kauno klinikų Išeminės širdies ligos skyriaus vadovė docentė Olivija Gustienė atkreipė dėmesį, kad tvarka, kai ligoniams kompensuojami ir siūlomi tik pigiausi vaistai, yra labai ydinga.

"Kiek turime informacijos apie šį skandalą, akivaizdu, kad nusižengta generinių vaistų gaminimo taisyklėms. Blogai, kad patentiniai – originalūs vienos farmacijos kompanijos gaminami vaistai beveik nekompensuojami, vaistininkai verčiami įpiršti pirkėjams pačius pigiausius vaistus. Ne visada jie yra blogiausi, bet kodėl iš ligoonių atimta teisė rinktis? Galbūt jie rinktųsi didesnę priemoką, bet patentinį vaistą. Dabar tokios teisės neturi", – piktinasi docentė O.Gustienė.

Išties šis skandalas dėl valsartano sudavė didelį smūgį generinių vaistų kompanijoms. Ar Sveikatos apsaugos ministerija, reguliuojanti vaistinių veiklą ir atsakinga už šalies gyventojų sveikatą, padarys tinkamas išvadas? Svarbu, prie kokių išvadų prieis Europos vaistų agentūra, vertinanti, kokį realiai pavojų  kelia priemaišos.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

Baikit šmeišt min.Verygą, jau nusibodo skaityti tas nesąmones.Ar gi jis visur kaltas?

Viktoras

Kam Rūtos Bagdonavičienės (Gintarinės vaistinės gen. Direktorė) skirti "gražūs" žodžiai neaišku, nes nuvykus į šią vaistinę, vaistininkės atsakymas į vaistų "VALSARTAN" pakeitimą buvo lakoniškai trumpas ir aiškus: "Neturime jokio kito pakaitalo ir sandėliuose nėra. Kada bus nieko nežinau. Kreipkitės į kitą prekybos tinklą...???" (2018-07-24)

VYTAUTAS

PER TAS VERYGOS MANIPULIACIJAS,DABAR PABRANGO INSULINAS,REIKALINGAS ŽMOGAUS IŠGYVENIMUI.PABRANGO ŠIRDININKAMS IR KITIEMS ŽMONĖMS,KURIE PROKLAUSO NUO VAISTU GIVYBĖ,VAISTAI.LINKIU VERYGAI ATEITĮ NUGYVENTI SKURDE SU VISA JO GIMINĘ IR KITIEMS VALDŽIAGYVIAMS,KURIE PRISIDEDA PRIE LIGONIŲ GENOCIDA.ŠLYKŠTUS VEIDMAINIS,KURIS DURNIŲ IJUNGĘS PILA ŽMONĖMS SAVO KVAILAS MINTIS.DAR TOKIO MINISTRO LIETUVA NE TURĖJO,KURIS STENGIASI IŠMARINTI LIGONIUS,PENSINIKUS,INVALIDUS.MANO NUOMONĖ.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS