Hipolipideminė dieta: kuo naudinga ir „su kuo valgoma“? | Diena.lt

HIPOLIPIDEMINĖ DIETA: KUO NAUDINGA IR „SU KUO VALGOMA“?

  • 2

Higienos instituto duomenimis, daugiau nei pusės mirčių mūsų šalyje priežastis – širdies ir kraujagyslių ligos, kurių atsiradimą skatina padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje.

Mitybos specialistės Vaidos Kurpienės teigimu, veiksmingas būdas mažinti cholesterolio kiekį, o ir tokių ligų riziką – dar ne daug kam žinoma hipolipideminė dieta.

Pasak mitybos specialistės V. Kurpienės, hipolipideminė dieta, kurios pagrindą sudaro gausus vertingųjų angliavandenių vartojimas, aktualiausia kenčiantiems nuo virškinimo trakto, nervų, širdies ir kraujagyslių sistemų ligų. Taip pat ši dieta padeda greitai ir efektyviai numesti svorio.

„Laikantis hipolipideminės dietos, sparčiai sumažinamas cholesterolio kiekis kraujyje, mat dietos esmė – atsisakyti daug cholesterolio turinčių maisto produktų, taip pat riebių ir nenaudingų angliavandenių turinčių gaminių. Pirmųjų dietos rezultatų galima tikėtis jau po savaitės: tai sumažėjęs kūno svoris, pagerėjusi miego kokybė, geresnė nuotaika, sumažėję širdies skausmai ir kita“, – sako V. Kurpienė.

Pagrindiniai mitybos principai

Tiesa, laikantis hipolipideminės dietos, pasak V. Kurpienės, svarbu ne tik griežtai „atsijoti“ vartojamus maisto produktus, bet ir laikytis kelių papildomų principų, norint, kad  rezultatai būtų pasiekti greičiau. „Bemaž svarbiausia tai, kad valgyti reikia kas 3-4 val., tai yra 5-6 kartus per dieną. Tai turėtų būti trys pagrindiniai patiekalai – pusryčiai, pietūs ir vakarienė, bei užkandžiai. Valgyti reikia tiek, kad jaustumėtės sotūs, bet ne apsunkę“, – sako mitybos specialistė. Taip pat V. Kurpienė rekomenduoja valgyti ramioje aplinkoje, iš mažesnės lėkštės, gerai kramtyti, rašoma pranešime spaudai.

Hipolipideminė dieta reikalauja vengti perdirbtų grūdų, saldumynų, saldžių pieno produktų, riebaluose kepto, rūkyto, vytinto, konservuoto maisto. Išimtis – namuose konservuotos daržovienės, kuriose mažai acto ir cukraus.

Specialistės teigimu, hipolipideminė dieta reikalauja vengti perdirbtų grūdų, saldumynų, saldžių pieno produktų, riebaluose kepto, rūkyto, vytinto, konservuoto maisto. Išimtis – namuose konservuotos daržovienės, kuriose mažai acto ir cukraus.

„Minėtus produktus keiskite turinčiais daugiau skaidulų: rinkitės augalinės kilmės maistą, kurį kuo mažiau apdorokite termiškai, o dalį suvalgomos mėsos keiskite ankštiniais produktais. Taip pat svarbu bent dusyk per savaitę valgyti žuvies. Nekepkite maisto riebaluose, venkite riebių padažų, mažinkite gyvūninių produktų vartojimą ir, esant poreikiui, rinkitės tik liesus“, – vardija V. Kurpienė ir pabrėžia, kad ypač svarbu valgyti kuo įvairesnį maistą, mat taip užtikrinamas organizmui būtinas vitaminų bei mineralų kiekis.

Vengtini ir rekomenduotini produktai

O Aidas Poleninas, prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos departamento direktorius, sako, kad nors laikantis hipolipideminės dietos griežtai draudžiamų vartoti maisto produktų nėra, verta atsiminti, kad vengtinais laikomi maisto produktai gali tapti blogesnės savijautos priežastimi. Todėl verčiau juos keisti rekomenduojamais.

„Pavyzdžiui, kalbant apie kruopų ir miltinius gaminius, reikėtų vengti manų ir kukurūzų savyje turinčių produktų, baltų miltų, konditerijos gaminių. O viso grūdo produktai, rudi ryžiai, grikiai, avižos, ar bolivinė balanda – puikus pasirinkimas. Iš ankštinių produktų, rekomenduotina rinktis pupeles, avinžirnius lęšius, juos prieš gaminimą reikėtų išlaikyti vėsiame vandenyje ir verčiau nepervirti, neruošti riebaluose“, – vardija A. Poleninas.

Tuo tarpu pieną reikėtų rinktis kuo liesesnį. Eksperto teigimu, rekomenduojama vartoti natūralias pasukas, kefyrą, rūgpienį, natūralų jogurtą, varškę, liesą grietinę. Tačiau saldintas jogurtas, sūrio gaminiai ar riebūs pieno produktai geros savijautos nepridės. 

„Svarbiausia laikantis tokios dietos – atsisveikinti su riebalų pertekliumi. Pamirškite gausų taukų, lašinių, riebių produktų, majonezo, sviesto ar aliejaus vartojimą. Verčiau rinkitės natūralų sviestą, ypač tyrą alyvuogių aliejų, kurio vartoti rekomenduojama iki 3 šaukštų per dieną, linų sėmenis, o majonezą keiskite natūraliu jogurtu arba liesa grietine su garstyčiomis ir druska“, – sako ekspertas.

Galiausiai, A. Polenino teigimu, svarbu vengti ir dalies delikatesais laikomų produktų. Pavyzdžiui, krevečių, ikrų ar kitų jūros gėrybių, taip pat žuvies ar vištos kepenėlių, jaučio liežuvio ir panašiai. „Jūros gėrybių poreikį kompensuosite valgydami baltą žuvį, o tokiais gurmaniškais produktais kaip kepenėlės ar jaučio liežuvis leiskite sau mėgautis maždaug kartą per mėnesį. Organizmas jums padėkos“, – teigia A. Poleninas.

Idant laikytis hipolipideminės dietos būtų lengviau, A. Poleninas dalijasi savaitinio mitybos plano pavyzdžiu:

Pirmadienis

Pusryčiai – 200 g vandenyje virtų avižinių dribsnių ir puodelis žaliosios arbatos;

Pietūs – troškintos paprikos ir cukinijos;

Vakarienė – 200 g keptos jautienos ir stiklinė lieso jogurto;

Antradienis

Pusryčiai – granola ir stiklinė apelsinų sulčių;

Pietūs – neriebi vištienos sriuba su daržovėmis;

Vakarienė – 250 g troškintų kopūstų ir stiklinė riaženkos;

Trečiadienis

Pusryčiai – citrusiniai vaisiai;

Pietūs – grikiai su šviežiomis uogomis;

Vakarienė – 250 g orkaitėje keptos žuvies;

Ketvirtadienis

Pusryčiai – indelis varškės ir puodelis kavos;

Pietūs – virta vištienos krūtinėlė su grikiais;

Vakarienė – keptos paprikos ir stiklinė lieso jogurto;

Penktadienis

Pusryčiai – skrebutis su medumi ir puodelis juodos arbatos;

Pietūs – vaisių asorti;

Vakarienė – šviežių daržovių salotos;

Šeštadienis

Pusryčiai – greipfrutas ir puodelis žalios arbatos;

Pietūs – žuvies kotletai su grikiais;

Vakarienė – orkaitėje kepta žuvis ir stiklinė kefyro;

Sekmadienis

Pusryčiai – vandenyje virti avižiniai dribsniai ir stiklinė apelsinų sulčių;

Pietūs – mėgstamas sūris ir slyvos;

Vakarienė – troškintos cukinijos ir stiklinė vaisių sulčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

na tiek valgant svorį numesi bet ne visiems jis sveikas

i.

O kas yra "riaženka"?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS