G. Songailė: po cezario pjūvio natūralus gimdymas įmanomas | Diena.lt

G. SONGAILĖ: PO CEZARIO PJŪVIO NATŪRALUS GIMDYMAS ĮMANOMAS

Natūralus gimdymas – dieviška patirtis ir didžiulė paspirtis gerai naujagimio sveikatai bei tvirtam charakteriui.

Tikslas – pasidalyti gera žinia

Gintarės ir Dariaus Songailų namuose krykščia trys sūnūs: dvejų metų ir trijų mėnesių dvyniai Herkus ir Joris bei nė pusės metų dar neturintis mažasis Vėjas – jam sekmadienį sukako penki mėnesiai.

"Taip, mano vyras – buvęs krepšininkas, dabar "Žalgirio" krepšinio komandos treneris", – nusišypso Gintarė, bet Dariaus titulais nesididžiuoja.

Nežada ir to, kad bent vienas iš trijų sūnų pateks tėčio pėdomis ir bus krepšininkas.

"Svarbu, kad vaikai būtų laimingi, o profesiją padiktuos gabumai", – svajoja trijų sūnų mama ir džiaugiasi, kad šiandien jie auga sveiki, akivaizdu, paveldėję tėčio genų, nes yra dideli, aukšti.

Ar tokie ir gimė? G.Songailė mielai dalijasi vaikų gimimo istorijomis ir patirtimi, nes nori perspėti jaunas mamas, kad jos pasitikėtų gydytojais ir rinktųsi teisingą kelią. Dėl to ši rinkodaros specialistės profesiją turinti jauna mama tapo šeštadienį Kauno klinikose rengiamos konferencijos "Išmintingoji motinystė ir tėvystė" globėja.

"Didelės profesinės patirties turintys specialistai konferencijoje pasidalys savo žiniomis ir atsakys į besilaukiančių moterų ir jų artimųjų klausimus ruošiantis vienam svarbiausių šeimos gyvenimo įvykių – vaiko gimimui", – pristato LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė.

Lėmė trys indikacijos

"Mano asmeninė patirtis buvo didžiausia paskata prisidėti prie šios idėjos. Noriu pasidalyti savo istorija, kaip su nuostabių medikų pagalba po pirmojo nėštumo, kuris, deja, pasibaigė cezario pjūvio operacija, nepraėjus dvejiems metams, man pavyko sėkmingai pagimdyti. Skatinu mamas pasitikėti gydytojais, o svarbiausia – savimi, ir padėti mūsų mažyliams ateiti į šį pasaulį kuo natūralesniu būdu", – sako G.Songailė.

Jai buvo 23-eji, kai sužinojo būsianti mama. Netrukus paaiškėjo, kad į jos šeimą ir pasaulį ateina dvyniai. Kūdikius sėkmingai išnešiojusi, Gintarė labai norėjo juos pagimdyti pati, natūraliai.

"Bet buvo trys rimtos indikacijos. Viena jų, kad naujagimiai – dvyniai, nebuvo lemianti, nes kai viskas gerai, dvynius galima gimdyti", – žino jauna mama.

Jos svajonei patirti natūralų vaikų atėjimą sparnus pakirpo tai, antrasis vaisius buvo didesnis už pirmąjį, ir gimdymo metu galėjo prireikti cezario pjūvio.

"Trečioji indikacija buvo ta, kad, likus kelioms dienoms iki gimdymo, vienas vaikas atsisėdo. Gimdymas sėdmenine pirmeiga negalimas", – G.Songailė nebediskutavo su gydytojais dėl jų sprendimo.

Noriu pasidalyti savo istorija, kaip su nuostabių medikų pagalba po pirmojo nėštumo, kuris, deja, pasibaigė cezario pjūvio operacija, nepraėjus dvejiems metams, man pavyko sėkmingai pagimdyti. Skatinu mamas pasitikėti gydytojais, o svarbiausia – savimi, ir padėti mūsų mažyliams ateiti į šį pasaulį kuo natūralesniu būdu.

Operacija nėra nuosprendis

Po metų jauna moteris vėl pasijuto besilaukianti.

"Vėl labai norėjau gimdyti pati. Gydytojas sako: pagirtina, bandysime", – apsidžiaugė Gintarė, iš draugių, pažįstamų girdėjusi, kad, nepraėjus nė dvejiems metams po cezario pjūvio, natūralus gimdymas yra neįmanomas, nes būtų labai rizikingas, pavojingas.

Gintarė konsultavosi su Kauno klinikų docentu, prityrusiu gydytoju akušeriu ginekologu Vladu Gintautu. Jo autoritetas drąsino, juolab pagrindo maksimaliam pasitikėjimui davė patirtis, įgyta bendraujant prieš dvynių gimimą.

"Trečiąjį sūnų, Vėją, pagimdžiau labai sėkmingai. Gydytojai sekė procesą labai atsakingai, nes šiek tiek rizikos, kad gali prireikti  cezario operacijos, gal ir buvo. Tačiau su gydytojų ir visos medikų komandos priežiūra pavyko pagimdyti be jokių komplikacijų", – džiaugiasi Gintarė.

Dabar ji tvirtina, kad cezario operacija nėra nuosprendis niekada nebepagimdyti pačiai, ir tai nori pasakyti visoms būsimoms mamoms.

"Jei medikai sako, kad vaiko ir moters būklė gera, gimdyti natūraliai galima, reikia tuo pasikliauti ir rinktis šį būdą. Kuo natūraliau ateis mažylis į šį pasaulį, tuo bus lengviau ir jam pačiam, ir mamai, ir tėčiui, ir visiems", – įsitikinusi trijų vaikų mama G.Songailė.

Ji gali palyginti abu gimdymo variantus ir sako, kad nors cezario operacija ir buvo labai sklandi, natūralus būdas, kai jis galimas, yra pranašesnis daugybe aspektų.

Kardinalūs skirtumai

"Po natūralaus gimdymo kūdikis iškart dedamas ant krūtinės. Iškart būni su juo, suteiki jam šilumos, meilės. Ir vyrui – tėčiui visai kas kita, kai visi buvome kartu", – palaimingas akimirkas atsimena Gintarė.

Po cezario operacijos ji turėjo likti reanimacijos palatoje, o dvyniai buvo paguldyti ant tėčio krūtinės. Tos keturios valandos tuomet Gintarei labai prailgo, ji veržėsi pas sūnus ir vyrą. Laimei, tiek laiko aktyviai pogimdyvinei priežiūrai pakako, nes viskas buvo gerai. Moteris įsitikinusi, kad vaiko atėjimo per gimdymą patirtis tūkstančius kartų malonesnė, pirminis ryšys su vaikais daug stipresnis.

O skausmas, kurį reikia ištverti?

"Skausmas yra tik momentinis, na, 10–12 valandų, o padariniai – visam gyvenimui. Visada maniau, kad moteris turi pagimdyti pati. Vaiko atėjimas ne be reikalo toks skausmingas. Skauda ne tik mamai, bet ir naujagimiui, bet medicininiai tyrimai liudija, kad natūraliai gimę vaikai yra kovotojai ir tai jiems labai padeda gyvenime", – tvirtai taria trapi moteris.

Apie motinystę, gimdymą, pasirengimą šiam stebuklui ji daug skaitė internete, kalbėjosi su gimdžiusiomis draugėmis, medikais. Smalsiai ir atsakingai moteriai tris vaikus auginti nėra sudėtinga. Sako, kad jai daug pataria vyras, turintis patirties, auginant dukrą iš pirmos santuokos. Gintarė matė, kaip auga jos brolis, kuris dar mažas.

Pažanga ir žinios

"Labai daug kas pasikeitė motinos ir vaiko sveikatos priežiūros srityje per pastaruosius dešimtmečius, įvyko dideli pokyčiai per praėjusį penkmetį. Visoje Lietuvoje atnaujinti akušerijos stacionarai, aparatūra, medikų komandų, kurios dirba su mama ir naujagimiu, žinios ir įgūdžiai", – pasidžiaugia profesorė R.Nadišauskienė.

Tai, kad aplinka turi būti tinkama ir specialistai profesionalūs, visuomenė priima kaip natūralų reiškinį.

"Natūralus gimdymas reikalingas naujagimiui, jo imuninei sistemai. Kai viskas pamatuota, įvertinta rizika ir jos nėra, reikia kuo mažiau kištis į natūralią eigą. Medicinos pažanga lemia, kad dabar pastoja ir vaisių išnešioja ir sergančios moterys, kurios anksčiau dėl sveikatos būklės apie tai negalėjo svajoti", – daug vilčių suteikia R.Nadišauskienė.

Profesorė pastebi ir problemų. Visų pirma nepakanka informacijos visais nėštumo laikotarpiais ir po gimdymo.

"Informacija, gaunama iš įvairių specialistų, kartais skiriasi, vadinasi, nėra standartizuota ir paliekama daug vietos interpretacijoms. Tada kreipiamasi į visagalį internetą, kuriame irgi yra dezinformacijos", – apgailestauja LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė R.Nadišauskienė.

Kalbėti paprastai ir aiškiai

Kauno klinikų akušeriai ginekologai siekia palaikyti glaudžius ryšius su tais, kuriems, profesorės teigimu, tarnauja: mamomis, tėčiais, naujagimiais.

"Mūsų tikslas – skleisti tą informaciją, kuri labiausiai išgryninta, atitinka mokslo įrodymus. Labai norime dialogo, bendradarbiavimo ir patys siekiame išmokti kalbėti paprastai ir aiškiai. Kai kada pacientams sunku medikus suprasti dėl jų naudojamų specifinių medicininių terminų, o žmonės nedrįsta paklausti, ką tai reiškia", – paprastas problemas įvardija su pacientėmis daug bendraujanti gydytoja akušerė ginekologė R.Nadišauskienė.

Nuo seno Kauno klinikose veikianti Nėščiųjų mokyklėlė perorganizuojama į aukštesnį lygį. Dėl to ji pavadinta Akademija šeimai. Apie nėštumą, natūralų žindymą, vyro vaidmenį, pogimdyvinį laikotarpį aiškina akušerės. Tai jų kompetencija.

"Akademijoje plečiame temų ratą, apie moters sveikatą kalbame daug plačiau", – profesorė R.Nadišauskienė kviečia semtis žinių visai šeimai, kuri pradinę informaciją gali rasti tinklalapyje www.akademijaseimai.lt.

GALERIJA

  • G. Songailė: po cezario pjūvio natūralus gimdymas įmanomas
Dariaus Kučio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Algis

Kazkodel nepatinka moterys kurios issizada lietuvisku pavardziu del kokios tai mados. Songailiene juk sauni pavarde! O Songaile jau nebe...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS